Részletre vennék egy zárt kertet, mennyi lehet az adásvételi-szerz. Kötés ára?
Csak egyféleképpen tudod kötni a szerződést!
Képben vagyok, mostanában csináltam.
Nem leszel tulajdonos, csak széljegyzetben rajta leszel a tulajdoni lapon míg ki nem fizetted.
Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos a szerződött idő alatt másnak nem adhatja el, jelzálogot nem tetethet rá és nem kerülhet a kártalanításod nélkül végrehajtás alá.
Ellenben ha a szerződésben kikötött idő alatt felszólítás ellenére sem fizetsz, megszűnik a tulajdonlási eljárásod, az addig kifizetett összegek bérleti díjjá minősülnek át. Erről is a szerződést kötő ügyvéd értesíti a földhivatalt, akik törlik a széljegyzetet.
Az illetéket EGYSZER kell fizetned, mégpedig akkor, amikor a nevedre kerül sz ingatlan.
Mivel 2 opció létezik, a
- függőben tartás (max. 6 hónap)
- a tulajdonjog fenntartás (korlátlan idejű)
Mi 4 évre szerződtünk, (több mint 2 év már lement) mivel nagyobb összegről volt szó, nem nagyon volt más lehetőség, mint a tulajdonjog fenntartás.
"Ingatlan adásvételi szerződés a tulajdonjog fenntartásával
A tulajdonjog fenntartása esetén az eladó az ingatlan adásvételi szerződés kapcsán olyan bejegyzési engedélyt állít ki a vevőnek, mely határozott időre (legkésőbb a vételár teljes megfizetéséig) a tulajdonjog fenntartással történő eladása tényének feljegyzésére vonatkozik. A földhivatal a tulajdonjog fenntartással történő eladása tényét a vevő javára a tulajdoni lap III. részére vezeti fel az ingatlan egészére, az egész tulajdoni illetőségére, vagy ezek eszmei hányadára. A bejegyzés az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalmat képez, de nem gátolja meg végrehajtási jog, illetve egyéb tények feljegyzését, ami adott esetben a vevőnek komoly érdeksérelmet okozhat. Megtörténhet például, hogy egy tehermentesnek hitt ingatlanra a vételár kiegyenlítése után korábban nem ismert (végrehajtási jogi) teher kerül bejegyzésre az Inytv. végrehajtására kiadott 109/1999. FVM rendelet 28. § (3) bekezdése folytán. Ez esetben az eladónak a vevő felé kártérítési kötelezettsége keletkezik a tőke és járulékai értékére vonatkozóan
Ugyanakkor e módszer javára írható, hogy jóval hosszabb idő kikötésére teremt lehetőséget, ha a felek úgy állapodnak meg, hogy a vételárat akár több évvel a szerződés megkötése után kívánják rendezni. Amint a vevő megfizeti a vételárat, a tulajdonos újabb bejegyzési engedélyt bocsát ki a tulajdonjog fenntartás nélküli bejegyzésére vonatkozóan. A földhivatal a határidőben benyújtott kérelem és bejegyzési engedély átvételét követően bejegyzi a vevő tulajdonjogát az eredeti ingatlan adásvételi szerződés rendelkezéseinek megfelelően."
dr. Madarassy ügyvédi társulás
én is így gondoltam. Szóval mégsem csak egy konstrukció van, mint ahogy a 12. írta. És amit ő leírt, az feltehetőleg a függőben tartás, merthogy csak széljegyre került. A tulajdonjog fenntartásos adásvétel viszont a tul. lap III részére kerül.
De ez alapvetően különböző célra jó. A függőben tartás akkor jellemző, ha a hitel átfutása miatt fizet a vevő több részletben. A tulajdonjog fenntartásos adásvétel pedig arra, ha a vevő részletekben fizet az eladónak évek alatt.
És ez utóbbira pedig lehetséges opció az is, hogy a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerül, az eladó jelzálog jogával. Ez kiküszöböli pl. az idézett rizikót, hogy az eladó kötelezettségei miatt végrehajtási jog kerül bejegyzésre az adásvételi szerződés aláírása után.
Én vagyok a 12-es, akit bírálsz és a 15-ös, akinek helyeselsz! :)
Mivel a Kérdezőnek a kérdésére válaszolunk, a 12-es válaszomban HELYESEN írtam, hogy egyetlen opció van (...számára!) mivel 50ezrével nyilván nem tud 6 hónap alatt kifizetni 1,4 milliót.
A másik, hogy az én ügyvédem, - egy nagyon profi - egy szóval nem említette az általad felhozott tulajdonátruházást az eladó jelzálogjogával, de ha mondja is, én biztos nem mentem volna bele.
Ez ugyanis azt jelentené, hogy viszont a vevő, - akit birtokba helyeztem, holott a házat még el sem kezdte fizetni - végrehajtható lesz az én elpotyázott ingatlanomra.
Szóval ez egy marhaság, ember nem lenne, aki ebbe belemenne.
Ha több végrehajtási igény van valamire, akkor sorba állítják a követeléseket és %-os arányban fizetik ki őket az ingatlan leütési árából.
Miért lenne ez jó bármilyen tulajdonosnak?
Nem is hiszem, hogy ilyen törvény létezik ...
Megtennéd, hogy belinkeled nekem ezt a paragrafust?
És szeretném, ha erről a függőben tartásról az én leírt esetemben elszakadnál, mert világosan leírtam (többször is!) hogy TULAJDONJOG FENNTARTÁSSAL adtam el, 48 hónapra.
Nem olyan bonyolult ez!
ok, de ha tulajdonjog fenntartással adtad el, akkor meg nem széljegyre került a vevő, hanem a tul. lap III. részére, ahogy azt a 15. hozzászólásodban valahonnan bemásoltad.
Az általam vázolt másik esetre nincs külön paragrafus. Van egy normál adásvétel, amivel a vevő tulajdonos lesz, és egyazon szerződés alapján meg jelzálogjogot alapíttok, aminek a törléséhez akkor járulsz hozzá eladóként, ha a vételárat maradéktalanul megkaptad.
Igen, a két konstrukció között éppen az a különbség, hogy ki vállalja a kockázatot. Ha tulajdonjog fenntartással történik az eladás, akkor az eladóval szembeni végrehajtásba lehet bevonni az ingatlant (akár a vége felé, amikor már mejdnem ki van fizetve). A jelzálogos esetben pedig a vevővel szembeni végrehajtás jelent kockázatot az eladó számára. Amúgy ha több jelzálog jogosult van, akkor számít a sorrend, szóval ha másnak a jelzálogjoga utánad jön, akkor azért Te vagy előnyben, így jó eséllyel a pénzedhez jutsz. Ezzel szemben ha a másik esetben az eladót végrehajtják, akkor a vevő semmit nem kap.
Szóval ilyenkor a feleknek ebben is meg kell egyezniük, hogy ki visel többlet kockázatot egy esetleges végrahajtási ügy kapcsán. Ezért ajánlottam a kérdezőnek, hogy az ügyvéddel, és a másik féllel közösen dolgozzák ki a pontos konstrukciót. Te eladóként nem mennél bele az egyikbe, én meg vevőként a másikba... De azért lehet, hogy az ügyvéddel közösen meg lehet találni a megoldást.
A kérdezőnek: jellemzően ami árat az ügyvéd mond, az csak a saját költsége, és nincs benne a földhivatali díj. Én erre saccoltam a 30 ezret. De kérdezd meg, ha ajánlatot kapsz, hogy mi van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!