Van esély egy ház visszavételére?
Valóban kifelejtettem egy szót, hogy "LÉNYEGESEN többért"
Ugyan már mi értelme lenne egy nagy valószínűséggel vályogházat egy kihaló faluban az egekbe árazni, amikor jobbról-balról van eladó és a faluban még másik száz üresen álló?
Én úgy gondolom, hogy maradjunk a realitások talaján, nyilván a hollandok sem hülyék és informálódnak az árról, ha egyáltalán hajlandóak az eladás gondolatával foglalkozni.
#9 "A földhivatalnál a tulajdonos neve van meg és az ingatlana címe, a lakhelye, elérhetősége nem.
Ellenben az önkormányzatnál ezek mind megvannak, kötelező nyilvántartani az adózás miatt. "
nagyon nincs igazad. Az önkormányzatnál ha van építményadó, akkor valóban elvileg nyilván van tartva a tulajdonos. Már ha bejelentkezett a helyi adó alá, adott be adóbevallást. De az önkormányzat erről nem adhat ki információt, ez nem nyilvános adat. A földhivatali nyilvántartás viszont nyilvános, és tartalmazza a tulajdonos lakcímét is. Az önkormányzat is onnan kérdezi le, ha pl. a kiad egy építési engedélyt és a szomszédokat értesíteni akarja. (Sokszor persze ez sem aktuális, első körben beírják azt a címet, ami az adásvételi szerződés aláírásakor él, aztán sokan elfelejtik bejelenteni a földhivatalnak a címváltozást)
Biztos, hogy neked is igazad van, de hidd el, hogy nekem is, a saját példám és tapasztalásom után.
Most konkrétan rákerestem a saját budapesti ingatlanomra, ahol az ingatlan címe szerepel csak, ahonnan 20 éve elköltöztem. Kétségtelen tény, hogy eszembe nem jutott anno a földhivatalban bejelenteni az új lakcímemet, mert a tulajdonlásom jogosságán ez mit sem változtatott.
Ellenben ebben a kis faluban ahol élek, besétáltam az önkormányzatba, mert érdekelte a barátainkat egy évek óta üresen álló ház és simán kiadták az új tulajdonos (örökösök) elérhetőségét, egy szóval nem mondták, hogy ez titkos.
Szóval, ez úgy látszik csak szerencse, vagy a helyi szokások kérdése. A kis falvakban nem ragaszkodnak görcsösen a szabályokhoz, már amennyiben létezik ilyen szabály.
Belterületen lakóknak meg kötelességük kommunális adót fizetni, akár lakják a házat, akár nem, tehát nem csak építményadó van, ahova vagy bejelentkezett vagy nem.
Mi a fenéért ragozzuk most itt a nagy semmit oda-vissza?
A Kérdező majd elintézi magának a dolgokat, kapott elég információt, a többi már csak azon múlik, hogy eladják e vagy sem.
Ha semmiképp nincs meg a tulajdonosok elérhetősége, - amit kétlek - akkor ír nekik és bedobja a postaládába.
Egyszer csak előkerülnek!
#14 - igen, sokan nem jelentik be a földhivatalban a lakcímváltozást, ahogy Te sem. A tulajdonjogod ettől természetesen él, de ha pl. a szomszéd telekre kiadnak egy építési engedélyt, az erről szóló értesítés nem fog eljutni hozzád, ezért érdemes bejelenteni.
Nem minden településen van bármiféle adó, ami az ingatlan tulajdonhoz kötődik, nevezzük azt építmény- telek-, vagy kommunális adónak. Ahol nincs ilyen adó, ott nincs nyilvántartás az adóalanyokról. Ahol van, ott pedig mindezekre alapvetően a tulajdonosnak kell adóbevallást beadni, ezzel bejelentkezni adóalanyként. Aki nem teszi, ott persze az önkormányzat előbb-utóbb elkezd mozgolódni. Ami úgy kezdődik, hogy lekéri a címét az ingatlan-nyilvántartásból, és értesíti a tulajdonost az adókötelezettségről.
Pedig elhatároztam, hogy már nem irkálok, mert ugyan nagyon jól elbeszélgetünk, de egyébként ez teljesen felesleges a Kérdező problémájához.
Nekem speciel nem igazán fontos, hogy a földhivatalnál módosuljon a címem, mert eladni nem akarom a lakásom és Budapest szívében, egy társasházban nem érintenek szomszédos építési engedélyek.
A kommunális adó pedig minden településen van, ez nem helyi elbírálás kérdése (legfeljebb annak a mértéke), mert abból tartják fenn a települést.
Fizetik a közvilágítást, az alkalmazottak munkabérét, a községháza tetőjavítását, a közkutakat, sintért és sorolhatnám a végtelenségig.
Ebbe nem bejelentkeznie lehet valakinek, hanem a tulajdonosokra kötelező érvénnyel leosztják, ahogy a társasházakban a közös költséget, ha tetszik neki, ha nem.
EZÉRT(!) van meg az önkormányzatnál a tulajdonosok elérhetősége, mert akár lakja, akár nem az ingatlanát, ezt kötelező fizetnie és ha a címéről lakcímváltozás miatt visszajön az értesítés, akkor bizony vannak eszközeik, amivel megkeresik, még külföldön is, hacsak nem az Interpol elől bujkál.:)
És innentől kezdve tényleg kiszálltam, mert szerintem már ezt továbbragozni értelmetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!