Kezdőoldal » Otthon » Kert » A növényekben mindenképpen...

A növényekben mindenképpen van vitamin vagy függ valamitől?

Figyelt kérdés
A vitaminkészlet a növény számára olyan, mint embereknél a fehérje, azaz mindenképpen van bennük vitamin? Vagy lehet, hogy megveszem a bolti "ipari" citromot és valójában annyi C-vitamin sincs benne, mint egy szem tablettában?

2020. okt. 2. 01:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez így van. Az uborkák is azért egyenesek, a görbéket egyszerűen nem veszik át, mehet a kukába. A német burgonya is legtöbbször feketefoltos, beteg belül. A hazai jobb minőség lenne.

A vásárlók szokásait a kínálat és relám, kényelem határozza meg.

2020. okt. 2. 10:40
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

10-es:

Így látatlanban azt mondom, hogy az almád kalciumhiányos volt. Rengeteg vizet kapott, hozzá a szükséges - vagy netán eltúlzott mértékben - nitrogént, a kalciumot meg kispórolták. Ha nyomják rá rendesen a kalcium levéltrágyát, évi 3-4-szer, ahogy kell, akkor nem lép fel ez a probléma. Pl. Mutsu fajtánál, vagy ha nincs leterhelve a fa, akkor Jonagoldnál is fellép istállótrágya használata esetén is, ezek érzékenyebbek a viszonylagos kalciumhiányra, ha sok vizet kapnak, és van is hozzá tápanyag.

2020. okt. 2. 11:05
 13/20 anonim ***** válasza:
67%

"Így látatlanban azt mondom, hogy az almád kalciumhiányos volt."

Szóval csontritkulása volt :D (calciumhiány). Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni :-)

Viszont le a kalappal előtted - nem gondoltam volna, hogy itt a Gyakorin ilyen igazi szakértők, hozzáértő emberek is vannak, minden elismerésem a Tiéd. Sajnos gyakran csak a "mivanmá'he?" - szintű emberekkel találkozom itt, de örülök, hogy tanulni is lehet. Ma már a 2.-ik kellemes meglepetés itt, a Gyakorin. Köszi :-)

2020. okt. 2. 11:15
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Ja, bocs, kérdező, a Te kérdésed is nagyon jó - épp ezért néztem be ide - mert általában csak az Üzlet és pénzügyek rovatban "tanyázom".

Ez bizony már nekem is megfordult a fejemben, hogy az "egészséges"-nek mondott zöldségek, gyümölcsök mennyire egészségesek?

Főleg a multik által forgalmazottakra gondolok.

2020. okt. 2. 11:17
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Köszi, de ez nem olyan nagy tudomány, az alma kalciumhiánya elég közismert probléma a komolyabban kertészkedők közt. A kalciumhiány gyakran nem is egy valós hiány, hanem egy viszonylagos hiány. Tehát vagy egy másik, túlsúlyban lévő anyag miatt nem tud kellő mennyiségben felszívódni a talajból, vagy pedig a talaj kémhatása miatt, tehát adott esetben még a túl sok, de nem megfelelő kötésű kalcium is okozhat olyan felszívódási problémát, aminek következménye a kalciumhiány lesz. :)

Először héj alatti keserű foltok keletkeznek, aztán pár hét tárolás után ezek megnőnek, összeérnek, és a külső rész teljesen bebarnul. Jól elkülöníthető a kukac (almamoly) vagy egyéb ok miatt, magházból induló rothadástól. És mivel azt nem írtad, hogy kukacosodás nyomát láttad, ezért tippeltem kalciumhiányra. De persze, lehet még más is, ami ritkábban fordul elő.

2020. okt. 2. 17:16
 16/20 anonim ***** válasza:
A citromban eleve nincs annyi C-vitamin, mint egy tablettában. ;) [link] A petrezselyemben vagy a zöldpaprikában (ami sárga) sokkal több van.
2020. okt. 2. 17:40
 17/20 anonim ***** válasza:

"Először héj alatti keserű foltok keletkeznek, aztán pár hét tárolás után ezek megnőnek, összeérnek, és a külső rész teljesen bebarnul."

Nem, nem, akkor nem erről van szó. Az az alma, amiről beszélek, KÍVÜL GYÖNYÖRŰ, piros, HIBÁTLAN. Aztán kettévágva az alma kb 80 %-a rohadt, belül, a külső része, kb 4-5 mm szélességben jó.

Kívül így néz ki:

[link]

Belül meg a magházától kezdve kifelé, szinte a héjáig rohadt, de arra nem találtam képet.

2020. okt. 2. 17:47
 18/20 anonim ***** válasza:
73%
Nem feltétlenül van bennük. Annyira nem, hogy 1979-ig átlag 5%-ra !!! esett vissza a termesztett zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma. Nem tudom, azóta készült-e ilyen felmérés (valószínűleg nem, hiszen minden kutatást valamilyen érdekcsoport szponzorál), mindenesetre én nem találkoztam vele. A drasztikus csökkenésnek egyébként az elhibázott termesztési technológia (L.: szántás, műtrágyázás, valamint a talajélet semmibe vétele) az oka. John Crawford szerint 17x gyorsabban tűnik el a humusztartalom,, mint ahogy épülne, és max 25 évig tartható még fenn ez a fajta felelőtlen gazdálkodás. Kérdés, hogy akkkor még visszafordítható lesz-e a folyamat.
2020. okt. 2. 18:09
 19/20 anonim ***** válasza:

Rosszul fogalmaztam, nem (feltétlenül) közvetlenül a héj alatt vannak az első foltok magnéziumhiánynál, bár ilyen is lehet, hanem a húsban bárhol, de általában az általános barnulás a héjhoz közelebb kezdődik, a magház tovább bírja. De akkor nem erről volt szó itt nálad, ha a magház is rothadt volt, a külseje meg nem.

Itt meg két fő lehetőség van, az almamoly a szár vagy a csészelevél mellett ment bele az almába, azért nem látni lyukat, ebben az esetben száraz és fehéres penész látható a magházban, valamint rágás nyoma és ürülék. A másik lehetőség, hogy a túl gyors növekedés (pl. száraz időszak után hirtelen sok eső az érést nem sokkal megelőzően) miatt kis repedés keletkezik az alma valamelyik végén, és onnan indul a magházrothadás, ami terjed kifelé.

Na de ez már tényleg csak okoskodás, nem tartozik egyáltalán a feltett kérdéshez, bocsi az offolásért. :)

2020. okt. 4. 06:58
 20/20 anonim ***** válasza:

"nem tartozik egyáltalán a feltett kérdéshez"

19-es, olyan szempontból hozzátartozik a kérdéshez, hogy ami kívül szép, belül teljesen rohadt, abban TUTI NINCS VITAMIN! :-)

Már csak azért sem, mert ki kell dobni :D

Köszi a választ.

2020. okt. 4. 07:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!