Miért van a kertes ház hierarchikusan a társasházi (panel, újépítésű lakópark, akármi) lakások előtt?
Én éltem 18 évet kertes családi házban, most 8 éve pedig panelban lakom albérletben és panelt is fogok venni jövő tavasszal és mindig hányok amikor valaki kérdezi, hogy "nem akarsz kertesbe?". Nem, nem akarok. Nem mondanám egyértelműen semmire sem, hogy jobb/rosszabb, más.
Szerintem a társasházi lakások nagy előnye a kényelem. Nem kell közös terekre időt fordítani, nem kell a ház körül matatni, nagy eséllyel mindig van melegvíz és fűtés, de ha nincs, az sem az én dolgom, hogy rendbe rakjam. Ellenben jobban ki vagyok téve a lakókörnyezeti hatásoknak, egy rossz szomszéd sokkal zavaróbb tud lenni és nincs egy zárt kinti tér ahova ki tudom engedni neadjisten' a jövendőbeli gyerekem, hogy játsszon.
Cserébe a családi ház körül MINDIG van mit csinálni. Ha épp nem romlik el valami, akkor "csak" füvet kell nyírni, ereszt tisztítani, nézegetni, hogy "az a repedés eddig is itt volt?" és egy rossz szomszéd nem olyan mértékben, de itt is meg tudja keseríteni az ember életét. A fűtésrendszerrel ilyen-olyan mértékben, de foglalkozni kell bizonyos időközönként. Ha vegyes tüzelés van, akkor napi szinten. Ott vannak a viharkárok, külső burkolat karbantartása, tető X évente. Viszont van udvar, kimehet a gyerek játszani és nem fog kutyakakiba nyúlni, ki lehet ülni grillezni és nem hallatszik be a házba a szomszéd véletlenül sem.
Nekem 50-50 a két dolog, de ha valaki meg tudja mondani, hogy mitől lesz pejoratív egy klasszikus "lakás", az ne tartsa magában, érdekelne minden vélemény.
Nem való mindenkinek panel, vagy egyéb társasház, és nem való mindenkinek kertesház. Emberfüggő. Ki mit szeret.
Laktam panelban, újépítésű társasházban, több helyen is, nem bírtam. Én a kertesházat szeretem. Akkor is, ha költséges, ha több munka van vele. Nekem megéri.
Azt figyeltem még meg, hogy sokan, akik fél életüket panelban élték le, kertesházba vágynak. Ennek megvan a fordítottja is.
4: "Én 10 év alatt kifizetek 1,2M forint közös költséget. A fentebb felsorolt dolgokból semmi nincs amit betakarna egy ekkora összeg."
Ugyanannyi nm-es házról beszélünk, mint aminek ennyi most a közös ktg-e?
Mert ha csak a duplájáról, már akkor sem áll meg az összehasonlítás, mert akkor 2,4M-val kell hasonlítsd.
"Én 10 év alatt kifizetek 1,2M forint közös költséget. A fentebb felsorolt dolgokból semmi nincs amit betakarna egy ekkora összeg."
Meg az is van, hogy felsoroltál olyant is ami nem a közös költségből megy. Pl. egy lakás fűtésrendszere, ha egyedi, akkor az nem osztatlan közös tulajdon, hanem egyedül a lakás tulajdonosáé, az is még egyéni költség.
pl. új cirkórendszert kiépíteni az min. 1 millió Ft.
Vagy napelemes rendszert is külön csak a saját lakásodhoz.
Kertesben lakunk 145 négyzetméter, az éves fűtésünk maximum 100 000 forint, ilyenkor könnyes szemmel gondolok az albimra, ahol egy fagyos januárra kijött a 40 000 forintos számla.Tetőt nem cserélünk, az elkövetkezendő 20 évben sem. Azért remélem a szigetelés és a vakolat sem köszön el 10 évenként. Kert jó nagy van (2000 négyzetméter a telek), heti 40 perc alatt lerollerezzük egy régebbi fűnyírótraktorral.
Vannak virágaim, növényeim a kertben, azokkal foglalkozni kell, nyilván azért vannak, mert szeretem csinálni. 20 perc alatt bent vagyok Sopron belvárosában bármikor. Nekem is és a férjemnek is volt autónk a panelban is. Nyáron 25 fok fölé nem megy a hőmérséklet (nincs klíma) van medence (nem épített csak ilyen fémvázas) A viharkárokat rendezi a biztosító. Nekem a plusz a hatalmas tér, nincs telezsúfolva dolgokkal, szellős az egész. Közel 20 négyzetméter fedett terasz nyáron áldás. Hatalmas diófák vannak az udvaron, nyáron is kellemes alatta. A gyerekek sokat vannak kint. Ennek ellenére kijárunk a játszótérre is, meg amúgy is szeretünk erre-arra eljárni. 6-7 évvel ezelőtt a lakásban kifizettünk villanyra 9 000 forintot (lakótársakkal éltünk 4-en 80 négyzetméter volt a lakás) Most 12 000, szintén négyen vagyunk pedig van mosogató szárító is. Amikkel szerinted foglalkozni kell, azok mind megvannak a társasháznál is, csak te azt közösköltségként fizeted. Az hogy eddig mennyit fizettél be az egy dolog, de a te lakásod mekkora? Négyzetméterre kell számolni. Lakásból és kertesből is ki lehet fogni szuper jó ingatlant. Abszolút egyéni igényektől függ, hogy ki miben érzi jól magát.
16: Engem ami egyedül távol tart ettől, az a szúnyog meg a bogarak, akik bejönnek a házba.
De főleg a szúnyog.
Városban ha csak hálós ablakon át szellőztetsz, vagy ha a harmadiknál feljebb laksz, akkor sose csíp meg.
Leírom a saját tapasztalatomat sok év kollégium, 9 év társasházi albérlet és 10 év társasház kezelői munka után. (jelenleg családi házban lakom, remélem ez így is marad).
A társas házakkal a legnagyobb gond a lakóközösség és ez minden házra igaz mérettől, szerkezettől függetlenül, csak ezután jönnek a pénzügyi és műszaki gondok. Minden házban van 1-2 "hülye" aki miatt a többi lakó szív. Vannak komoly klinikai esetek akik sportot űznek ebből, és vannak akik csak egyszerűen nem fizetnek. Az emberek nagy többsége nem jár közgyűlésre. Ennek eredménye, hogy a ház nem halad sehová. Nem történnek meg a szükséges karbantartások, felújítások csak akkor amikor már baj van (csőtörés, beázás). Persze az esetek 99%-ban annál jelentkezik a probléma aki normálisan él, fizet.
Nem emelik a közösköltséget, nincs tartalék, ebből kifolyólag nem korszerűsítenek.
Egy-egy nagy tartozó komolyan meg tudja keseríteni a ház életét és évekbe kerül behajtani a pénzt, ha egyáltalán sikerül.
Nem egy háznál tapasztalom, hogy spórolás miatt olyan határozatot hoznak, hogy ne legyen lépcsőház takarítás, kertkarbantartás hanem majd a lakók "megcsinálják". Persze ez olyan közgyűlésen hangzik el ahol ott van a közösség (jó esetben) 10 százaléka, szóval nem feltétlenül a nagy többségnek megfelelő döntés születik. Aztán persze a lakók ne csinálják, illetve nem mind. Megint ki szív? Aki normális és tisztaságot akar.
Persze vannak kivételek, de nem sok.
És hozzáteszem az új(abb) építésű házak sem sokkal jobbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!