Kezdőoldal » Otthon » Kert » Vöröshagymát kiszedjem a...

Vöröshagymát kiszedjem a földből tél előtt?

Figyelt kérdés

Pici mandulaméretű dughagymák voltak tavasszal, akkor duggattam el őket. De volt idén egy olyan esős időszak, hogy a rossz vízelvezetésű földben tönkrementek. Úgy értem, hogy már az összes szépen nőtt, hosszú száruk volt már, ha nem is túl vastag, de látszott, hogy fejlődnek. Eztán jött a sok eső, lekonyultak, kb. kirohadtak. Mentettem a menthetőt, aminek nem rohadt le a szára, de nem is zöldellt, hanem elszáradni látszott, azt felszedtem, megettük. A többiről lemondtam, úgy láttam kirohadtak.

DE nem! Most őszre újra életre keltek, egyre szebb a zöldjük. Erősebb is, mint a tavasszal! 30-40 centi magasak.

Mit tegyek velük? Ezek a zöldek télen újra tönkremennek a fagytól és a hagymának tavasszal újra zöldet kell majd hoznia? Vagy életben maradnak így is?

Szóval hagyjam a földben, és fog végre nőni a hagyma is a földben, jövőre várható belőle szép termés? Vagy inkább egyem meg zöldhagymaként még most?

2019. nov. 24. 09:40
 1/5 anonim ***** válasza:
61%
A vöröshagyma nem évelő. Egy keményebb mínusz után teljesen szétfagy, tavasszal meg elfolyik mint a kocsonya.
2019. nov. 24. 10:10
 2/5 anonim ***** válasza:
87%

A levelek megfagynak télen. De már lefagyás előtt is, ha kapnak pár fok mínuszt, akkor hiába néznek ki zöldnek, már élvezhetetlenül szárazak, szivacsosak lesznek.

Ha a hagymájuk egészséges, akkor túl fogják élni a telet, és tavasszal újrahajtanak. Mivel már most gyökerük van, ezért korán lesz zöldhagymád belőlük.

De a sok eső önmagában kevés ahhoz, hogy attól kirothadjon nyáron a hagyma. Vagy valami betegségük volt, vagy már valami kártevővel fertőzve vásároltad, és ezek kártétele miatt kezdtek rothadni. Vagy azért nem nőttek meg, mert elkéstél a duggatással, és mondjuk április második felében duggattad, amikor már nincs értelme.

Tehát, hogy kibírják-e a telet, az függ attól is, hogy van-e valami rejtett bajuk jelenleg.

Mivel igencsak ritkás lehet, ezért a talajművelést, veteményezést megnehezítik az itt-ott kinőtt hagymák. Pl. ásni nem tudsz így.

Jövő tavasszal is leginkább csak zöldhagymának tudod hasznosítani. Mivel viszonylag fejlettek, és a tél folyamán megkapják a szükséges hideghatást, ezért már korán magszárat fognak fejleszteni, nem a hagymafej növelésére mennek rá.

Szóval, én azt javaslom, hogy amit tudsz, edd meg most zöldhagymaként, a maradékot meg ásóval, jó nagy földdel ültesd egy sorba a kerítés mellé, ahová úgyse ültetsz jövőre semmit, aztán tavasszal, ha kellően megnőtt, ezeket is edd meg, ami nem akar nőni, azt meg dobd a kukába, ne fertőzzön ott. Vöröshagymának pedig vegyél újabb dughagymát, olyan 1,5-2 cm hosszúakat, és márciusban duggasd el.

2019. nov. 24. 10:19
 3/5 A kérdező kommentje:

Akkor kiszedem. Magam is így sejtettem, de nincs még annyi tapasztalatom, ezért gondoltam, hogy hátha érdemes bennhagyni. Ja és azért is, mert úgy tudom ősszel is szoktak duggatni, csak épp azok még abszolút zöld nélküliek ugye....

Időben ültettem egyébként, de tényleg nem a legjobb a talaj hozzá, és egyszer hosszú időn keresztül tocsogott a föld... Jövőre máshova teszek...

Ezeket meg akkor megeszegetek így. Kösz!

2019. nov. 24. 10:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha nincs útba,akkor hagy ott ahol van .

Aki teheti ilyenkor még ültet is,hisz ebből lesz a legszebb új hagyma,és akkor amikor legdrágább .

Pár napja szántottak nálunk,de olyan vizes,ragadós a föld ,hogy most nem tudtunk ültetni .Fokhagymát is ősszel kell .

2019. nov. 24. 16:57
 5/5 anonim ***** válasza:
72%

Aki azt írja, hogy a vöröshagyma nem évelő növény, annak figyelmébe ajánlom, hogy a vöröshagyma ugyan nem évelő, de KÉTÉVES növény.

Az 1. éven a dughagymából kifejlődik a nagy méretű hagyma, amit nyáron, a szár elhervadása után kiszednek a földből. Sokan a földben is hagyják és ha nem túl fagyos a tél, átvészeli az enyhe fagyokat és tavasszal kihajt (ez már a 2. év), levelet növeszt, majd szárba szökken, aminek a végén megjelenik a gömb alakú virágzat, benne apró fekete magvakkal. Ezeket elvetve (ez a 3. év) megkapjuk a dughagymát. Innentől kezdve minden ismétlődik.

A kérdezőnek azt ajánlom, hogy a zöld szárat (amit idén nem tud teljesen elfogyasztani), fagyassza le kis adagokban apróra, vagy hosszabb darabokra vágva, a hagymát szedje ki a földből, nehogy a télen megfagyjon.

Jövőre vegyen újra dughagymát, kár a magtermesztéssel foglalkozni.

2019. nov. 24. 19:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!