Magyarországon miért működnek ingatlan ügynökségek?
Sok ingatlan ügynökhöz és ügynökséghez volt szerencsém az elmúlt hetekben. Legtöbbjüknek fogalma sincs, hogy hogyan kell ingatlant eladni.
A szolgáltatás színvonala annyira alacsony, hogy gyakorlatilag egy gondolkodni tudó átlag tulaj jobban eltudja adni a saját házát.
Annyira alacsony a színvonal, hogy létrejöhetett egy ingatlan.com ahol magánszemélyek árulhatják saját ingatlanukat, mint valami apró ingóságot.
Úgy tudom a legtöbb ügynökség 3-4-5% jutalékot is elkér a vételárból. Ez esetenként több mint 1 millió Ft is lehet. Mit adnak ezért? Mi van a csomagban? Regisztrálják az ingatlant a neten (pár ezer Ft), feltesznek pár homályos képet alaprajz nélkül egy 3 soros leírással. Ez kerül 1 millióba? Az esetek 80%-ról beszélek, agglomeracióban ahol pezseg a piac és 30 milliónál kezdődik egy élhető családi ház. Nem esik le senkinek, hogy az egész üzletág csak szemfényvesztés, pénz lehúzás? :)
Nekünk több ingatlanunkat adott el a Dunahaus cég.
Ök kimennek az ügyféllel, megbeszélnek vele mindent, majd csak igazából a szerzödés aláíráshoz kellettünk mi.
2 lakást árultunk kb fél évig magán személyként, állandóan rohangáltunk a vevök miatt akik megnézték aztán el is mentek... A dunahausosok mindkét lakást 1 hónap alatt eladtak, azon az értéken amin mi akartuk de ugye veszítettük a proviziót, de így is megérte.
#1 Nem kell rohangálni a vevőkért, ha előre meghatározott nyílt napokat tartassz, akkor amikor neked alkalmas. Ezt így szokták. Ha fél évig nem tudtátok eladni aztán DH-nak sikerült 1 hónapon belül akkor valamit nagyon rosszul csináltatok. Elhiszem, hogy ilyen is van.
A hangsúly itt főleg a jutalékon van. Nincs ingatlan ügynökség a világon, aki ilyen magas összegű jutalékot ki tud dolgozni. Ha egy ügynök hetekig jön megy, hirdet, telefonál stb hogy eladjon, akkor is 100.000 plafon a bekerülési költség. Egy 40 milliós házon 1,5-2 milliót keres. EZ NEM NORMÁLIS! És a bosszantó az hogy semmi nincs mögötte. Nézd végig nyugodtan a DH hirdetéseit is ingatlan.com -on, gyakorlatilag alig tartalmaznak hasznos információt és sokszor olyan képekkel dolgoznak mintha valami régi sony ericsonnal fényképeztek volna a 2000-es évek elején. Nevetséges.
Hihetetlenek az emberek... nem az ügynökségek, hanem akik ezeket tényleg kifizetik.
Nem vagy te véletlenül DH-s ingatlanos?
Mert nagyon olyan szaga van a dolognak!:)
No hát ha megláttad ezt a hatalmas piaci rést, és még ennyire profi is vagy benne, akkor csapj fel ingatlanosnak. Ki vagy mi tart vissza?
Azt ugye tudtad, hogy Trump is ingatlanügynök volt? ;-)
Egyébként mi a kérdésed konkrétan? Minden ilyesmi azért működik, mert van rá fizetőképes kereslet, ennyi. A többi már csak a körítés.
Kérdező, minden gondolatoddal egyetértek.
Én eladtam már ingatlant nem is egyszer, mindet egy hónapon belül. A titok a jó minőségű, a lakást bemutató képek, az alaprajz, a jó leírás, a környék áraihoz igazodó ár.
Ehhez nem kell ingatlanos!
Az eladhatatlan, fertőzött helyekkel meg az ingatlanos sem tesz csodát, azok eladhatatlanok maradnak továbbra is.
Venni viszont vettem ingatlanos által hirdetett nyaralót, még 10%-ot alkudni is tudtam. Vásárlásnál nem érdekel, ha nekem megéri azon az áron, akkor lényegtelen számomra, hogy ki hirdeti.
#5 #6 - Köszi mindenkinek. Azt hittem csak kioktatást kapok, de ezek szerint a jelenség ennél sokkal szembetűnőbb. :) A kérdés amúgy inkább feszültség levezetés volt mert ma is olyan ügynökökkel beszéltem, hogy az eszem megáll, hogy szerintük az komoly munka amit csinálnak...
Nem akartam ezzel jönni, ismerem 2 nyugati ország ingatlan piacát és azokhoz képest a magyar DH meg ingatlan.com (ami nálunk a szolgáltatás csúcsa...) olyan, mintha 20-25 évvel visszamennénk az időben.
Tudjátok mit, tényleg kipróbálom magam az ingatlan businessben. Nagyon nehéz elhinni, hogy magasabb színvonalú, igényesebb szolgáltatással alacsonyabb áron dolgozva (céges vízfejek és drága pesti irodaépület bérlési díj mínusz) ne lehetne beférkőzni akár csak hobbi szinten is a piacra.
Valamikor még minőségi szolgáltatás nyújtottak az ingatlanosok. Aztán a gazdasági válság idején nagyon felhígult ez a szakma is, amikor boldog-boldogtalan ebben látta az utolsó mentsvárat. Ment a verseny, és egyre tisztességtelenebb eszközökhöz nyúltak a fennmaradásért.
Mindazonáltal ma már valóban okafogyottá vált az egész rendszer, mert néhány vidéki öreg tulajon kívül minden háztartásban jelen van az internet, és öt perc alatt házak százait lehet megszondázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!