Milyen hátrányai vannak a családi háznak? (lakással szemben? )
Évek óta panel lakásban élünk és elegünk van belőle. Főleg azért mert rengeteg a lakó és mindenki mást akar (közös lónak túrós a háta ugye). A közgyűléseken mindig olyasmiket szavaznak meg, amiket mi nem is akarunk. Sokszor több száz ezer forintos dolgokba vág bele a lakóközösség úgy, hogy mi szívünk szerint nem fizetnénk ilyesmiért. A lényeg, hogy elegünk van abból, hogy az van, amit a többség akar. Azt akarjuk csinálni, amit MI akarunk. Továbbá baromi meleg a lakás. Nyáron 36 fokok vannak itt. Klímával együtt is túl meleg! Az sem segít sokat. Ráadásul drága is a klíma járatása.
Évek alatt összegyűjtöttünk annyi pénzt, hogy vegyünk egy kis családi házat. Találtunk is már egyet, ami megfelelne. 40 éves ház, 50 nm a ház és 500 nm a telek. Kettőnknek pont elég (40-es gyermektelen házaspár, akik nem is akarnak gyereket).
Viszont félünk belevágni, mert ez az egész vagyonunk, amit eddig lekötve kamatoztattunk.
Mi vár ránk, ha családi házba megyünk?
Az itteni 30 ezer forintos közös ktg helyett a házban a cirkó fűtés nem hiszem, hogy többe kerülne. Összkomfortos is. Nem is az általános számláktól tartok, annyira hanem azoktól, amikről lakástulajdonosként nem is tudunk még, de egy háztulajdonos esetleg minden nap szitkozódik miatta.
1 - Milyen költségek vannak, amit állandóan fizetni kell egy háztulajdonosnak, de egy lakástulajdonosnak nem? Milyen teendői vannak állandó jelleggel egy háztulajdonosnak (a kert gondozásán és a kuka utcára kitolásán kívül)?
2 - Mi az, ami még néha adódhat anyagi kiadás, de azért nem olyan gyakori?
3 - És mi az a probléma, ami ritkán van, de azért előfordulhat és pénzbe kerül és gond is van vele?
Tehát a legtipikusabb állandó kiadásokra és problémákra vagyok kíváncsi.
Továbbá a ritkábbakra, amikre azért fel kell készülni néha.
És a ritkákra is, amiről jó ha tudok.
Utolsó!
Te miben laksz??
Hogy nem egy normális házban az biztos.
Nálunk pl. sem építmény-, sem telekadó sincsen.
Amúgy ki az a nem normális, aki öt évente átfesti kívülről a házát??!
Max. 50 évente...
Igényes emberek 10 évente max. lefestik, tisztasági festés...
És sok helyen van telekadó, építményadó. Az, hogy te valami utolsó román határmenti cigánytelepen élsz és ott nincs, megint más kérdés :)
Én mindig úgy véltem, hogy panelban csak LAKNI lehet, élni nem. Amint a gyerekeink önállóak lettek, vidékre költöztünk. Hatalmas terület, mellé kis erdő, és tó.
Igen, egy családi házon mindig van mit "szöszögni". Sokan ezt munkának, kínos elfoglaltságnak érzik, nekem kikapcsolódás, és öröm volt. Mindennapi sikerélmény.
Sajnos egy ideje megint társasházban tengetem napjaimat (Németország), de hamarosan megyünk vissza kertes házba. Alig várom!
Előttem már írták a kiadásokat mások.
Laktam: panel, társasház, (most) ház.
Mindegyiknek van előnye, hátránya és mindenkinek más szempontok a fontosabbak.
Összes pénzt veszélyes házba tenni.
Házzal kapcsolatban bármikor jöhetnek váratlan problémák is(kazánt ki kell cserélni, megsüllyed valamelyik része, rádől egy fa, vihar miatt tetőkár stb.). De már vétel után is kiderülhet, hogy (ha kell felújítás) többe kerül, mint előzőleg számoltátok, valamelyikőtök lebetegszik/elveszti a munkahelyét stb.
Érdemes azt is megnézni, hogy a környéken ahol vennétek, várhatóan feljebb, vagy inkább lefele mennek majd az árak. Ha mennek felfele és keresett, akkor ha mégsem válik be, veszteség nélkül tudtok kifarolni belőle.
Ha házba költöztök mennyivel került többe a közlekedés a munkába stb.
Családi ház: ha nem születtél bele ebbe az életmódba, akkor érdemes megjegyezni.
1. Mindent neked kell intézned, kiég a villanykörte, eldugul a lefolyó, szétveri a tetőt a vihar, valami lecsapdossa a villanyórát, rozsdás a kapu, le kell festeni. NINCS közös képviselő.
2. Mindenkinek, nőknek is meg kell tanulni barkácsolni, ajtót-ablakot lefesteni, redőnyt javítani stb. Ha megtanulod, kevesebbet kell fizetned a mestereknek.
3. Állandó kiadás: fűtés, víz-csatorna, villany. Gázszámla, víz-csatorna, internet, villany, biztosítás, itt külön a beépített biztonsági rendszer beépítése és az előfizetése, szemétszállítás, ha van, helyi adó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!