Mi az oka, hogy ennyire drágák a budapesti ingatlanok?
A szüleim szeretnénk túladni az örökölt pesti lakásunkon, s ennek kapcsán, látva annak horribilis árát, gondolkodtam egy kicsit.
Egy lelakott lakásról van szó, ronda lépcsőházban, Józsefvárosban, olyan árajánlatot kaptunk rá, amiből nyugat-Magyarországon egy gyönyörű, új ház kijön.
Igaz, nem meg-, hanem bérbevennék, 180 000 forint+ rezsiért.
Megértem, hogy van egy komoly, nagyvállalkozói réteg Budapesten, akinek fontos, hogy ott éljen, de az nyilván nem egy lepukkant lakást vesz majd meg Józsefvárosban, mint a miénk.
Az viszont irreális, hogy bérből élő alkalmazott is vásárol Pesten.
Nyugat- magyarországi falvakban 20 millióból veszel és felújítasz egy kertes házat, 5 percnyire megyeszékhelytől úgy, hogy háromszoros fizetések vannak a Budapesthez képest (szinte mindenki Ausztriába ingázik át dolgozni).
Velemben 150 000 forintért "kastélyt" adnak bérbe, 4-5 fürdővel, nagy terekkel, gyönyörű helyen.
Kőszeg 5 perc, Szombathely 10, Bécs 1 óra.
Kérdező, én elfogadom a lakást, ha ekkora gond nektek.
:)
Nem erről van szó! Természetes, hogy örül az ember, bár nem közvetlenül az én bevételem lesz, hanem a szüleimé.
Egyszerűen arra keresem az okot, hogy miért ilyen értékes egy lakás Budapesten fele-harmada fizetés mellett, mint mondjuk egy Sopron- Kőszeg környéki faluban (5 percre a várostól). Erre nem találok logikus választ.
Én nem feltétlenül gondolom, hogy Nyugat-Magyarországon (és nem az osztrákoknál) megkeresném a jelenlegi fizetésem háromszorosát. De ha mégis, akkor holnap költözöm.
Egyszerű kisemberként banki hitelből van annyi pénze a dolgozó embernek, hogy megvegyen egy budapesti ingatlant. Egyszerű kisember viszont már lassan nem teheti ezt meg, hisz nemsokára egy önerő lesz annyi, mint néhány éve egy kisebb lakás ára.
Tehát befektetők vásárolják meg többnyire a lakásokat, aki kiadja 100-120-150-180 ezer + rezsiért valakinek, aki megteheti, hogy ennyiért kivegye. És mindig van olyan, aki megteheti, mert kénytelen, valahol laknia kell.
Egyébként megjegyzem, mi Pest megyében (kb. 5 km Budapest) vettünk tavaly egy lakást 16 millióért. A szülővárosomban ennyiért 5 szobás, 2 fürdőszobás, jó állapotban lévő, szigetelt, családi házat adnak, de nem élek ott, mert a fizetésem a töredéke lenne az itteninek.
5: A nagy külföldi kereslet miatt és a CSOK miatt. A bérleti díj is mindig a vételárral függ össze.
A külföldi árakhoz képes még mindig kiemelkedően olcsó Budapest.
A belföldiek evvel az árral kénytelenek versenyezni, mert aki nem fizeti meg, az elől elviszi a külföldi vevő, kb. nyolcvanszoros kereslet van a belvárosban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!