Kezdőoldal » Otthon » Kert » A rubinkaktusz teteje hogy...

A rubinkaktusz teteje hogy lesz színes?

Figyelt kérdés

Volt egy rubinkaktuszom, ami elrohadt ezért megpróbáltam átoltani, de helyette bimbókat hozott, aminek örültem, viszont most van kb. 4-5 ilyen "kis" kaktuszom (ebből 2-nek újabb bimbói vannak, amik elég nagyok, de már nem tudom hova ültetni őket :D) és az a problémám, hogy habár új hajtások/kaktuszok lettek a régiből, de semelyiknek sem színes a teteje.

Mindegyik tetején csak bimbók/új hajtások jönnek, és konkrétan csak sokszorozódik, olyan mint egy örökké tartó ciklus vagy nem tudom :D a végén annyi kaktuszkám lesz, hogy tele lesz vele a lakás, ami persze nem lenne baj, HA színes lenne a tetejük, viszont ezek "csupaszok" (az elődjüknek, aki elrohadt annak rózsaszín volt a teteje)

Hogy tudnám kivitelezni, hogy ezek is kövessék az előző példáját, és ne "csak" rügyezzenek örökké? :D

Gondoltam arra, hogy veszek egy újat, és megvárom amíg a teteje picike "rügyeket" hoz, és átoltom őket. Ez sikerülhet?

2020. aug. 28. 17:30
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Az egy oltvány. Oszlopkaktusz alanyra ráoltanak egy klorofill nélküli, de piros színanyagot tartalmazó (mutáns)Gymnocalycium mihanovichii forma rubra sarjkaktuszt. Ha a piros ráoltott kaktusz tönkremegy, akkor az alany oszlopkaktusz kezd el rügyezni és sarjakat hozni.
2020. aug. 28. 19:46
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, szóval nem lehet "visszacsinálni"? :/ Max ha veszek egyet és valahogy átoltom, de még az is kérdéses?
2020. aug. 28. 20:59
 3/6 anonim ***** válasza:
A leírásod alapján nem egészen tiszta, hogy mit oltottál mire? A piros sarjakat oltottad át másik alanynövényre? Mert akkor nem érthető a kérdés.
2020. aug. 30. 06:08
 4/6 A kérdező kommentje:

Nem, hanem a piros alapsarjakat oltottam az elöregedett törzsre, azért mert mikor már rohadt nem hozott új hajtást (és előtte se) (a zöld törzsekre gondolok, AMIKRE át kellett volna oltani a színes alapsarjakat)

Viszont nyilvánvalóan az oltás nem sikerült, és a törzset meghagytam, utána rá pár héttel hozott bimbókat, AMIKRE át kellett volna oltani a színes alapsarjakat, hogy azoknak is színes legyen a teteje (csak eddigre már sajnos valamelyik szeméttelepen élték elkeseredett életüket, meg szerintem ha nem is dobtam volna ki őket, akkor is bebarnultak volna mire kinőttek volna a hajtások) :D de valami félre ment a rendszerben, mert amíg nem rohadt el a kaktuszom addig egyáltalán nem hozott hajtásokat csak a tetején piros (amúgy rózsaszín, de lényegtelen :D) kis sarjakat/bogyókat, mint a képen az a kis bogyók a színes részen:

[link]

Viszont miután már kidobtam az elrohadt részeket, az után hozott csak hajtást :/ És most van kb 4-5 ilyenem:

[link]

Színes tető nélkül :( ezért gondoltam arra, ha vennék egy újat és az hozna színes alapsarjakat/bogyókat a tetején, akkor azokat átoltanám a mostani "színtelen" kaktuszaimba :D

Bocsi ha egy kicsit értelmetlen, csak nem tudom a szakmai kifejezéseket 😅

2020. aug. 30. 10:25
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez nem egy tökéletes alany a piros Gymnocalyciumnak. Erre oltják iparilag, mert gyorsan szaporodik és mutatós. De az igényei nem azonosak a ráoltott fajjal, és eleve nem várható, hogy túl hosszú életű legyen, mert házi körülmények közt nem biztos, hogy pont úgy tartod, ami mindkettőnek jó. Ha tudsz szerezni rendes oszlopos növekedésű kaktuszt és színest, akkor arra lehet oltani. (De minek belőle sok?)

Bimbónak amúgy a virág "előzményét" hívják, a kaktusz az sarjat hoz.

2020. szept. 1. 05:07
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm ❤️❤️
2020. szept. 1. 14:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!