Lakáshitelre hogyan kell kamatot számolni? Kamatos kamatot kell a teljes összegre és teljes időszakra? Vagy évente csökkentjük a visszafizetett összeggel a tőketartozást és a maradék után fizetünk kamatot?
Tegyük fel, hogy felveszek 10 millió kölcsönt 10 évre. Évente 1 milliót tudok visszafizetni. 5%-os a kamat.
Mennyi lesz a törlesztő? 1 év után mennyi lesz a tőketartozás? Előbb a kamatot, vagy a tőkét kell törleszteni? Ha 5 év után hirtelen 5%-ról 10%-ra növekszik a kamat, az hogyan befolyásolja a törlesztést? Mi másra kell még figyelni lakáskölcsön esetén? A THM-et évre vagy a teljes futamidőre kell érteni?
Tudom, hogy ezek alap kérdések, de sajnos pénzügyi gondolkodásmódom nagyon megalapozatlan és nem értem teljes egészében a folymatot. Viszont hitelfelvétel előtt mindenképpen szeretnék ezekkel tisztába kerülni. Valaki részletezni tudná a fenti példát?
Az MNB honlapján találtam neked egy Kalkulátort, h ebbe beírod az adatokat, mindent kiszámol és a törlesztési táblát is megmutatja, ahol hónapról hónapra láthatod, mennyi a havi törlesztőrészletből a tőke és mennyi a kamat.
Ha a kamat változik pl az 5. évben, akkor teljes hátralévő futamidőre, az aktuálisan fennálló tőketartozással kell újra kiszámoltatni a havi részletet és meglátod a különbséget.
Excel az én jó haverom, de lehet a Te haverod is:
De a Google táblázat is tudja (ha van gmail-es accountod) PMT nevű függvénnyel, ha nincs exceled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!