A növényekben mindenképpen van vitamin vagy függ valamitől?
A citromban azért tovább elvan a C-vitamin. Ezért vittek régen hosszú hajóutakra citromot, a skorbut ellen. A káposzta csak savanyítással tartósítva tartja meg a vitamint. (Egy részét.)
A citrom nem tudja, hogy ipari ültetvényről származik-e, vagy valakinek a kiskertjéből. A minősége csak annyival rosszabb a nagyüzeminek, hogy öntözik általában, vagyis a szövetei lazábbak, a sejtfalai vékonyabbak, a sejtek víztartalma magas, ebből adódóan az "egyéb" dolgok aránya alacsonyabb. Meg persze a tápanyagutánpótlást is el lehet rontani, de ez is ugyanúgy esetfüggő, mint az öntözés, és nem feltétlenül van különbség a kiskert meg a nagyüzem közt.
A bolti paradicsom meg az otthon termelt paradicsom különbségét szokták gyakran emlegetni a hozzá nem értők, de ott se a műtrágya okozza a különbséget, hanem egyrészt a fajta, másrészt a sok víz, harmadrészt meg a közvetlen napfény hiánya (üvegházaknál és téli termelésnél).
"A bolti paradicsom meg az otthon termelt paradicsom különbségét szokták gyakran emlegetni a hozzá nem értők,"
Hát bocs, de ahhoz nem kell sok hozzáértés, hogy a multis paradicsom "műanyag" (nyilván, hogy sokáig elálljon), a kiskerti meg paradicsom ízű :-)
Igen, látom, hogy írtad utána a másik fajtát, de attól még műanyag a multis paradicsom :D
Nagyüzemben mindig a mennyiség, a külalak és szállíthatóság a fontos, nem a beltartalmi értékek.
Ezért a krumplié pl vagy 80%al csökkent. Ugyanígy a kukorica, és a legtöbb zöldség gyümölcs is. Ezt nemcsak nálunk mérték, de külföldön is. Így minél kisebb ráfordítással termelnek többet, hogy gazdaságos legyen.
Nem azt írtam a 2. válaszban, hogy nem jobb a kiskerti, hanem indokoltam, hogy miért rosszabb a nagyüzemi.
Azonos, egyaránt szabadban termelt fajtánál a sok ok közt a legfontosabb a túl sok öntözés, mert felhígul a termékben a szárazanyagtartalom, ha bárminek a mennyiségét mérik.
Azt nem nehéz belátni, hogy ha van mondjuk egy 10 % cukrot tartalmazó ivólé, és ehhez hozzákevernek ugyanennyi desztillált vizet, akkor a keverék már csak 5 % cukrot tartalmaz. Ugyanígy van a mezőgazdasági terményeknél.
Az ÉLŐ növényben van.
Tehát minél frissebben eszed meg közvetlenül szedés után.
Tárolás és hőhatás csökkenti a tápanyagtartalmát.
Teljesen egyetértek a 4-es válasszal, annyit azért hozzátennék,hogy amíg 10-ből 9 vásárlónak csak a hibátlan KÜlsejű zöldség / gyümölcs kell, addig ez nem is fog változni.
A nagyüzem semmi mást nem tesz, mint kiszolgálja a nagyközönség igényeit.
9-es, akkor én a 10.-ik vásárló vagyok :D - ugyanis én meg azt nehezményezem, hogy mostanában nem lehet a piacon hibás almát sem kapni, minbt régen kompótnak, reszelni, stb. mert csak -hiper-szuper gyönyörűen kinéző almák vannak. A múltkor jól pofára is estem velük, kívül gyönyörű piros, guszta, felvágtam, a héjától kb. 5 mm-re már rohadt, az EGÉSZ BELSEJE ROHADT VOLT! - 2 gyönyörű szép, nagy almát ki kellett dobnom. És ez nem az első eset :-(
No meg én még tudom, hogy a pici, apró paradicsom, alma, stb néha ízletesebb, mint a nagyméretű, "műgyümölcsök" :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!