Illetéket akkor is kell fizetni, ha olcsóbb lakást veszünk mint amilyent eladtunk?
"Nem lehet h azért volt nulla, mert 16 millióra értékelték?"
Nem, nem történt értékbecslés, de most előkerestem a papírt is és az erre vonatkozó paragrafust is:
"Itv. 26. § y pontja alapján mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakástulajdon magánszemély általi cseréje és vásárlása, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb;"
Amúgy nem tudom, mi alapján állapítják meg, de felebbezni is lehet ellene, ha úgy érezzük, hogy nagyon mellélőttek, és persze ha van értelme, mert nem nulla a vége.
Meg persze csak akkor érdemes, ha jelentős korrigálás várható mert maga a felebezés is X ezer forint. Ép ezért érdemes előtte hozzáértővel egyeztetni, hogy egyáltalán érdemes e.
Nekem pl. annó 3.5 milliós különbözetre 70 000 Ft jött ki, ez valószínűleg úgy történt, hogy 19.75 millióért adtam el lakást és 16.25 millióért vettem házat. Akkoriban a különbözet után számították az illetéket, függetlenül attól, hogy kevesebbért vettünk e vagy többért. Mivel 3.5 millióval kevesebbért vettem így 3.5 millió volt - elvileg az illeték alapja, ami 140 000 Ft lett volna. Mikor betelefonáltam, hogy miért ennyi azt válaszolták, hogy vagy azt hitték, hogy első lakás és 2%-ot állapítottak meg, vagy felértékelték a vásárolt házat 18 millióra és így maguk ellen dolgoztak.
S közölte az ügyintéző, hogy ő az én helyemben nem kérdezne semmit hanem illedelmesen elköszönne, gyorsan kifizetné a 70 ezret s utána lapítana:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!