A 9-emetet előnyei és hátrányai érdekelnének, lakásvásárlás céljából. IGEN VAGY NEM?
Ez feltételezem, hogy panel.
Így minden csak a hátrány mellett szól.
Hogy 9. emelet az csak pluszban.
Én akkor sem költöznék panelbe, ha ingyen adnák a lakást.
Minden a liften múlik. Minálunk a lift alig romlik 3-4 évente egyszer (a karbantartásnak köszönhetően), így nincsen hátránya. A bútorok meg elemekre szedhetők, úgyhogy mindet felvisz a lift.
Egy kertesáz bizonyára előnyösebb a tizedik emeletnél.
Ha tízemeletes, akkor én csak a kilencedik emeleten laknék. Én egy vidéki nagyváros kilencedik emeleti lakásában nőttem fel, én szerettem ott lakni (a szüleim a mai napig ott élnek). Nem házgyári nagypanelos épület, hanem alagútzsalus technológiával épült. A lakás 74 négyzetméteres, 2+2 fél szobás, külön ebédlős, hatalmas erkéllyel (hintaágy is elfér). Az én tapasztalataim alapján mik az előnyei egy 9. emeleti lakásnak:
- csodálatos kilátás (feltéve, ha nem egy panelerdő közepén laksz)
- nem a zárószint, tehát kisebb az esély a beázásnak egy rossz tetőszigetelés esetén
- a tizedik emelet után itt a legkisebb az esély arra, hogy eláztasson valamelyik felső szomszéd (pl. mosógép)
- anyámék esetében olcsó fűtés (házközponti fűtés, kazán a 11. emeleten, a radiátorokat ki sem kell nyitni, a csövek is 23-24°C-ra fűtik a lakást)
- este nem kell egyből leengedni a redőnyt vagy behúzni a függönyt, ha villanyt kapcsolsz (kivétel, ha szembe van egy ugyanilyen magas ház)
- kevesebb zaj, szmog és rovar
- jobb levegő, hiszen itt szinte mindig van légmozgás
- napsütés-napfény, hiszen nem igen van magasabb épület, ami árnyékot tartana
+ 1: az épület összeomlása esetén nagyobb az esély a túlélésre, hiszen feletted csak egy emelet lesz, könnyebben megtalálnak a mentőalakulatok :)
Egyetlen hátránya a lifttől való függés. Bár csak kilenc emeletről van szó, nem egy felhőkarcolóról. Anyáméknál 2-2 db lift van a két lépcsőházban. Az egyik egy 6 személyes, a másik egy 6 személyes + teherlift. A két lépcsőház a földszinten és a 11. emeleten átjárható. így ha esetleg elromlana mind a két lift, akkor a másik lépcsőház két liftje továbbra is használható. A négy lift kiesése csak áramszünet esetén fordulhat elő, ez pedig szerencsére nagyon ritkán van.
"+ 1: az épület összeomlása esetén nagyobb az esély a túlélésre, hiszen feletted csak egy emelet lesz, könnyebben megtalálnak a mentőalakulatok :)"
Ez nagyon tetszik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!