Miért van a kertes ház hierarchikusan a társasházi (panel, újépítésű lakópark, akármi) lakások előtt?
Én éltem 18 évet kertes családi házban, most 8 éve pedig panelban lakom albérletben és panelt is fogok venni jövő tavasszal és mindig hányok amikor valaki kérdezi, hogy "nem akarsz kertesbe?". Nem, nem akarok. Nem mondanám egyértelműen semmire sem, hogy jobb/rosszabb, más.
Szerintem a társasházi lakások nagy előnye a kényelem. Nem kell közös terekre időt fordítani, nem kell a ház körül matatni, nagy eséllyel mindig van melegvíz és fűtés, de ha nincs, az sem az én dolgom, hogy rendbe rakjam. Ellenben jobban ki vagyok téve a lakókörnyezeti hatásoknak, egy rossz szomszéd sokkal zavaróbb tud lenni és nincs egy zárt kinti tér ahova ki tudom engedni neadjisten' a jövendőbeli gyerekem, hogy játsszon.
Cserébe a családi ház körül MINDIG van mit csinálni. Ha épp nem romlik el valami, akkor "csak" füvet kell nyírni, ereszt tisztítani, nézegetni, hogy "az a repedés eddig is itt volt?" és egy rossz szomszéd nem olyan mértékben, de itt is meg tudja keseríteni az ember életét. A fűtésrendszerrel ilyen-olyan mértékben, de foglalkozni kell bizonyos időközönként. Ha vegyes tüzelés van, akkor napi szinten. Ott vannak a viharkárok, külső burkolat karbantartása, tető X évente. Viszont van udvar, kimehet a gyerek játszani és nem fog kutyakakiba nyúlni, ki lehet ülni grillezni és nem hallatszik be a házba a szomszéd véletlenül sem.
Nekem 50-50 a két dolog, de ha valaki meg tudja mondani, hogy mitől lesz pejoratív egy klasszikus "lakás", az ne tartsa magában, érdekelne minden vélemény.
Én majd' 40 évig laktam társasházban. Ennyi idő épp elég volt, hogy megtanuljam, ott valóban csak LAKNI lehet, ÉLNI nem.
Igen,, a társasház kényelmes. De mi a ménkűt kezdesz a fen nagy kényelmeddel egész nap? Filmezel, vagy nyomkodod a billentyűket? Az ember nem erre termett. Szüksége van az alkotás örömére, még ha néha az agyára mennek is az ezzel járó kötöttségek.
Itt jönnek ki a különböző vélemények igazából tényleg, és hogy mennyire szubjektív ez, amire én is rá akartam világítani. De itt még mindig tényleg vannak akik elhiszik, hogy a kertes hát objektíve jobb, kész.
Nem mindenkinek. Én napi 12-14 órát dolgozom. Utána semmi másra nem vágyom, csak hogy az otthonom a kényelmem szolgálja. Nem akarok avart összehúzni, leesett cserepet helyrerakni, kazánnal bíbelődni. Én imádom a panelt. A valaki által említett alkotási vágyaimnak sem szab gátat a panel, mert hobbim a rajzolás/festés, ez tökély a lakásban is. Ha meg ki akarok mozdulni arra meg úgysem lenn elég egy udvar. :)
A lényeg, hogy én nem akarok a panel/bármilyen lakások mellett korteskedni, csak tényleg ebből van elegem, hogy az általános közvélemény szerint (aminek a lenyomata itt is látszik) a lakás az rossz, a kertes ház az király. Nekem extra nyűg lenne, másnak meg a 6. emeleti örökpanorámás lakásom a börtön.
Racionálisan nézve mindegyikre költeni KELL bizonyos időközönként, és itt nem az opcionális dolgokra gondolok, hanem állagmegóvás, gépészet, stb.
20as vagyok
"Racionálisan nézve mindegyikre költeni KELL bizonyos időközönként, és itt nem az opcionális dolgokra gondolok, hanem állagmegóvás, gépészet, stb."
Igen ez így van. A különbség az, hogy kertes házban fajlagosan magasabb összeget kell erre fordítani mint a társasházban. De a családi házban ez csak rajtad múlik, a társasházban meg kb. 80 emberen (pl. 10 emeletes panel).
Az meg tévhited, hogy a családi házban minden nap cserepet kell igazítani, meg levelet seperni. Persze van mit csinálni, de magának csinálja az ember nem úgy, mint egy rosszul működő társasház esetében ahol a lakók takarítják a közös tereket, udvart.
"de inkább fizetem a 9500 közös költséget és csinálja meg a társasház kezelő."
Ezzel egy a bökkenő! A társasház kezelő a ház pénzével gazdálkodik, ha a háznak nincs pénze akkor semmi sem történik (ahogy ezt már írtam is). Amit fizetsz 9500Ft/hó az tartalmazza a felújítási alapot is? Mert akkor ez egy ~60m2-es lakást feltételezve 160-170,-Ft/m2/hó. Ami még egy vidéki nagyvárosban is az üzemeltetés alsó határa (még 10 emeletes panel esetében is). Ez a pénz max akkor elég biztonsággal, ha az épületben minden közös vezeték ki van cserélve (víz, szennyvíz, csapadékvíz) a liftek nagy felújítása megtörtént és az új szigetelés (hő és csapadékvíz) is elkészült.
Ha ezek nem történtek meg az elmúlt 5-10 évben akkor most jöhetnek majd a problémák.
És nem károgni akarok, 100+ társasház üzemeltetésének a gyakorlata szól belőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!