CSOK-kal vásárolt már valaki új építésű ingatlant?
1/13 A kérdező kommentje:
Először meg kell várni, hogy legyen a férjednek egy lezárt üzleti éve, ezt követően már hitelképesek lesztek 14-17M Ft-ra, viszont van egy másik probléma is.
Pesten, Pest környékén nem igazán fogtok olyan új építésű ingatlant találni, ahol az eladó belemegy abba, hogy nincs pénzetek még foglalózni se. Új építésű ingatlanokra sorban állnak az olyan vevők, akik jogosultak a 10M Ft CSOK-ra és van önerejük is, azaz több a jogosult, mint az épülő ház, így Ti nem igazán tudtok lakáshoz jutni még akkor sem, ha hitelképesek lesztek.
2017. okt. 8. 11:21
3/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!Igen , ez már nekünk is eszünkbe jutott.Lenne , illetve lesz majd , csak jelen pillanatban mind be van forgatva a vállalkozásba : / Majdnem 3 millió.Ennek kb elég kellene lennie , mert egy 30 milliós háznak is "csak" 3 millió a 10%-a.Tényleg egyébként , miért van az , hogy sok eladó 20% önerőt kér , mikor a CSOK-ot csak akkor adják oda , ha max a 10%-át fizetjük ki teljesen önerőből? :S Bankban azt mondták kizáró ok , ha az eladási árnak több , mint a 10%-át már kifizetik a vevők.
Nem úgy szól a szabály, hogy önerőből csak 10%-ot lehet kifizetni, hanem úgy, hogy KP-BAN MAX 10%-OT SZABAD ÁTADNI.
Azért kérnek sok esetben még 20%-nál is több önerőt, mert a beruházónak hosszú időre benne áll a pénze egy-egy építkezésben és nekik is szükségük van tőkére az építkezéshez.
Nem mindegyik építőipari cég tőkeerős, ezért nagyon fontos számukra a vevők pénze ahhoz, hogy haladni tudjanak az építkezéssel. Amelyik cégnek ez nem számít, azok viszont jóval drágábban kínálják a lakásokat, mert beleárazzák a vételárba azt, hogy sokáig nem jutnak hozzá a beletett pénzükhöz és a haszonhoz.
2017. okt. 10. 02:08
5/13 A kérdező kommentje:
De ez akkor is értelmetlen , mert a CSOK is önerőnek számít( legalábbis a banknál) , de azt ugye nem tudja előre fizetni senki sem , mert a bank utalja majd szerződés után stb.Én akárhányszor próbáltam ilyen hirdetések után érdeklődni mindig azt mondták , hogy a 20% KP-ban kell nekik...Szóval nem tudom , elég érdekes az egész.De tény , hogy ahol nem kérnek 20- vagy 10%-ot sem , az már rögtön 27 milláról indul...
A CSOK-ot az állam adja, a házakat viszont nem az állam építi, hanem vállalkozások. Egy vállalkozásnak joga van megszabni a feltételeket, milyen vevőket szeretne. Az, hogy a CSOK önerőnek minősül, nem azt jelenti, hogy előbb odaadják, mint a hitelt, csak annyt jelent, hogy nem jelent terhelést az ingatlanon.
2017. okt. 10. 13:36
7/13 A kérdező kommentje:
Értem én amit mondasz...csak azt nem értem , hogy ezek a "vállalkozók" miért csok-os házként hirdetik/árulják és miért ilyen ingatlanokkal foglalkozó oldalakra teszik ki az "árujukat"...Fölösleges folytatni.
Miért gondolod, hogy a CSOK-os vevők között senkinek sincs legalább 20% önereje? Bármennyire hihetetlen, a vásárlóknak kb csak az egyharmada kér hitelt a lakásvásárlásához.
2017. okt. 11. 08:32
9/13 A kérdező kommentje:
Ha nem kér hitelt és kifizeti KP-ban több , mint a 10%-át , akkor az már nem CSOK-os vásárlás...Tehát , akkor van már nála annyi , hogy a plusz 10 millát is zsebből adja.De egyébként igen rávilágítottál arra , hogy ez valójában csak a gazdag rétegnek a támogatása , aki zsebből kiteszi az egészet.
Nem kp-ban fizetik a 10% feletti részt, hanem utalják, így jár a 10MFt CSOK annak is, akinek nincs szüksége hitelre. A szabályokat nem én találtam ki, csak elmondom, ne rám legyél mérges miatta:).
2017. okt. 11. 19:23
Kapcsolódó kérdések: