Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ügyvédtől ez etikus-e adásvéte...

Ügyvédtől ez etikus-e adásvételi szerződésnél?

Figyelt kérdés
Vettünk egy lakást, és elfogadtuk az eladó által ajánlott ügyvédet a bizalom jeléül (mi fizettük). Hamar megbántam, de szeretem tartani a szavam. Az ügyvéd semmi komoly dolgot nem tett a hátrányunkra, viszont apró problémáknál egyértelműen az eladónak kedvez. Már a szerződéstervezetet is úgy írták meg hogy kihagytak belőle, hiába kértem elérhetőséget nem kaptam, és az ügyvéd sem keresett. De ezen is lehetett még utána módosítani, tehát jogilag nem okozott gondot, de folyamatosan érzem hogy az ügyvéd "mellette áll". Úgy gondolom hogy üzleti kapcsolatban is állnak egymással, ha ezt tudom bizonyítani és nem tájékoztattak róla, azzal etikailag megfogható? Hihetetlen bunkó velünk az ügyvéd, ezért szeretném ha lenne ennek valami minimális következménye, legalább egy vizsgálat, ami kellemetlen neki. Köszönöm!
2019. jan. 15. 08:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
89%

A tervezet azért tervezet, mert még van lehetőség belejavítani. Alapjaiban véve ezzel nincs probléma. Nálunk pl. független ügyvéd volt, egyikünk sem ismerte, de mi vevőként kértük fel. Elmondtam neki telefonon nagyvonalakban mit szeretnénk milyen helyrajzi számokra (lakás, parkolóhely, tároló). Elmondtam milyen terhek vannak, milyen ütemezésben miből akarunk fizetni, milyen banknál vesszük fel a hitelt. Az ingatlan jelzáloggal és szocpollal terhelt volt. Egyetlen mozzanatot felejtettem el, az pedig az volt, hogy október végében egyeztünk meg fizetési határidőben és november végi birtokba adásban.

Elkészült a tervezet, amiben október végi fizetési határidő és birtokba adás is szerepelt, az ügyvéd kiküldte mindenkinek e-mailben, az eladó pedig rögtön jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen nem ezt beszéltük meg. Visszaigazoltuk, hogy valóban, így átírta az ügyvéd. Ennyi.

Nem biztos, hogy ő hibázott, lehet hogy a kapott információ nem volt elég körültekintő, ahogy mi is elsiklottunk anno ez felett, ami pedig elég jelentős nyilván.

A stílusa nyilván más téma.

Megjegyzem nálunk a hitelező bank kért a folyamat közepén egy szerződés módosítást is, mert nem szerepelt tételenként az egyes helyrajzi számú ingatlanok vételára és ő ugye csak lakás besorolásra hitelez. Belegondolva szerintem ez alapvető hiba volt az ügyvéd részéről, de a bank kérésétől számítva 24 órán belül az asztalon volt az aláírt, ellenjegyzett módosítás, így egy szavam nem lehet.

2019. jan. 15. 13:05
 12/14 anonim ***** válasza:
78%

Ha benne vagytok a folyamatban már valóban nincs mit tenni, esetleg a továbbiakra odafigyelni. Szóvá teheted a hangnemet, bizonyára én már az első negatív megnyilvánulásánál megtettem volna, de gondold át,hogy érdemes-e esetleg elmérgesíteni az egyébként vélhetőleg rövidesen végetérő helyzetet.

Az,hogy egyébként üzleti kapcsolatban áll az eladó és az ügyvéd nem teremthet előnyös/hátrányos helyzetet. Az ügyvédnek mindkét felet képviselnie kell, az adásvétel jogi hátterét biztosítva.

Mi vevők vagyunk, barátunk az ügyvédünk. Természetesen amikor megnéztük a lakást és megfelelőnek találtuk már konzultáltam is Vele az adott helyzetről, milyen teendőink vannak, mennyire bonyolult az eljárás stb.

Az eladó ingatlanoson keresztül értékesített a lakást. Az ingatlanos Őt képviselte, de természetesen az volt a cél,hogy egyességre jussunk.

Már a vételi szándéknyilatkozatban megegyeztünk mindenről.

Ügyeltem arra,hogy minden lényeges lépést e-mailben -is-beszéljünk át. Igy kaptuk meg és továbbítottunk minden szükséges dokumentumot is.

Az ügyvéd elkészítette a vételi szándéknyilatkozatban rögzítettek, és a mellékletként részére megküldött okmányok/dokumentumok alapján a szerződés tervezetét, amit megküldött részünkre, mi pedig továbbítottunk az eladónak.

Volt időnk átnézni, és természetesen a szerződéskötéskor az ügyvéd lépésről lépésre átbeszélt, pontosított velünk mindent. Nem maradt nyitott kérdés.

Nem kérdeztem de láttam,hogy az eladók is elégedettek voltak.

Mivel én fizetek, és íratlan szabály,hogy a vevő hozza az ügyvédet számomra egyértelmű,hogy ragaszkodom ahhoz, akit ismerek, és akiben maximálisan megbízok.

Az viszont mindkét fél részéről jogos elvárás,hogy akár az ingatlanos, akár az ügyvéd korrekt legyen a másik féllel is.

Evidens,hogy csak azt írom alá,fogadom le, amiben megegyeztünk.

Eladóként is álltam már szembe a vevő ügyvéddel, nem volt gond Vele.

2019. jan. 15. 20:09
 13/14 anonim ***** válasza:
86%
Lakásvásárlásnál soha nem szabad az eladó ügyvédjét elfogadni. Eleve nem is az ő feladata, nem is ő fizeti ugye. Neki egyébként sok beleszólása amúgy sincs, mert ha lakáshiteles vagy, akkor úgyis a bank szabja meg a tartalmat meg a számokat. Nekünk pl. ki volt kötve, hogy az önerő - ami egyben a foglaló is volt - legfeljebb 10%-a fizethető készpénzben. Ez nem tetszett az eladónak amikor átküldtük a tervezetet, ő az egész foglalót készpénzben akarta. Utána az lett a konszenzus végül, hogy ott helyben a szeme láttára mobilbankon elutalom az önerő fennmaradó részét. Valahol az eladót is megértem, ha óvatos persze.
2019. jan. 15. 22:07
 14/14 Estádio de Felchút ***** válasza:
86%

A szokásjog szerint az ügyvédet a vevő választja, és ő is fizeti.

Az ügyvéd azonban pártatlan, ő nem a vevőt, nem is az eladót, hanem az ügyletet képviseli. Egy jó ügyvéd aranyat ér, nagyon sok nézeteltérést el tud simítani, sok érdekellentétet fel tud oldani az ügylet érdekében.

Legközelebb ha veszel, te válassz megfelelő ügyvédet.

2019. jan. 17. 09:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!