Szerintetek megéri hitelt felvenni vagy inkább albérlet?
Számolgattam és kb ugyanannyira jön ki. Hitel törlesztője kb 50-60k havonta. Egy albérlet is megvan ennyi, ha nem valami putriról van szó, ahol van egy kabinom és kész.
És akkor ide jön az, hogy ha lejár a hitel, akkor lesz egy saját házam.
Ti melyiket választanátok? jelenleg 200-250 körül keresek és most gondolkozom különköltözésen, szerintetek lehetséges így?
"Most sikerült vennünk egy 1+2 fél szobás lakást, aminek kb annyi lesz a törlesztője, mint egy másfél szobás albérlet díja..."
Valamit valamiért. Ha nem tetszik, lakj örökre egy 1 szobás garzonban, ami nem is a tiéd.
Kicsit más a sztorink, de összehasonlításnak jó példa szerintem. Mi laktunk albérletben, ami 120e/hó+rezsi volt (volt akkoriban egy külvárosi lakásunk kiadva, ami nagyjából eltartotta ezt az albérletet), most saját lakás hitele 60e/hó. Persze ehhez kellett relatíve jó fizetés (350e kell a számládra) és önerő nélkül is kizárt lett volna ez a dolog.
Szóval szerintem mindenképpen saját lakás éri meg Magyarországon, akkor is, ha hiteles. Az albérlettel volt egy csomó probléma egyébként (bölcsőde, ovi, levelek, minden, amit az adminisztráció képtelen áthidalni Magyarországon).
Az attól függ, hogy mennyi önerőd van, mennyit hitelt adnak, milyen futamidőre, milyen kamatperiódussal, mi történik, ha elveszíted az állásod és stb. Nagyon sok tényezős. Míg egy albérletből haza tudsz menni értelmezéseim szerint, ha megszorulsz, a saját lakáshiteled elől nem tudsz elmenekülni, csak sokkal hosszadalmasabb folyamatok árán (eladod/kiadod).
Mérlegelni kell minden lehetőséget és eshetőséget, aztán dönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!