Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy zajlik egy lakásvásárlás...

Hogy zajlik egy lakásvásárlás kölcsönnel?

Figyelt kérdés
Közeljövőben szeretnék lakást venni. Értelemszerűen fiatal egyedülállóként csak kölcsönnel jöhet szóba a vásárlás. Önerőt már fel tudom mutatni a banknak. A kérdésemet egy kicsit pontosítanám: Ha én kiszemeltem egy ingatlant, ami tetszik, és árban is megfelel, az üzlet megkötése hogy zajlik? Az ingatlan tulajdonosa türelmesen várja amíg megkapom a hitelt? vagy ilyenkor kell valami előszerződést kötni? vagy foglalót szoktak ilyenkor kérni?
2017. jún. 24. 13:13
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Elképzelhető,hogy fiatal egyedülállóként kezest vagy adóstársat fog kérni a bank. Én kezdésnek elsétálnék a bankba és egy előzetes hitelbírálatot kérnék amivel azért már tudni fogom,hogy meddig is nyújtózkodhatok. Aztán ha már ott vagyok a bankba rákérdezek mindenre :)

Mi szerződtünk+foglalóztunk majd bankba kezdtünk intézkedni közbe előlegeztünk aztán utalt a bank és miénk lett a ház..ez 1,5 hónap volt (9 munkanapot vártunk arra,hogy a bank utaljon) persze közbe ugye a bankba halom dolgokat leadtunk,értékbecslés volt,közjegyző stb stb huh már 8 éve volt.

Azt se szabad elfelejteni,hogy a bank max 80%.ig finanszírozhat, tehát ez egy maximum érték..

2017. jún. 24. 13:51
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Mi a párommal tavaly vettük első lakásunkat, szintén hitellel. Mi már az elején megkötöttük az adásvételi szerződést, amiben leírtuk, hogy mennyit fizetünk saját pénzből és mennyit szeretnénk hitelből. Amit saját részből fizettünk, azt foglalóként tüntettük fel a szerződésben. Ami azért jó, mert a hitelügyintézésre csomót kell várni (nálunk ez kb 2-3 hónap volt és semmi extra nem volt a hitellel kapcsolatban), és ha esetleg az eladó meggondolná magát, akkor köteles visszafizetni a foglaló kétszeresét. De ugyanakkor ha te állsz el a vásárlástól, akkor az eladó nem köteles visszaadni a foglalót. Tehát a foglaló az mindenkit kötni fog a szerződéshez ilyen szempontból. Mi külön beleírtuk azt is a szerződésbe, hogy ha a bank nem adja meg a hitelt, akkor mindenképp visszajár nekünk a foglaló. Ilyen szempontból egyébként kicsit hülyén működik a rendszer, mert a szerződés kötéskor még semmi garancia arra, hogy a bank hitelt fog neked adni, pedig minden információ rendelkezésre áll, hogy ezt meg tudják mondani. Nálunk a bank nem is csinált semmit addig, amíg nem vittük neki a megkötött szerződést. De egyébként a legtöbb banknál vannak kikötések is, hogy miket kell tartalmaznia a szerződésnek. Egyébként az internetes elég sok leírásán van az ingatlanvásárlás menetéről. Én ilyeneket keresgéltem tavaly és elég jól, lépésről lépésre le vannak írva a teendők. Javaslom nézz meg pár ilyen leírást.
2017. jún. 24. 13:56
 3/3 anonim ***** válasza:

Első lépés, ha hitellel szeretnél vásárolni, egy nagyon alapos hitelképesség vizsgálat. A részletes előszűrésnek több fajtája is van. Minden bankban lehet a bemondott adatok alapján előminősítést kérni, de ez még nem garancia a hitelre. Van néhány bank, ahol el is lehet bíráltatni előre a hitelkérelmet még adásvételi szerződés nélkül is. Ilyet akkor célszerű kérni, ha necces a kérelem. Pl mivel fiatal egyedülálló vagy, Neked igen hasznos lenne.

Ez azért is hasznos, mert ezzel kideríthető, meddig nyújtózkodhatsz.

2017. jún. 25. 07:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!