Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nagyon elkéstem a málna...

Nagyon elkéstem a málna metszésével és szétültetésével?

Figyelt kérdés

Csinálhatom-e még most, vagy inkább tavasszal?

Egyszer termő, sárga és piros málna, tavaly ültettem.

Egy tőből legalább 6-7 új sarj nőtt, és szépen is termett.

Csak sajnos nem volt időm a nyárvégi metszésre, és igazából a neten mindenféle verziót olvastam, így tanácstalan vagyok. Ja, néhány tő enyhén fertőződött az amerikai lepkekabócával. Azokat égessem el? Vagy elég egy lemosó permetezés? Azt mikor?

2017. nov. 4. 10:03
 1/5 anonim ***** válasza:
Most még nyugodtan átültetheted és metszheted, amíg nincs fagy, addig nem probléma!
2017. nov. 4. 11:12
 2/5 anonim ***** válasza:

Még bőven időben vagy, faiskolákban is októberben kezdték árulni, még gyümölcsfákat is ilyenkor szoktak ültetni.

Ha hajnalban -1, -2 fok van, az ne zavarjon meg, attól a föld nem fagy át, a gyökereknek nem lesz bajuk.

Csak jó alaposan iszapold be, amikor ülteted!

2017. nov. 4. 12:25
 3/5 anonim ***** válasza:
Szedéssel sem maradtál el
2017. nov. 4. 12:32
 4/5 anonim ***** válasza:
Semmivel sem késtél el .
2017. nov. 4. 18:04
 5/5 anonim ***** válasza:

Én nyáron csak a letermetteket vágom ki, a metszést tavasszal csinálom. (Már csak kb. 70 méter van, régebben sok volt.)

Az ültetésre ez az ideális idő. Amit átültettél, azt vágd vissza félméteresre, aztán tavasszal 25 centisre. Az első évben a gyökeresedésre kell fordítani az energiáit, nem a termésre.

Lepkekabóca nincs a málnáidon. Jelenleg csak a nyáron odarakott viaszos védelmi eszközeiket látod, ez kb. olyan, mint a fádon lévő madárfészek, amiből júliusban kirepültek a kismadarak, most hiába lövöldözöl a fészekre.

A lepkekabócák jelenleg a fáid kéregrepedéseiben és az épületek zugaiban várják a tavaszt, amikor majd elborítják a kertedet.

Lemosó permetezéssel nem nagyon tudsz ellenük küzdeni, mert jól el vannak bújva, a lemosószer nem ér el a túlnyomó többségükhöz.

Majd ha látsz pár ugráló példányt, akkor permetezd le rovarölővel a kertedet. (Szinte minden növényre rámennek: fákra, konyhakerti növényekre, gyomokra, virágokra.)

2017. nov. 4. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!