Vett már valaki végrehajtás alatt álló ingatlant? Mik a hátulütői? Hogy lehet megtekinteni egy ilyen lakást?
Vettem. Jelzálogjog, végrehajtási jogok, elidegenítési és terhelési tilalom is volt rajta. Árverésen kívül a tulajdonostól vettem meg. A lakást meg lehetett tekinteni, nem hiányoztak az alapvető felszereltségek. Az eladónak is volt hová mennie utána a gyerekeivel.
Ezeket mind le kell ellenőrizni, óvatosnak kell lenni.
A bejegyzett végrehajtási jog jogosultjától kell igazolást kérni, hogy abban a pillanatban ténylegesen mennyi az adós tartozása, mert ugye az egy dolog, hogy amikor bejegyezték a jogot, mennyivel tartozott. Az akár nőhetett, akár csökkenhetett.
Ugyanígy kell eljárni a jelzálogjog bejegyzéseknél is.
Ha adva van az összes tartozás, akkor el lehet dönteni, hogy belemászunk, vagy sem. Nekem 2 hónapom ment rá, hogy kifizettem az összes hitelezőt (én személyesen), és bejegyezték a tulajdonjogomat.
A földhivatalnál rendszeres vendég voltam, mert ellenőriztem, hogy a bejegyzett jogok rendesen törlődnek-e. Még a végrehajtókat is szemmel tartottam. :)
A tartozás után fennmaradó összeget (kb. 1 millió) csak akkor adtam a kezébe az eladónak, amikor kiköltözött és átadta a lakáskulcsot. Nem érdekelt, hogy ezzel nem tartom a szerződésbe foglaltakat. Őt sem, mert a pénzéhez akart jutni, tehát az érdekünk találkozott, így haladt az ügy. :D
Jelzálogjoggal, elidegenítési és terhelési tilalommal érintett ingatlant a jogosult beleegyezése nélkül nem tudsz eladni/venni.
Csak végrehajtási joggal terheltet bármikor, de akkor azt is tudod, hogy kötelezhető vagy a rá bejegyzett tartozás (ez nem feltétlenül egyenlő a tulajdoni lapon szereplő összeggel) megfizetésére, ha az eredeti adós azt nem teszi meg.
A lakás megtekintése:
Ha a tulajdonos akarja értékesíteni, akkor logikus, hogy engedi a megtekintését, hiszen el akarja adni, ember pedig zsákbamacskát nem vesz.
Ha az árverést már kiírták, vagy árverésen kívül értékesítené a végrehajtó, akkor a "hirdetményben" szereplő időpontban van mód megtekinteni. Ha szeretnéd, akkor jelezd a szóban forgó végrehajtónak ebbéli szándékodat, vele kell beszélned.
Természetesen tehermentesen kerül a vevő tulajdonába.
Ilyenkor akinek nem jutott pénz (kielégítési sorrend), az hoppon marad.
A jelzálogjogosultak az elsők, ha többen vannak, akkor a sorrend aszerint történik, hogy ki jegyeztetett előbb jogot az ingatlanra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!