Kezdőoldal » Otthon » Kert » A növényekben mindenképpen...

A növényekben mindenképpen van vitamin vagy függ valamitől?

Figyelt kérdés
A vitaminkészlet a növény számára olyan, mint embereknél a fehérje, azaz mindenképpen van bennük vitamin? Vagy lehet, hogy megveszem a bolti "ipari" citromot és valójában annyi C-vitamin sincs benne, mint egy szem tablettában?

2020. okt. 2. 01:44
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
A talajban lévő tápanyagokhoz, napsütéshez való hozzájutás határozza meg. Semmiből nem tud előállítani. A c vitamin aránylag gyorsan le is bomlik. Ha leszedik a citromot, onnantól kezdve lebomlik, és 2-3 nap alatt feleződik a mennyisége.(káposztánál mértek ilyesmit az bisztos).
2020. okt. 2. 07:15
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

A citromban azért tovább elvan a C-vitamin. Ezért vittek régen hosszú hajóutakra citromot, a skorbut ellen. A káposzta csak savanyítással tartósítva tartja meg a vitamint. (Egy részét.)

A citrom nem tudja, hogy ipari ültetvényről származik-e, vagy valakinek a kiskertjéből. A minősége csak annyival rosszabb a nagyüzeminek, hogy öntözik általában, vagyis a szövetei lazábbak, a sejtfalai vékonyabbak, a sejtek víztartalma magas, ebből adódóan az "egyéb" dolgok aránya alacsonyabb. Meg persze a tápanyagutánpótlást is el lehet rontani, de ez is ugyanúgy esetfüggő, mint az öntözés, és nem feltétlenül van különbség a kiskert meg a nagyüzem közt.

A bolti paradicsom meg az otthon termelt paradicsom különbségét szokták gyakran emlegetni a hozzá nem értők, de ott se a műtrágya okozza a különbséget, hanem egyrészt a fajta, másrészt a sok víz, harmadrészt meg a közvetlen napfény hiánya (üvegházaknál és téli termelésnél).

2020. okt. 2. 08:02
 3/20 anonim ***** válasza:
78%

"A bolti paradicsom meg az otthon termelt paradicsom különbségét szokták gyakran emlegetni a hozzá nem értők,"

Hát bocs, de ahhoz nem kell sok hozzáértés, hogy a multis paradicsom "műanyag" (nyilván, hogy sokáig elálljon), a kiskerti meg paradicsom ízű :-)

Igen, látom, hogy írtad utána a másik fajtát, de attól még műanyag a multis paradicsom :D

2020. okt. 2. 08:19
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Nagyüzemben mindig a mennyiség, a külalak és szállíthatóság a fontos, nem a beltartalmi értékek.

Ezért a krumplié pl vagy 80%al csökkent. Ugyanígy a kukorica, és a legtöbb zöldség gyümölcs is. Ezt nemcsak nálunk mérték, de külföldön is. Így minél kisebb ráfordítással termelnek többet, hogy gazdaságos legyen.

2020. okt. 2. 08:32
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem azt írtam a 2. válaszban, hogy nem jobb a kiskerti, hanem indokoltam, hogy miért rosszabb a nagyüzemi.

Azonos, egyaránt szabadban termelt fajtánál a sok ok közt a legfontosabb a túl sok öntözés, mert felhígul a termékben a szárazanyagtartalom, ha bárminek a mennyiségét mérik.

Azt nem nehéz belátni, hogy ha van mondjuk egy 10 % cukrot tartalmazó ivólé, és ehhez hozzákevernek ugyanennyi desztillált vizet, akkor a keverék már csak 5 % cukrot tartalmaz. Ugyanígy van a mezőgazdasági terményeknél.

2020. okt. 2. 08:51
 6/20 anonim ***** válasza:
78%
jav.: ... miért LEHET rosszabb a nagyüzemi ...
2020. okt. 2. 08:52
 7/20 anonim ***** válasza:
Ok, 5-ös, köszi. ezt pl nem tudtam, hogy az öntözéssel is "el lehet rontani2 egy zöldséget (vagy esetleg gyümölcsöt)
2020. okt. 2. 09:04
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Az ÉLŐ növényben van.

Tehát minél frissebben eszed meg közvetlenül szedés után.

Tárolás és hőhatás csökkenti a tápanyagtartalmát.

2020. okt. 2. 09:18
 9/20 anonim ***** válasza:

Teljesen egyetértek a 4-es válasszal, annyit azért hozzátennék,hogy amíg 10-ből 9 vásárlónak csak a hibátlan KÜlsejű zöldség / gyümölcs kell, addig ez nem is fog változni.

A nagyüzem semmi mást nem tesz, mint kiszolgálja a nagyközönség igényeit.

2020. okt. 2. 10:04
 10/20 anonim ***** válasza:

9-es, akkor én a 10.-ik vásárló vagyok :D - ugyanis én meg azt nehezményezem, hogy mostanában nem lehet a piacon hibás almát sem kapni, minbt régen kompótnak, reszelni, stb. mert csak -hiper-szuper gyönyörűen kinéző almák vannak. A múltkor jól pofára is estem velük, kívül gyönyörű piros, guszta, felvágtam, a héjától kb. 5 mm-re már rohadt, az EGÉSZ BELSEJE ROHADT VOLT! - 2 gyönyörű szép, nagy almát ki kellett dobnom. És ez nem az első eset :-(

No meg én még tudom, hogy a pici, apró paradicsom, alma, stb néha ízletesebb, mint a nagyméretű, "műgyümölcsök" :D

2020. okt. 2. 10:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!