Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha kivágom a szőlőlugast,...

Ha kivágom a szőlőlugast, bármit ültethetek a helyére?

Figyelt kérdés
Több évtizedes Othello szőlő lugast szeretném kivágni. A betonoszlopok, és drótháló akár meg is maradhat. Áfonyát szeretnék, csak elgondolkoztam, vajon a szőlő után maradt talaj alkalmas lehet rá?
2020. júl. 21. 19:45
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan csináld csak.
2020. júl. 21. 20:14
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Áfonyának savanyú talaj kell.
2020. júl. 21. 20:23
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Persze ultethetsz de pont az áfonya nagyon kényes.

Ha azt szeretnél ass nagy gödröt, és tedd tele savanyú áfonya földdel.

2020. júl. 21. 20:38
 4/9 A kérdező kommentje:
A kert más részén már sikerrel jártam a kék áfonyával, természetesen vennék neki való földet, tőzeget.
2020. júl. 21. 21:08
 5/9 anonim ***** válasza:

Az nagyon kevés, ha alapból nem savanyú a földed. Az áfonya nem tudja, hogy ez a rész van neki megcsinálva, és a gyökerei idővel elmennek lefelé két méterre, oldalra meg öt méterre. Aztán csak azt látod, hogy sárgul el.

Csak akkor jó, ha alapból is savanyú a földed.

A szőlő nem befolyásol semmit. Esetleg némi tápanyag-utánpótlás nem árt.

2020. júl. 24. 17:02
 6/9 A kérdező kommentje:

Találtam egy kevésbé igényes fajtát a savanyú föld tekintetében. Viszont itt a szőlő helyén (kb. 15 méter hosszú) már megérné megcsinálni a Megyeri Szabolcs oldalán olvasott technikát, miszerint az ültetőgödör ki van belelve geotextillel, és abban van az afonyanak megfelelő talaj.

Egyébként van esetleg ötleted, milyen más gyümölcs kerulhetne a helyére?

Málna, szeder kilőve, van belőle 200 m2.

Mindenképp sövény növény kell, a levendula sor mellé.

2020. júl. 26. 14:14
 7/9 anonim ***** válasza:

Igen, geotextillel működik a dolog, de ne legyen anyag széle a földben, mert ott kitalálnak a gyökerek. Mondjuk, nekem nem érne meg annyit, hogy több köbméter földet kiszedjek és költsek a geotextilre meg egy teherautó savanyú földre.

Ha stabil a támrendszer, akkor kivi. De annak nem kell 15 méter, fele is elég 2 termős és 1 porzós növénynek, ennél többet meg nem tudsz felhasználni. De a maradék helyen meg hagyd meg az Othellót, jó szőlő, sokan szeretik. Nálunk a piacon csemegeszőlőnek ez fogy legjobban, mert nagytermelők nem árulják. Borvidéken lakom, hallottam, hogy a pesti nagybani piacon is korlátlan mennyiségben eladható. (Bár ezt téged biztos nem érdekel.) Pár tőke termése elfogy, ha nincs más szőlőd. Esetleg át is lehet oltani párat, ha egészségesek. Kicsivel földszint alatt elvágod tavasszal fakadás előtt, de nem temeted vissza, akkor újrahajt, és azt már be lehet oltani pár cm magasan, zöldbe fás oltással, a következő évben már lesz pár fürt termés rajta.

2020. júl. 26. 17:40
 8/9 A kérdező kommentje:

Nos, az a helyzet, hogy a portánk több részre osztott, 3 részben van szőlő:

1. traktus: 8 tőke Delaware (abból is csak 1-et szándékozok meghagyni, a többi málna lesz)

2. traktusban egy tőke vélhetően muskotályos csemegeszőlő és egy bőtermésű Izabella

3. traktus a kérdésben szerelő Othelló.

A fő gondom, hogy rengeteg a munka vele. Idén már 3 alkalommal kellett kacsolnom.

A támrendszer különben betonoszlopokból áll, és 2,2 m magas, 3 szinten van drótháló kifeszítve.

6 éve lakunk itt, a tavalyi év kivételével minden évben bőven termett, de sok esetben a darazsaknak.

Tele van maggal, vastag a héja. Néhány liter szőlőlét szoktam berakni a fagyasztóba, meg pár üveg szőlőlekvár. De az az egy tőkéről simán megvan.

Ezért gondoltam az áfonyára, mert picire nő, és ha jól informálódtam, akkor sövénynövénynek is kiváló, mert gyönyörűen fest ősszel is, a szőlővel ellentétben.

Viszont a kivi se rossz ötlet, utánanézek, mindenképp.

Köszönöm!

2020. júl. 27. 09:21
 9/9 A kérdező kommentje:
Wow, a kivi fenomenális, tuti veszek belőle. Köszönöm a tippet!
2020. júl. 27. 09:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!