Házvásárláskor kit terhel a fenn álló tartozás?
Én úgy tudom, hogy el lehet adni házat tartozással is. Simán megvehetsz úgy egy házat, hogy az eladónak kevesebbet adsz és kifizeted a bankot is. Én azért nem is bíznám a az előző tulajra, mert a jelzálog a házon marad, amíg valaki ki nem fizeti. Ha előző tulaj eltűnik Barbadosra és sosem jön vissza, akkor is azon a házon van a jelzálog, hiába te élsz benne. Ebből pedig szép és felettébb hosszú jogi hercehurca kezdődhet. A jelzálogot amúgy a földhivatalban is bejegyzik az ingatlanra, NEM személyre, az ingatlanra, szóval egy percig se reméld, hogy ez nem nagyon komoly dolog.
Én ezt így nem venném meg. Vagy tehermentesíti az eladó előre az ingatlant, vagy te tehermentesíted és akkor értelemszerűen az eladónak nem marad semmi pénz, de én nem mennék bele a majd a vételárból tehermentesíti szituba.
Nagyon sokat segítettél!
Esetleg ha az ügyvéd kapná meg a vételárat és ő fizetné ki a fennálló tartozást?
Leírom lépésről lépésre, mit kell csinálni:
Eladó kikéri a bankjából a végtörlesztéshez szükséges tartozás kimutatást. (Ezen pontosan szerepelni fog, mennyi a tartozás és mennyi a lezárási díj).
Ekkor lehet Adásvételit kötni aszerint, hogy mekkora a tartozás.
Ha pont annyi, mint a vételár, a pénzt közvetlenül az eladó bankjába utalhatod, ezzel ki van fizetve a ház.
Ha több a tartozás, mint a vételár, akkor először csak szándék nyilatkozatot kell írnotok, amivel az eladó elkezdhet a bankjával alkudozni. Ha a bank kiad egy elvi hozzájáruló nyilatkozatot a jelzálog törlésére, aszerint kell eljárni.
Ha a vételár több, mint a hitel, akkor először elutalod a hitel lezárásához szükséges összeget az eladó bankjába, majd megvárod, míg hozza a Jelzálog Törlési Engedélyt. Ezt be kell vinni a Földhivatalba. Csak ezt követően érdemes kifizetni a többletet az eladónak.
Fölösleges ügyvédi letétbe utalgatni, mert növeli a költségeket, viszont az eladónak sosem adunk pénzt a kezébe a hitel lezárására, mert szép dolog a bizalom, csak veszélyes.
Kieg az előzőhöz:
"Ha pont annyi, mint a vételár, a pénzt közvetlenül az eladó bankjába utalhatod, ezzel ki van fizetve a ház." Itt még van annyi teendő, hogy az eladó bankjától ki kell kérni a jelzálog törlési engedélyt és a FH-ba be kell vinni.
Minden esetben 6.600Ft lesz a jelzálog töröltetése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!