Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Illetéket akkor is kell...

Illetéket akkor is kell fizetni, ha olcsóbb lakást veszünk mint amilyent eladtunk?

Figyelt kérdés
2018. júl. 8. 14:15
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
2018. júl. 8. 14:48
 2/25 A kérdező kommentje:

A hatos pontban valamit nem értek:

Első lakástulajdon vásárlása esetén 50% illetékkedvezmény.

Ha van egy zártkertem, ott lakom, oda vagyok bejelentve, s veszek egy lakást akkor jár első lakástulajdonú 50% illetékkedvezmény, mert nincs lakásom, vagy a zártkert ebben az esetben lakásnak számít? (ami elég fura lenne, mert az illeték annó 10% volt rá 4 % helyett merthogy nem lakóingatlan.)

2018. júl. 8. 15:09
 3/25 anonim ***** válasza:
100%

Jó kérdéseid vannak.

Szerintem új tulajnak számítasz,mivel az adott zártkerti ingatlan ezek szerint nem minősül lakásnak/lakóingatlannak. Tehát,ha nem volt még sose saját tulajdonú lakóingatlanod ezen kívül,akkor jár az illetékkedvezmény. 15millió forintig. Illetve hiába adnád el a zártkerti ingatlanod, nem tudnád a vásárolt ingatlan illetékének alapjába beszámítani,mivel ott megkötés,hogy lakóingatlan eladása csak lakóingatlan vételnél számít. Tehát egyéb jellegű területekhez nem, csak ugyanolyanhoz vehető igénybe a kedvezmény. Pl: gyümölcsös eladási árát sem lehet levonni egy lakóingatlan vásárlási árának illetékalapjából.

Vagy át kell minősíttetni először(ha lehet), vagy elfogadod,hogy ez van.

[link]

A kérdés már csak az,hogy 35éven aluli vagy-e? Meg egyéb kis apróságok.

2018. júl. 8. 16:04
 4/25 A kérdező kommentje:
Majd megnézem az anyakönyvi kivonatomban a születési időmet s kivonom az aktuális dátumból.
2018. júl. 8. 16:36
 5/25 anonim ***** válasza:
100%

Csak a fő kérdésre válaszolva: nem.

Én mostanában adtam el egy lakást 16-ért és vettem másikat 14-ért. Megkaptam a fizetési meghagyást, amin az illeték összege: 0.

De ez csak az alapesetre érvényes és magam is csodálkoztam, mert 8 évvel ezelőtt hasonló tranzakciókor még kellett illetéket fizetnem, de csak a különbözet után.

2018. júl. 8. 21:16
 6/25 A kérdező kommentje:
Igen én 13 éve voltam így hogy olcsóbb lakást vettem s a különbözet után kellett.
2018. júl. 8. 21:19
 7/25 anonim ***** válasza:
100%

Olcsóbb volt amit vettél és a "KÜLÖNBÖZET" után kellett fizetni? Ott valami nem stimmel. Ha olcsóbban veszel valamit és van érvényes eladásod is és igényled a kedvezményt,akkor csak 0 lehet az illeték. A különbözet után csak akkor fizetsz,ha az illeték alapjánál(amely nem mindig a vételár,az igaz) kisebb áron adtál el ingatlant. Ha drágábban akkor a különbözet egy minusz érték lenne. Visszatérítés pedig nincs, szóval csak nulla érték jöhet ki.

Kivétel ez alól az olyan tranzakció ahol az ingatlan értékétől jóval kisebb áron veszed meg az ingatlant. Mivel az illetékhatóság dönthet úgy,hogy nem a vételár ,hanem a saját nyilvántartása szerinti ingatlanértéket veszi alapul,mint az illeték alapján.

2018. júl. 9. 17:58
 8/25 A kérdező kommentje:
Most igy van de régebben az abszolút érték számított.
2018. júl. 9. 18:03
 9/25 anonim ***** válasza:
Illetéket nem,de az eladott ingatlan és az új különbözetéből adót kell.
2018. júl. 11. 09:33
 10/25 A kérdező kommentje:
Ha 5 évnél régebben vett lakást adunk el, akkor nem kell.
2018. júl. 11. 10:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!