Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Illetéket akkor is kell...

Illetéket akkor is kell fizetni, ha olcsóbb lakást veszünk mint amilyent eladtunk?

Figyelt kérdés
2018. júl. 8. 14:15
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Így van, 5 év után már nem kell adózni, és ezt tavaly kiterjesztették a nem lakóingatlanokra is.

Így én pl. most jól jártam, mert sem illetéket, sem adót nem kell fizetnem.

2018. júl. 11. 17:54
 12/25 A kérdező kommentje:
és illetékkedvezménybe beleszámít az eladott lakóingatlan?
2018. júl. 11. 17:57
 13/25 anonim ***** válasza:
Azt sajnos nem tudom, mert én kedvezményekben nem voltam érintett.
2018. júl. 12. 20:36
 14/25 A kérdező kommentje:
ugy értem a nem lakóingatlan
2018. júl. 12. 21:23
 15/25 anonim ***** válasza:

Ahj. A 9-es a tipikus ezt már hallotam valahol tipusú válaszoló,aki keveri a személyi jövedelem adót (és annak mentességét) az illetékkel.

Egy gyors talpaló: SZJA-t vagyis személyi jövedelem adót,csak az eladás után fizetünk.

Ingatlannál Ott is csak akkor és olyan részben,ha még nem járt le az 5 év a tulajdonjog szerzésétől.5éven belül vannak részleges kedvezmények(a szerzést követő 5.évtől SZJAmentes, 4.évben már csak az adó alap 30%-a után, 3. évben 60% , 2.évben 90% után , a szerzés és az azt követő évben pedig a teljes adó alapja után kell fizetni a 15%-ps SZJA-t.)

Eladásnál (SZJA fizetésnél) nem az új vásárolt ingatlant vesszük figyelembe,hanem a BELEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET. Vagyis azt az értéket kell levonni az eladási árból amit annó' az adott ingatlan megszerzésére fordítottunk(jogilag ez az adásvételin szereplő összeget jelenti.)

-Ha pedig örököltük, akkor az öröklés szerinti értéket.

-Ha ajándékozással szereztük akkor attól függ,hogy fizettünk-e illetéket. Ha igen,akkor az illeték alapja számít a "belekerülési költségnek". Ha illetékmentesen szereztük(például egyenesági rokontól),akkor a eladási ár 75%-a után kell megfizetnünk az adót(SZJA) az eltelt idő függvényében!

Ha ez az érték-avagy belekerülési összeg- magasabb,vagy egyenlő mint az eladási ár,akkor nincs SZJA fizetési kötelezettséged akkor se,ha 5éven belül adod el.

Volt szó arról,hogy csak lakóingatlan eladásánál volt ilyen kedvezmény(fentebb írták)(Továbbra sem keverendő az illetékkel,még mindig SZJA a téma) Tévedés! Régebben is volt adókedvezmény akár telek eladásra, akár gyümölcsösre földterületre bármilyen jellegű beépített vagy beépítetlen telekre. Csak ott nem 5év volt,hanem (Ha jól emlékszem ,de egyeltalán nem biztos) 10év. Most viszont már tényleg csak 5 év -szinte-mindenre. Vagyis ha letelik az 5 év akkor SZJA-mentesen adhatjuk el,akár a szerzési ár többszöröséért is.(Már ha lesz aki megveszi annyiért)

TOVÁBBÁ AZ ILLETÉK(Amit akkor fizetsz,mikor veszel egy ingatlant.)

Ez is megér egy külön gyorstalpalót. Amint lesz időm le is írom.A lényeget már megemlítettük.Mindenesetre Ingatlan vételnél nem árt jelezni az ügyintéző ügyvédnek,hogy igényt tartanál az illetékkedvezményre(már ha jogosult vagy rá),ugyanis nem automatikus,hanem ki kell tölteni egy B400-as nyomtatványt amit az ügyvéd készségesen meg is csinál,ha jelzik neki.

2018. júl. 12. 21:45
 16/25 anonim ***** válasza:
Párdon. Ajándékozással szerzett ingatlannál az eladási ár 25%-a után fizeti az adót.(Illetve az eltelt idő arányában további kedvezmény jár)
2018. júl. 12. 21:50
 17/25 A kérdező kommentje:

annakidején ez máskép volt, 15 éve,

akkor eladtam ingatlant s vettem másikat s volt teljes adókedvezmény akorábbi eladás miatt.

persze a most hatályos törvények érdekelnek, nem a 15 évvel azelöttiek.

2018. júl. 12. 21:58
 18/25 anonim ***** válasza:

"Majd megnézem az anyakönyvi kivonatomban a születési időmet"

Miért, te nem tudod mikor születtél? :o

2018. júl. 26. 15:58
 19/25 anonim válasza:

Én mostanában adtam el egy lakást 16-ért és vettem másikat 14-ért. Megkaptam a fizetési meghagyást, amin az illeték összege: 0.

Nem lehet h azért volt nulla, mert 16 millióra értékelték?

2018. júl. 29. 17:38
 20/25 anonim válasza:

"Ez is megér egy külön gyorstalpalót. Amint lesz időm le is írom.A lényeget már megemlítettük.Mindenesetre Ingatlan vételnél nem árt jelezni az ügyintéző ügyvédnek,hogy igényt tartanál az illetékkedvezményre(már ha jogosult vagy rá),ugyanis nem automatikus,hanem ki kell tölteni egy B400-as nyomtatványt amit az ügyvéd készségesen meg is csinál,ha jelzik neki."

Hát igen én pl. semminemű B-nyomtatványt nem töltöttem ki, csak az én véleményem hiába nem "úgy hallottam" típusú vélemény hanem személyes tapasztalat, több sebből vérzik:

1. 15 éve volt, s könnyen megeshet, hogy mégis kitöltöttem, csak elfelejtettem. De én legalább bevallom, de itt sokan tényként állítják be azt amiben saját maguk sem biztosak.

2. ha úgyis van, ez 15 évvel ezelőtti törvény, és sokan biztosra állítanak olyan törvényt amit jól tudnak ugyan, de 15 éve volt életben, ma vagy úgy van, vagy nem.

2018. júl. 30. 10:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!