Mit jelent a folytonnövő paprika?
Nézegetem a vetőmagokat, és én most találkoztam először a folytonnövő paprikával. Ez pontosan mit jelent?
Paradicsomnál világos, hogy mit jelent, de paprika esetében ezt hogy kell elképzelni? Az ilyen paprika sem áll meg 40-50cm magasságnál?
Köszönöm :)
Szerintem nem a paprika lesz idővel 1 m-es (bár a fene tudja) hanem az 50 cm-es bokron a legkorábbi időben már van paprika és ha dézsás és beviszed világos, fűtött helyre, akkor télen is folyamatosan.
Igaz, ezt nem folytonnövőnek nevezik, hanem folytonérőnek, legalábbis a málnánál.
Általában nem nő akkorára, hogy ne álljon meg a saját lábán. Szántóföldön, nagybani termelésnél soha nem szokták karózni, nézd meg a Youtube-on. Én se szoktam felkötni, ha esetleg 1-2 kidőlőfélben van, csak akkor szúrok melléjük valamit. Ha nincsenek felkötve, akkor a lelógó részek már nem nőnek annyira, hanem felül fogja a hajtásokat erősebben növelni. Amelyik rész nagyon le akar lógni, azt meg le kell törni, ennyi. Ha fel van kötve, akkor a felkötött rész a legfelső természetesen, ezért ez a hajtás fog legerősebben nőni, de ha nem kötözöd, akkor mindig jönnek újabb felső hajtások.
Az elnevezés, a paradicsomhoz hasonlóan, a hajtások növekedési módjára utal. A determinált fajták úgy szokták, hogy jön egy hajtás, ami egy virágzatban ér véget. Aztán egy visszább lévő levél hónaljából indul egy újabb hajtás, ami megint csak egy virágzatban ér véget, és így tovább, ameddig el nem fagy az egész.
A folytonnövők ezzel szemben a virágzatot nem hajtáscsúcson hozzák, hanem a hajtáscsúcs folyamatosan aktív marad, és a hajtás oldalán jönnek a virágok, plusz indulnak a mellékhajtások, amikkel bokrosodik a növény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!