A szőlőm kerítésre fut, nem szoktam metszeni, már elkéstem, vagy ilyenkor is lehet vele valamit csinálni?
Most találtam ezt a cikket.
Nekem ebből nem egyértelmű, hogy mit és mikor kéne, a fogalmak sem tiszták, idő meg nincs is beleírva.
A lelevelezést még értem.
De a hónaljhajtások micsodák?
Meg az összes többi.
Vajon idén azért van rajta sok hiányos fürt, mert már túl nagy?
De tavaly is ugyanígy benőtte a kerítést, és rengeteg szőlő volt rajta, nem ilyen fél-fürtök.
Ha hagyjuk elburjánzani, kevesebb termést tud beérlelni?
Csak mert lugasoknál is sok-sok méteres vesszők vannak, mégis terem sok nagy és nehéz fürtöt.
VAgy ez most csak egy ilyen év, és nyugodtan hagyhatom békén?
Olyan kicsire biztos nem fogom levágni, ahogy a szomszéd utcában szoktam látni, ott kb. 1 méteres, max 1,20-as karók vannak, a növény is max akkora.
Az enyém felfelé olyan 2-2,5 méter magasra fut, de oldalirányba is fut, egy tő jobbra-balra olyan 1,5 métert.
Na holnap meg is nézem, köszönöm.
Ezt a visszavágást mikor kell csinálni?
Ha egyáltalán nem metszed, akkor évről évre kevesebb és rosszabb minőségű lesz a szőlőd. A lugasszőlőket is ugyanúgy szokták metszeni, mint a többit, azért teremnek.
Metszésen csak az előző évben nőtt vesszők mennyiségének csökkentését kell érteni. (Ez persze járhat az öregebb részek leváltásával is.) Mivel termés - egyes direkttermők kivételével - csak a tavalyi vesszőn lesz, ezért ez a lényeg. Attól az öregebb részek maradhatnak, ha szükséges a művelési mód miatt, a lényeg, hogy mennyi tavalyit hagysz tavasszal.
Rengeteg szőlőművelési mód létezik, többek között a támrendszer szabja meg, hogy milyen legyen. A Youtube-on írd be, hogy szőlő metszése, és látni fogsz példákat. (Igaz, rossz példákat is, de az is valami...)
Mivel most egy kezelhetetlen bozót, rendbe tenni nem lehet.
Azt azért érdemes talán most, hogy a túl messze menő részeket levágni, meg kissé naposabbá, szellősebbé tenni az egészet, amennyiben megoldható (de lehet, hogy nem). És a hónaljhajtásokat érdemes eltávolítani, hogy ezzel is ritkásabb legyen a bozótod. Télen meg kitanulmányozni a szőlőmetszést, netes videók és leírások segítségével. De ha lenne egy környékbeli hozzáértő, aki megmutatja, és el is magyarázza, az még jobb lenne. Teljesen rendbe rakni nem lehet majd 1 év alatt, mert ami vesszőt meg kellene hagyni, az nincs a magfelelő helyen valószínűleg, csak a szükséges helytől messze. A megfelelő helyen csak vékony, legyengült, beteges, elfagyós részek nőnek idén. Persze, ez se biztos, így látatlanban.
Ok, köszi, hogy ennyit segítesz.
Ezek olyan hajtások, amiken nincs fürt?
Azokat levághatom, de amin van, azt most nem szívesen vágnám le.
Bármelyik pillanatban leszakadhat az ég, szóval nem most fogom csinálni.
Azt már írta az első válaszoló is, hogy hónaljhajtás az, ami a főhajtások leveleinek tövéből (hónaljából) hajt ki.
Ezeket ki lehet törni, vagy idősebb hajtások esetében le lehet metszeni. 1-2 levelet esetleg meg lehet hagyni belőlük a fürtök utáni részen. Ugyanígy, a fürtökkel rendelkező főhajtások végét is le lehet vágni 1 m-rel a fürtök után, ha vannak ezen a részen levelek. (Ha nincsenek, akkor hosszabbra kell hagyni, vagy a hónaljhajtásokból kell meghagyni 1-2 levelet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!