Ingatlan adás-vételi szerződésnél (foglalóval kötött) mikor jegyeztette be a széljegyet az ügyvéd?
Az ügyvéd javaslata: szerződés megkötésénél, amikor átadjuk a foglalót, máris bejegyezteti széljegyként az ingatlannyilvántartásba.
Az eladó kérése lenne,hogy később, éljen a 30 napos bejelentési kötelezettséggel.
Szüksége van a foglaló összegére, viszont az adózás miatt számára határidő kötött.
Vevő vagyok, az érdekem azt kívánja,hogy azonnal nyoma legyen ennek a ténynek, nehogy egy kedvezőbb ajánlattal éljen az eladó, amit megtehet, maximum pereskedek...
A pénzre szüksége lenne a másik ingatlanhoz, viszont az adózási kedvezménye csak januárban lép életbe.
Igen, én is így gondoltam, nem egyezek bele. Ráadásul ügyvéd jár el, tehát jogom se lenne ebbe beleszólni, Ő viszi végig az ügymenetet.
Esetleg ügyvédi letét még szóba jöhet, de azt valószínűleg neki nehéz lenne érvényesíteni a vásárlásánál.
Bár, ki tudja, ügyvédek egymás közt leboxolhatják, hisz az a pénz fizikailag rendelkezésre áll.
Azért kell rögtön bejegyeztetni hogy ne tudja másnak is eladni.
Amíg nincs a neved a széljegyen, addig elvileg mással is köthet adásvételit.
Igen, tudom, számomra, mint vevő számára biztosíték ez, amihez ragaszkodnék is, sőt, az ügyvéd is egyértelműen kijelentette,hogy azonnal bejegyezteti az ingatlannyilvántartásba.
Viszont lehet,hogy emiatt bukjuk a szerződést.
Budapesti "kapós" ingatlanról van szó, bizonyára lesz aki így is belemegy.
Azért kérdeztem itt, az oldalon,hogy kinek mikor történt a széljegy bejegyzés, van-e eltérő gyakorlat.
Az előszerződést nem jegyzik be, de nem akarunk külön előszerződést kötni, miért is, mindenben meg tudunk egyezni magára az adásvételre vonatkozóan.
5: Az adózás változásáról van tudomása az Eladódnak?
Mert már progresszív! Nincs olyan nagy jelentősége 1 naptári évnek, mint volt még tavalyelőtt!
Mindenki gyúr arra, hogy mind a 138 létező előnyös szempont essen egybe egy adásvételnél, de most neki meg kell elégednie 137-tel. :)
A 138.-at most már más érdeksérelme nélkül nem tudják kierőltetni.
"2017. január 1-jétől megszűnik a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis 2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzési évet követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni.
Az ingatlan 2017. évi átruházása esetén a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:
A szerzés éve
Jövedelem
a számított összeg
2017. 0. év
100%-a
2016. 1. év
100%-a
2015. 2. év
90%-a
2014. 3. év
60%-a
2013. 4. év
30%-a
2012. 5. év
0%-a
A 2012. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.
Számolja ki az ingatlanértékesítés utáni személyi jövedelemadóját kalkulátorunkkal!"
6-os, nagyon köszönöm a válaszodat! És mindenkinek, aki válaszolt, véleményt mondott.
Az eladó a "kecske-káposzta" elvet szeretné követni. Szüksége lenne a pénzre, de arra is,hogy a bejegyzés csak januárban történjen.
Vélhetőleg utánajártak, én erre külön nem kérdeztem rá, de pár információból ezt feltételezem.
Én pl. hivatkoztam ara,hogy a széljegy nem jár tulajdonjog változással, akár még vissza is táncolhat mindkét fél, bizonyára nem számít az adózás szempontjából csak a szerződés véglegesítése. De nem, mondták Ők, már a széljegy számít, ahogy biztosítékot számunkra, úgy számukra kötelezettséget keletkeztet.
Ami biztos, ez az egész nem bizalom kérdése, és nem nekünk, vevőknek kell megoldani. Ha januárban szeretnék bejegyeztetni, akkor januárban adjuk a foglalót. Ennyi.
Ha viszont decemberben van szükségük a pénzre fogadják el,hogy mi biztosítékot, az ügyvéd pedig korrekt eljárást akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!