Megbántátok azt, hogy vidékre költöztetek a városból? Ha igen miért, ha nem, miért nem?
A vidék alatt nem a város vonzáskörzetét értem, hanem valóban az isten háta mögé való költözést.
Szeretném ha jó sokan válaszolnátok, mert mindenki véleményére kíváncsi lennék, bármi legyen is az.
Családdal nem éri meg, meg amúgy se nagyon, betokosodik az agyad, -nincs társaság- az ember pedig társas lény.
Közepes városban a legjobb, annak is egy zöldövezetén, 1km belül óvoda, iskola, orvos, kórház, és vannak szomszédok, és a gyerek is jobban szocializálódik.
Mi ugyan nem az "Isten háta mögé" költöztünk, hanem Budapestről falura, 50 km-re, 20 éve.
Csak az utóbbi 3-4 évben foglalkoztat a visszaköltözés gondolata, ennek is csak az az oka, hogy idősödünk és az orvosi ügyek katasztrofálisak. Ha nincs autód, akkor lehetetlen eljutnod a 20 km-re levő szakorvosi rendelőbe, akár csak egy vérvételre reggel 8-ra, vagy ha infarktusod van, 50 km-ről jön a mentő. Ez a legfontosabb szempontunk, a kor előrehaladtával.
Például itt egy videósorozat egy fiatal párról akik Bp-ről költöztek egy erdélyi faluba, tehát több 100 km-re:
Ásó, kapa, kamera 1.
https://www.youtube.com/watch?v=ZsdFdGJNprY
És eszük ágában sincs visszaköltözni. Persze még nincs gyerekük és nem is idősek.
18 km az nincs túl messze a várostól.
30 éve vagyok városi. Amikor visszanézek a falu széli, ma már üres, szomszédmentes szülői házba, gyakran meglepődök magamon amiért szinte hiányát érzem a városi nyüzsgésnek. Ámde vidámabbnak érzem magam ott a természettel körülvett helyen. Meg éjszaka is sokkal jobban alszom ott, mivel semmiféle zaj nem zavarja meg álmom, ami városon lenni szokott egy társasházban. Szinte várom hogy mikor csapják be a társasházi főbejárat ajtaját éjjel, de rájövök hogy ott a falu széli házban várhatom. Meg az is jó érzés ott hogy nincsenek a csekkfizetési kötelezettségek amik egy városi lakásban megvannak, mivel a szüleim szinte teljesen önellátóvá alakították. Tervezem hogy visszaköltözök, de ismét meg kell majd szokni a nyugalmat. Városon szinte nem is olvasok könyvet mert az ingergazdag környezet inkább arra ösztönöz hogy együtt rohanjak a tömeggel. Míg abban az isten háta mögötti házban mindig művelődöm, mert nincs más inger.
5-ös válaszoló vagyok. Hát falu és falu között is nagy különbségek vannak, ahogy a mellékelt ábra mutatja. Napközben ugyan nálunk sincs síri csend, időnként elmegy egy-egy autó az úton, és igen, előfordul hogy valakinél megy a fűkasza vagy a motoros fűrész, de én ezt nem szoktam zokon venni, mert mi is használunk ilyesmiket, ezzel az életmóddal jár. Cserébe viszont este, és általában hétvégén nagyon kellemes nyugi van, legalábbis ahhoz képest, ami a városban a társasházban volt, ahol laktunk, pedig az se egy pesti panel volt...
Itt van 1-2 ”rézbőrű” (ha a romákra gondolsz) család, teljesen normálisak, jóban vagyunk velük, rendes, udvarias emberek.
A mi kertünk nem túl nagy, néhány fát ültettünk, és csináltunk egy mini kerti tavat, ezen kívül csak a füvet kell nyírni időnként, nem szakadunk bele és szeretünk kint lenni. Szóval jól meg kell nézni a környéket, mielőtt odaköltözik az ember, és alaposan meg kell fontolni az igényeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!