Mennyire öntözzem a vöröshagymát, hogy a hagyma nőjön és ne a zöldje nyúljon?
Olyan pici, mogyorónyi dughagymák voltak, tescoban vettem, márciusban ültettem el. Mind meggyökerezett, 10-20 centis száruk van. Elég vékonykák, de még állnak szépen.
Mit csináljak, hogy a hagymájuk fejlődjön, és ne legyen az, hogy nyúlik még a szár, majd elhajlik, s elszárad.... Tavaly ugyanis ez történt, szépen nőttek, majd egyre elfeküdtek, és nem lekókadtak a zöldek, és nem nőttek tovább.
Tavaly mondjuk irtó sok eső volt, lehet az tett be neki.
De most (még) alig jött rá eső, magam öntözöm.
Mennyire kell? MInden nap öntözzem meg, vagy hagyni kell kiszáradni a talajt, mi jobb?
Ó ha nem rágom szájba, akkor látom nem megy...
Természetes, hogy őszre elszárad, elhajlik. Ja, amikor már a hagymák is szép nagyra nőttek.
De az, hogy még a nyár közepét sem éri meg, hanem már akkor nyúlik konyul, majd belehal, az nem. Ezt szeretném elkerülni, és hogy meglegyen még nyár végén is,s csak akkor vagy ősszel kezdjen elhalni a levél...
Tavaly tavasszal olyan mennyiségű eső volt, hogy sok hagyma kapásból kirohadt. Nem lehetett mit tenni, nem állhattam minden szem felett esernyővel.... Ami nem rohadt ki, az peidg gyenygus volt, csak vékony konyulós zöldje lett, ami pikpak megdőlt... A hagymák meg alig nőttek, lettek úgy diónagyságúak se...
Ja és még mielőtt beszólnál, hogy ne a ház árnyékába ültessem.... Nem, a napos részen van, kapnak fényt a növekedéshez, szóval nem kell a bioszkönyved, nekem megy fejből is.
Másoktól (akik tapasztaltak) kérdezem, hogy mit tehetnék, hogy jól fejlődjenek a hagymák?
Ha öntözzem 1-2 naponta, ha száranak látom? Vagy adjak nekik többet is? A hagyma ugye tárolja magában a nedvességet. De én azt szeretném, hogy mövekedjen, ne csak vegetáljon, vagy kihaljon, stb....
A vöröshagyma szára júliusban szokott leszáradni, az augusztust ritkán éri meg. Nálam legalábbis.
Fa se volt a közelükben? Az sokkal többet árt, mint a ház árnyéka. Ha volt, akkor a törzstől számítva leléped a szélső ág távolságát, és még ennyit lépsz tovább, és ezen a távolságon belül nem lehet szép termést várni.
Nyáron a hagymának nem árt a sok eső, csak a jégeső, meg a belvíz. Ha sok eső van, de sok a napsütés is, akkor hatalmasra kell nőnie. (Nálunk aszályos idő volt tavaly tavasszal meg nyár elején, így nem lettek nagyok, csak 6 cm körüliek.)
Öntözni nem kell, ha 10 cm mélyen nedves a föld, az alapvetően elég a hagymának. Nálunk nem volt idén rendes eső, öntözni nem tudom, és szépen fejlődnek, a jövő héten szedem zöldhagymának. Ameddig a felső 5 cm nem szárad ki legalább, addig ne öntözd, felesleges, fent nincsenek gyökerek. Öntözni inkább ritkábban, de bőségesen. Ha esőztetve öntözöl, akkor kiszámolod a vízmennyiséget, összeveted a területtel, és legalább 6-8 mm esőnek megfelelő vizet nyomass ki, ne csak a felszínt vizezd össze kicsit, mert annak semmi értelme.
Tápanyag van a földben? Trágyázás, műtrágyázás volt rendesen? A semmiből nem lesz semmi, hagyma se.
A talaj nem túl savanyú, nem túl meszes? Nem szórtál ki oda fahamut, vagy egyebet?
Ha március második felében duggattad, akkor a 10-20 cm jó.
De ahogy az első is írta, a levél állítja elő azt az anyagot, amiből a hagymafej lesz. Ha nincs elég levél, akkor nem lesz fej se. Úgy hívják a dolgot, hogy fotoszintézis. Ez tényleg általános iskolás biológia.
Ha minden rendben volt, amit eddig írtam, akkor meg lehet valami kártevő. Hagymalégy, pajor, drótféreg, lótetű, fonálféreg, stb. Ezt a helyszínen lehet megtippelni, a növény alapján.
A hagymának a zöldje arra való, hogy fotoszintetizálni tudjon. A fotoszintetizálás meg ahhoz kell, hogy jó sok szénhidrátot tudjon előállítani, amitől jó nagyra tud nőni a hagymája. Tehát ahhoz, hogy jó nagy és zamatos hagymád legyen, jó nagy szárnak is kell nőnie, hiszen a jó nagy szár nagy zöld felülete lesz szükséges ahhoz, hogy sok szénhidrátot tudjon előállítani a napfényből.
Ha túlöntözöd, akkor kirohad, ha túl kevés vizet adsz neki, akkor meg kiszárad, tehát öntözni csak annyira kell, hogy elegendő vizet kapjon. Ha elegendő vizet kap, akkor a napsütés mennyiségén és a talajban lévő tápanyag mennyiségén és összetételén múlik, hogy mekkorára fog nőni a hagymád (meg persze a hagyma fajtáján).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!