Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha egy társasházban elárverezn...

Ha egy társasházban elárvereznek egy lakást, akkor van rá esély, hogy megvegyem?

Figyelt kérdés

A fölöttünk lévő emelet egyik lakásában évek óta nem laknak, elég sok a közüzemi tartozás, és most tudtam meg, hogy a következő lakógyűlésen ennek az árverezése is téma lesz.

Régóta keresek lakást a környéken, ezért nagyon fontos lenne.

Nem tudom, hogy milyen jellegű tartozásaik vannak, ha banki hitelt sem fizettek, akkor a bank ráteheti a kezét?

2016. máj. 22. 20:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

9-es válaszadó vagyok, az előző hozzászólásához kapcsolódva.

Valóban így van, ha haszonélvezet van az ingatlanon, akkor két lehetőséged van: Vagy kivárod, amíg a haszonélvező már nem tudja folytatni a haszonélvezetet, vagy a másik esetben megegyezel vele, hogy kifizeted a várható haszonélvezet időtartamára eső összeget (ennek kiszámítására vannak képletek a haszonélvező életkorának függvényében). Az ilyen, haszonélvezettel terhelt ingatlanokat én alapban kerülöm, nem javaslom az ezekre történő licitálást. Pl. a közelben árvereztek egy holtig tartó haszonélvezettel terhelt családi házat. Többszöri árverés után (eredetileg 9 millióról indult évekkel ezelőtt), végül 600 ezer forintért került valakihez a tulajdonjoga. A tulajdonos addig nem élvezheti tulajdonát, amíg a haszonélvező le nem mond haszonélvezeti jogáról (megfelelő ellentételezés fejében), vagy egyéb ok miatt megszűnik haszonélvezeti joga.

A kérdező arra is felkészülhet, hogy az értékesebb, keresettebb ingatlanokra hiénák (akik mögött olyan leendő tulajdonosok állnak, akik nem bajlódnak a licitálással) is licitálnak, nem csak olyan személyek, akik lakhatási, vagy befektetési céllal licitálnak. Minden esetben érdemes pontosan utánaolvasni, illetve kérdezni a megfelelő fórumokon.

2016. máj. 24. 19:56
 12/14 anonim ***** válasza:
Legelőször is kérd ki a földhivataltól a lakás tulajdoni lapját, (bárki kikérheti, dij ellenében) abból meg tudod állapitani, hogy hány széljegyzete van, ki mindenki jegyeztetett be rá ezt-azt, kik a tulajok, stb. Aztán innen el tudsz indulni kideriteni, hogy mi is van a lakással. Amennyiben kapcsolatot tudsz teremteni a tulajokkal (a tulajdonosok neve elvileg az állandó lakcimükkel együtt szerepel a tulajdoni lapon), akkor megállapodhatsz velük, kifizetheted a tartozásaikat (ügyvédi letétbe szokták ezt tenni). Ha árverezésre kerül a sor, akkor a tulajok is rosszul járnak, mert iszonyuan magas jutalékokat vonnak le az árverezők, tehát sokkal kevesebbet kapnak a lakásért... de készülj fel rá, hogy nem biztos, hogy egyszerű menet lesz. Aki annyira elhanyagolja az értékes lakását, hogy árverezik az adósságai miatt, ott elég nagy a gond... amit le kell küzdeni...
2016. máj. 28. 14:01
 13/14 anonim ***** válasza:

És szerintetek megéri ilyen lakást venni? Most az egyik amit néztem elég jó a minimumára, de magas hitel van rajta (több mint a lakás értéke), és több százezer forintos közműtartozás, gáz, villany stb.

Megéri ilyet venni?

2017. jan. 5. 13:58
 14/14 xswerdy ***** válasza:

Előző: ha végrehajtótól veszed, akkor mindegy, hogy mennyi tartozás van rajta, te tehermentesen kapod. Ha a végrehajtást megelőzendő igyekeztek megegyezni, akkor is alapvetően neki kell rendeznie a tartozásait, de a legjobb, ha eleve úgy fizetsz, hogy a tartozásait fizeted ki helyette. De itt alapvetően megegyezhettek bárhogy.

Hogy megéri-e, azt nem lehet általánosságban kijelenteni. láttam már olyan végrehajtáson vett ingatlant, amit utána a piacon jól eladott az árverési vevő, de láttam olyat is, amit úgy feltornásztak, hogy szerintem nem érte meg.

Tehát döntsd el, hogy meddig akarsz elmenni a licittel, ha a fölé megy, hagyd a csudába. Lehet, hogy a sokadik ingatlant tudod majd megcsípni. Közben persze mindig be kell fizetned a 10%-ot, amit aztán visszakapsz, de egy kis pénzed folyamatosan le van ezzel kötve. Meg van sok eset, amikor a végrehajtás folyamán mégis fizet az adós, és leállítják a végrehajtást. Ilyenkor minden licitáló fölöslegesen ölt bele energiát, és fizette be a pénzt.

2017. jan. 7. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!