Vennék egy vh. + hitel+közmű tartozásos lakást, mi a menete, hogy ne verjenek át? Kinek kell a vételárat megfizetnem?
A vételárat a tulajdonosnak kell megfizetned. A hitelt a faktoring cégnek, a közműtartozásokat pedig a kérdéses szolgáltatóknak.
#3 A bankba meg mégis minek mennének? 1) Elég világosan leírta, hogy a bank engedményezte a követelést 2) Nyilván a vevő a piac árnál lényegesen alacsonyabban áron veszi meg az ingatlant, innentől kezdve az ő dolga a terhek törlesztése.
Elidegenítési és terhelési tilalom, több végrehajtási jog, jelzálogjog volt az ingatlanon.
Mindenhonnan bekérte az eladó az éppen aktuális tartozás összegét, valamint az összes szolgáltatótól a tartozásokat. Megnéztem, hogy a vételár fedezi-e az egészet. Miután meggyőződtem róla, hogy igen, megkötöttük az adás-vételi szerződést úgy, hogy abban rangsorcserét kértünk a földhivataltól. Vagyis ne dobja vissza az adásvételi szerződést, amíg az ingatlant ki nem tisztázzuk. Erre kértünk 6 hónap haladékot.
És elkezdtem kifizetni a hitelezőket, amely összeg a vételár részét képezte. Banktartozást, végrehajtók költségét, szolgáltatóknál az elmaradást. Miután rendezve lett, kiadták vagy ők benyújtották a földhivatalhoz a jogok törlésére a kérelmet. Miután az összes jog törölve lett, a maradék vételárat a birtokba adáskor kifizettem az eladónak. Ő aláírta a hozzájáruló nyilatkozatát a tulajdonjog átjegyzéshez.
Ez kb. 1,5 hónap alatt futott le.
Ennyi, csak Neked már nem a banknak kell megfizetned, hanem a faktoring cégnek.
A követelést megvásárló cégnek nem is kell szerepelnie lennie a tulajdoni lapon, nekik csak engedményezve lett a követelés, s ha nem sikerül behajtaniok, visszaengedményezik a banknak.
Amint megfizetted a tartozást, az adásvételit szerkesztő ügyvéd intézkedik a jelzálog törlése érdekében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!