Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha egy társasházban elárverezn...

Ha egy társasházban elárvereznek egy lakást, akkor van rá esély, hogy megvegyem?

Figyelt kérdés

A fölöttünk lévő emelet egyik lakásában évek óta nem laknak, elég sok a közüzemi tartozás, és most tudtam meg, hogy a következő lakógyűlésen ennek az árverezése is téma lesz.

Régóta keresek lakást a környéken, ezért nagyon fontos lenne.

Nem tudom, hogy milyen jellegű tartozásaik vannak, ha banki hitelt sem fizettek, akkor a bank ráteheti a kezét?

2016. máj. 22. 20:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg egy árverezésen bárki licitálhat
2016. máj. 22. 20:18
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez borzasztó sok dologtól függ. Tényleg, ez így nagyon kevés infó.
2016. máj. 22. 20:25
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Meg kell nézni a társasház alapító okiratot, szerepel-e benne, hogy a tulajdonostársaknak van elővételi joga.
2016. máj. 22. 21:01
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez még hosszú folyamat.

És nem a társasház fogja elárverezni, csak sürgethetik a dolgot.

Ha egyáltalán eljut az árverezésig a dolog, akkor sem biztos hogy fogsz tudni róla.

Ugyanannyi esélyed van rá, mint bárki másnak, denehogy azt hidd hogy olcsók ezek a lakások, voltam már árverésen, volt hogy simán érték alatt adták el, úgy fellicitálták az árat.

2016. máj. 23. 07:04
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
érték felett
2016. máj. 23. 07:05
 6/14 xswerdy ***** válasza:
100%
De esetleg megkeresheted a tulajdonost (ha esetleg eljön a lakógyűlésre, akkor akár ott), és tehetsz ajánlatot az árverezést megelőzendő.
2016. máj. 23. 18:14
 7/14 A kérdező kommentje:

Nem is ertem, hogy erre miért van szükség. Pest kulvarosaban elunk, egy csendes varosreszen, kb 30-35 millioert tudnak eladni a lakast.

Egy fiatal par lakott itt, elvaltak, es evek ota ures a lakas. Mi lehet az oka, hogy nem adtak el, es rendeztek a tartozasukat?

2016. máj. 23. 21:00
 8/14 anonim ***** válasza:
50%

Pest külvárosa lakás 35 millióért??

Na most felcsigáztál...

Melyik kerület az?

Ennyiért már a rózsadombon is kapni lakást

2016. máj. 23. 23:01
 9/14 anonim ***** válasza:

Ahogyan az egyik korábbi válaszoló is leírta: ez nem olyan rövid folyamat. Hosszú hónapok elteltével kerül valódi árverezésre az ingatlan, először követeléskezelő cégek próbálják behajtani a kintlévőségeket az adóstól. Amennyiben ez nem jár sikerrel, akkor a területileg illetékes, általában önálló bírósági végrehajtó hatáskörébe kerül az ügy. Ilyenkor felkerül az ingatlan arra a honlapra, ahol online is lehet licitálni ezekre az ingatlanokra. Bonyolult dolog különben, pl. nem mindegy hogy lakottan vagy beköltözhetően árverezik

Pl. lakott, amikor az árverésen nyertes licitáló tudomásul veszi, hogy az ingatlant lakottan vette, azaz a korábbi tulajdonos gyakorlatilag továbbra is bent maradhat az ingatlanban, onnan csak akkor költözhet ki, ha egy hasonló albérletet felkínálnak a számára. Ilyenkor a kikiáltási ár is alacsonyabb, mivel nem sokan szeretnek a korábbi lakó kiköltöztetésével bajlódni, így ezekre jóval kevesebben is licitálnak.

Amikor beköltözhetőként van meghirdetve az árverezendő ingatlan, akkor az adósnak az árverés vége után (és a vételár kifizetése esetén) 30 nappal el kell hagyni az ingatlant. Ha ez nem történik meg, akkor a végrehajtó felszólítja, majd akár rendőri erőt igénybe véve kilakoltatják, ha ellenszegül. Az ilyen ingatlanok magasabb, a piaci viszonyokhoz képest reálisabb kikiáltási árról indulnak, ezek iránt jóval nagyobb a kereslet, mivel 30 nap után a legtöbb esetben egy beköltözhető ingatlanhoz jut hozzá a vevő.

Pár hónapja én is regisztráltam mint árverező (a 10%-os előleg befizetése után jogosult vagyok licitálni a kiszemelt ingatlanra, ingóságra). Ezeket az oldalakat már kb. 2-3 éve követem. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a jó helyen lévő, megfelelő állapotú ingatlanok iránt hatalmas a kereslet, miközben a kínálat nem igazán nagy. Sokan próbálnak az ilyen ingatlanokra licitálni. Pl. én is próbáltam pár hónappal ezelőtt egy ilyen ingatlant megszerezni, azonban kb. 10-en licitáltak rá, és végül piaci ár felett, a kikiáltási árat kb. 15-20%-al meghaladó összegért kelt el. Ugyanakkor vannak olyan ingatlanok, amelyre senki sem licitál. Vagy azért, mert távol van (10-15 km) egy várostól, vagy azért, mert olyan környéken van, ahova nem szívesen költözne az ember (Harlem-effektus). Összességében azt tudom mondani, hogy megpróbálni meg lehet, de arra készülj fel, hogy keresett helyen lévő, jó fekvésű és megfelelő állapotú ingatlanra nagyon sokan fognak licitálni, ezzel nem lehet mit kezdeni.

2016. máj. 24. 09:01
 10/14 xswerdy ***** válasza:

Csak egy kicsit pontosítanám az előzőt. Ha a tulajdonos lakott benne, akkor neki mindenképpen ki kell költöznie.

Lakottan jellemzően akkor árvereznek, ha haszonélvező van. Őt viszont úgy sem lehet kitenni, hogy megfelelő "albérletet" találsz neki, hiszen neki ingyen van joga itt élni haláláig, sőt ha nem akar ott lakni, akkor ki is adhatja a lakást.

Ritkább eset, ha a lakásban bérlő lakik, akkor az ő bérleti szerződését örökli az új tulaj. Vele lehet esetleg egyezkedni, hogy költözzön máshova. A bérleti szerződés felmondására a törvényi feltételek élnek, illetve az, ami a szerződésben van.

2016. máj. 24. 18:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!