Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlanvásárláshoz ugye nem...

Ragtapasz1 kérdése:

Ingatlanvásárláshoz ugye nem kell hitelt felvenni?

Figyelt kérdés

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy amennyiben lakást szeretnék vásárolni, úgy a banknál a hiteligénylés opcionális, ugye? Tehát, ha nem akarom, akkor nem veszem fel, egyben is kifizethetem a lakás árát, ha nem akarom éveken át havonta törleszteni?

Köszönöm szépen a segítséget :)

2018. szept. 22. 18:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

10: De nem értem.

Egy lakás árát, pl. 50 milliót nem tudok lakástakarékba betolni. Meg a lakástakarék az évek, addig romlik a pénz értéke, az ingatlané meg nő.

Akkor van a zsebemben 50 millió, ami elértéktelenedik, és ez szerinted jobban megéri, mintha - jelen ingatlanpiaci viszonyok szerint - évi 20-25%-kal nő a vagyonom?

2018. szept. 30. 14:55
 12/16 anonim ***** válasza:

Ha van egy összegben annyi pénzed, amennyibe az adott ingatlan kerül, akkor nem kell hitelt felvenni, persze.

Lakástakarékot szerintem mindig megéri fizetni, ha van lakáscél, de azt azért nem jelenteném ki egyértelműen, hogy e-mellett kedvező hitelt felvenni. Ez nagyon sokmindenen múlik.

Én inkább azt jelenteném ki egyértelműen, hogyha már van hiteled, akkor kedvezőbb ltp-kből előtörleszteni, mint a párnahuzatból.

2018. okt. 1. 11:53
 13/16 anonim ***** válasza:

"Egy lakás árát, pl. 50 milliót nem tudok lakástakarékba betolni. Meg a lakástakarék az évek, addig romlik a pénz értéke, az ingatlané meg nő."

Nem érted.

Megpróbálom röviden. Jelenleg 100 forint hitelre fizetsz évi 2-4 Ft kamatot. 4 év alatt kb 8-16Ft kamat. Ez veszteséged. Viszont nyitsz a hitel felvételkor (még jobb ha korábban) lakástakarékot, ahol 100 forintból 4 év alatt 130 lesz. Ezt beletolod előtörlesztéssel a hitelbe. Nyertél 30 Ft, vesztettél kb 8-16 forintot, tehát az egyenleg kb 14 vagy akár 20 ft. Mindezt ugye 100 forintra vetítve ami egész szép hozam. Plusz ha nem költöd a milliókat hanem hitelből veszed,akkor azt a pénzt állampapírokba vagy egyéb helyeken kamatoztathatod. Tehát az még plusz nyereség.

Nyilván át kell gondolni, hogy hány lakástakarékot tudsz nyitni és így mennyi hitelt érdemes felvenni.

A hitel nem rossz dolog. De sokszor igaz, hogy az jár vele a legjobban akinek úgymond nem is lenne szüksége rá. Nézz körbe, hogy a milliárdosok is rengeteg új beruhazast hitelből oldanak meg. Vajon miért?

2018. okt. 1. 23:53
 14/16 anonim ***** válasza:

13: De közben az 50 millió meg áll a szekrényben vagy a számlán, és el is veszhet így, de ami biztos, hogy inflálódik és a banknak is számlavezetési költséget fizetek, azt is vond le.

Míg ha az 50 millióból ingatlant veszek, az évi 20-25%-ot értéknövekszik a mostani piacon.

Nem érdemes pénzt parlagon hagyni, mert az nem vagyon.

Csak az ingatlan, az arany, műtárgy, stb. a vagyon.

2018. okt. 2. 03:21
 15/16 anonim ***** válasza:

Jaj még mindig nem érted. Az ingatlant megveszed, részben hitelből. És MELLETTE a pénzed egy része is megmarad, amit befektethetsz pl állampapírokba vagy amibe akarod, vehetsz másik ingatlant is akár.

Itt az egyetlen kérdés, hogy hány lakástakarékot tudsz nyitni közeli hozzátartozó nevére.

Nekünk 4 van.

Nyilván a teljes 50 milliót lefedni ezzel nem igazán lehet, de mondjuk 5-10 millió hitel lehet, hogy megéri.

Ki kell számolni.

Én csak leirtam, hogy van ilyen lehetőség. Mi is élünk vele. 5 milliós hitelre kb 4,5-et fogunk ténylegesen kifizetni. Nagyjából 500e az a mi nyereségünk lesz.

2018. okt. 2. 06:45
 16/16 anonim ***** válasza:

15#

Ez megéri persze, de jellemzően csak nagyon alacsony hiteleknél. 4 év alatt 4 lakástakarék kb. 1,1 m forintot hoz a konyhára. Ha újra kötöd, megosztod, stb., akkor nyilván valamivel többet még a későbbiekben. Ha nagyon sarkítva számolok is azt mondom, hogy ezzel ma nullára 6-7 millió fölötti hitel esetén már egészen biztosan nem jön ki az ember. Az pedig a mai világban nagyvárosokban ritka, ha ennyi hitel elegendő lakásvásárláshoz. Sajnos.

Mi 12 milliót vettünk fel, szintén 4 LTP-t fizetünk mellette, plusz évente 1-1 milliót önerőből előtörlesztünk, de bőven mínuszban fogunk kijönni a végére a becsléseink alapján. Mégha azt is mondom, hogy ez így nekem megéri az albérlet helyett, akkor is ez az igazság.

2018. okt. 2. 08:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!