Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Meddig kamuzzák még a nagy...

Meddig kamuzzák még a nagy lakásárnövekedést?

Figyelt kérdés

Észrevettétek, hogy az utóbbi fél évben sorra jelennek meg az olyan cikkek, amelyek a hihetetlen lakásár emelkedésekről szólnak. Azt állítják, hogy már majdnem a válság előtti szinten vannak a lakásárak.

Közben meg a Dunától keletre fekvő megyékben szinte senki nem jelentkezik egy-egy 6.5 millióért meghirdetett felújított 50 nm nagyságú lakásra, aki igen, az is alkudni akar 5.5 millióra. A környéken még 100 nm házért is bőven sokallják az érdeklődők a 15 milliót, már a telefonban bedobnak egy 10-es ajánlatot. A válság előtt ezek az 50 nm méretű lakások 7-8 millióért mentek. A hírös budapesti lakásárak is még bőven nem érték el a válság előtti szintet.

Valakinek az érdeke, hogy szédítsék az embereket, esetleg fel akarják tornászni az albérletárakat?

2015. szept. 3. 09:42
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Te meg azt feszegetted, hogy milyenek is az ingatlanosok. Ezért kezdtem én is személyeskedni. De folytatod. Ha már ott tartunk, hogy ki melyik típusú ember, te pedig az vagy, akinek ha egy kérdező kéket mond, te azt mondod, az zöld. Ha sárgát, akkor azt mondod, az piros. Mert szeretsz kötekedni. Na ezért nem idegesítem magamat, mert már megszoktam, hogy vannak ilyen emberek is. A többit hagyjuk, mert akkor én meg atomtudós vagyok.

Egy védhető cáfolatot nem láttam, de mindegy. Eleve már egy kérdést akarsz megcáfolni, aminek mint célnak nem sok értelme van.

A másik, hogy milyen statisztikák? Amiket az ingatlanos körökben is a trükközésükről jól ismert cégek fizetnek, hogy befolyással legyenek az árakra?

Olvasd el az igazi ingatlanosok nyilatkozatait, itt van egy:

[link]

Finoman, de közli, hogy a híresztelt nagy emelkedések mértékének csak a harmada igaz.

Valahol az egyik ingatlanos cég még azt is megírta amit én is most, hogy a magas árakra nagyobb alkukkal válaszolnak a vásárlók. Erre hogy hogy nem, egy nap múlva direkt azt írják a fizetett manipulatív cikkben az indexen, hogy alig alkudnak az emberek a magas árakra. Csak a baj az, hogy ingatlanosként nem ezt tapasztaljuk. Mert az még a józan paraszti észnek is ellentmond.

2015. szept. 4. 13:53
 12/21 A kérdező kommentje:

Itt van egy másik cikk egy független helyi híroldalról:

[link]

De természetesen mindenki az indexnek és az origónak hisz. A kettő közül az origo még azt mondom ügyel a jó hírére, de az indexen már szinte az összes cikket valamelyik párt, vagy lobbi finanszírozza.

2015. szept. 4. 14:00
 13/21 anonim ***** válasza:
42%
Szerintem a válaszolók is ingatlanosok voltak. Nagyon rajta vannak mostanában, hogy minden fórumon bizonygassák hogy márpedig nagy áremelkedések vannak. Oszt mégsem. A válság óta a rendesebb ingatlanhirdető oldalak szerint is csak 10-20 százalékponttal növekedtek a legdrágább környékeken. Ez egy 10 millió forintos ingatlannál jelent 2 millió forintos emelkedést. De nem 100 százalékosat, mert ekkorákat szoktak hazudni. Vannak területek, ahol még mindig esegetnek az árak.
2015. szept. 12. 17:49
 14/21 anonim ***** válasza:
Hát ezt most érdemes újra visszaolvasni :D
2023. febr. 18. 11:50
 15/21 anonim ***** válasza:

14: Ok, az derül ki, hogy a piac manipulációja bejött. Ahogy akkoriban meg lett jósolva.

Ha mindenhonnan az a hír dőlt, hogy drágulás van, az arra ösztönözte az embereket hogy siessenek vásárolni, ettől jócskán megnőtt a kereslet és valóban irdatlan drágulás következett be. Ez régi, piszkos kereskedő trükk. Mindez sejthető volt.

Emellé még hozzá vehetjük a CSOK által a piacra öntött pénzt is. A piacra döntött pénzek mindig inflációt, drágulást hoznak. Egyértelmű, hogy a CSOK-kal is az árak növelése volt a céljuk. Nézd csak meg, hogy mindegyik politikusnak van több befektetési ingatlanja is. Csak Nováknak van vagy 9 lakása, legalábbis ami az ő nevén van.

Máshogy is meg lehetett volna oldani azt, hogy a lakosság a magyar fizetési viszonyoknak megfelelően tudjon normálisan lakáshoz jutni. Például hogy a külföldi befektetők ne vehessenek magyar ingatlant, hanem csak bérelhessenek és lakásokat magyarok se halmozhassanak halomszámra, csak limittel.

De nem az volt a cél, hogy az átlag Jóska, Pista, Marcsi, Sára lakást tudjon venni, hanem hogy felfusson az ingatlanok ára és jókat lehessen keresni. Ezzel az a gond, hogy sokak rovására.

Én legalább kriptóba tettem a pénzem (mikor még a 1 BTC 600 USD, vagy az alatt volt, most 1 BTC 20 ezer USD), azóta is abban tartom és nem károsítottam meg vele senkit, mert a kriptó nem létszükséglet (és mert még amúgysem adtam el a nagy részét). A lakhatás viszont az.

A lakhatás létszükséglet. Mindenkinek. Nem csak a családosnak, hanem az egyedülállónak, vagy a még nem összeházasodott, gyerektelen párnak is.

2023. febr. 18. 12:20
 16/21 anonim ***** válasza:
Miért megkárosítás, ha embereknek vagy családoknak albérletben kell élnie? Akinek van pénze vesz, akinek nincs bérel. Ettől még van hol laknia…
2023. febr. 18. 14:00
 17/21 anonim ***** válasza:

Talán így megérted. Te albérletben laksz, vagy sajátban? Ha bérelsz, szívesebben laknál fix sajátban, ahol nem vagy kiszolgáltatva egy tulajdonosnak? Nem beszélve arról, hogy az ingatlanok áraival a bérleti díjak is mentek szépen felfelé. Van, akinek még erre sincs pénze. Vagy nem lesz a következő lakbér emelés után. Vagy a tulajdonos úgy dönt, hogy elsejétől kell a lakás, szíveskedjen elhagyni és vagy visszaadja neki a kauciót, vagy soha.

A legtöbb magyar csak addig akar albérletben lenni, amíg muszáj és örül, ha mellette félre tud tenni önerőre. Ha teheti vesz, mert az akkor szerződött részletekkel és kamatokkal előre tud tervezni és tud maradni, a sajátjaként kezelhet a lakást.

A magyarok eleve szeretnek sajátban élni, lakni. Joguk van hozzá. Vagy legalábbis kellene, hogy legyen és hogy meg tudják fizetni. Ugyanolyan joguk van sajátban lakni, mint neked, vagy nekem.

2023. febr. 18. 14:36
 18/21 anonim ***** válasza:
Hát ez jó nagy hülyeség… mi az, hogy joguk van hozzá, hogy saját lakásuk legyen? Hol van ilyen Europaban??? Sehol. Az, hogy Magyarországon 90% felett van a saját ingatlanok aránya a szocializmus hagyatéka, de annak már több mint 30 éve vége van.. És ez rendeződik vissza. A mostani rendszerben már nincs ilyen, hogy jogod van saját lakáshoz. Ha dolgozol és összegyűjtöd vagy hitelt veszel fel van rá lehetőséged, hogy legyen saját. De nehogy már a kormány adjon neked alanyi jogon lakást. Elég nagy luxus lenne… főleg ott ahol valaki semmit nem tett le az asztalra… Vannak különböző támogatások is. Ha meg nem mered/akarod felvenni marad a bérlés. Ez régen is így volt (szoci előtt) meg a jövőben is így lesz. A saját tulajdonú lakások aránya meg a következő időszakban csak csökkenni fog. Rent generation.. kiszolgáltatott helyzet? Lehet… De ettől ez még nem fog változni. Nézz körül nyugaton.
2023. febr. 18. 14:50
 19/21 anonim ***** válasza:

Európában mindenhol van joga az embereknek hozzá. Sőt, a helyi vezetések igyekeznek tenni az ilyen nem organikus árnvövekedés ellen, például az airbnb korlátozásával, magasabb nyereségadóval az ingatlanokra. A lakások árait és a bérleti díjakat is igyekeznek letörni, vagy legalább megállítani azok növekedését.

Van ország, ahol külföldi most már csak akkor vehet ingatlant, ha letelpedett és ott élt évekig. Ilyen például Kanada.

"De nehogy már a kormány adjon neked alanyi jogon lakást. Elég nagy luxus lenne…"

Pedig van ilyen, ez a CSOK.

De egy szó sem volt arról, abban amit írtam, hogy a kormány adjon bárkinek ingatlant. Ne adjon. Pénzt se adjon, mert pont, hogy még az is emeli az árakat. Ez a lényeg.

Hanem csak ne legyen szándékosan úgy manipulálva a piac, hogy a helyi lakosoknak megfizethetetlen legyen a bérükből. Mert most ez lett.

Nekem meg már van. Egy. És nem mások szükségleteinek kihasználásából élek, mint a lakáskiadók (írtam, hogy részben miből).

"Nézz körül nyugaton."

Ismerőseim, rokonaim élnek Németországban, Franciaországban, Angliában, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban, járok is ezekre a helyekre hozzájuk.

Ott sem mindenki bérel. Ezen ismerősök, rokonok között is többeknek van saját ingatlana és abban lakik, amit az ott megkeresett jóval magasabb béréből fizet (legtöbbük hitelt, de még így is jól jár). Aki bérel, az inkább azért, mert viszonylag gyakran kell költöznie, mert éppen máshová helyezik át, máshol kap állást. A távolságok nagyobbak, a mobilitás is nagyobb, nyugaton sokan így élnek, hogy gyakran költöznek.

Gondolom te sem passzolod el a lakásodat, vagy lakásaidat és mész albérletbe, mert az szerinted olyan jó és nem kiszolgáltatott helyzet. A lakáskiadók szemszögéből az a biznisz, ha bérelnek az emberek. Az embereknek meg az a legjobb, ha saját lakásban tudnak lakni.

A kommunizmusban volt az, hogy sokan tanácsi lakásokban laktak. Ebből is elegük lett az idősebbeknek és szerencsére kivásárolhatták a '90-es évek végére a lakást amiben éltek.

Ha nem akarják, akkor ez a helyzet nem is fog változni és még rosszabb lesz. Nem csak az ingatlanok piacán láthatók jelentős torzulások. Egyre tisztességtelenebbek a kereskedők, megjelentek a skalperek; rengetegen vannak, akik mások szükségleteiből és hiány generálásból élnek. A régi, tisztességes piaci rend teljesen felborult miattuk minden területen, nem csak az ingatlan piacon.

El fog jönni az idő, amikor ez már olyan mértéket fog ölteni, akkora drágulást és hiányokat fog okozni a különböző piacokon, hogy minden ország kemény szabályozásokhoz fog nyúlni. Mint írtam, vannak országok, ahol már ezt elkezdték.

2023. febr. 18. 15:32
 20/21 anonim ***** válasza:

Sok dologba bele lehet kötni azok közül amit írtál. Te nem ingatlan bérbeadásba fektetsz, hanem krypto-részvény piacba, így nem károsítasz meg másokat. WTF?? :D dehogynem.. csak nem közvetlenül a lakhatásukra van hatással.. Nem teljesen értelek. Egy lakás ma nem jó befektetés, egyszerűen a hozam miatt már nem éri meg. Ha 15-be vettel és most eladod éves szinten hozott neked 20-30%-os emelkedést, de ennek most vége mert 25% az infláció. A bérek is folyamatosan emelkedtek, nyilván az ingatlanárak is (mégjobban) az elmúlt években. Egész europában, nem csak itt, és nem csak a csok miatt… alacsony kamatkörnyezet, olcsó hitelek, pörgő gazdaság stb stb. Ha valaki időben lépett és vett több lakást az nem piaci manupuláció miatt tette, hanem mert ebbe fektette a pénzét. Akinek meg nem volt, annak most sem lesz és ha esik 10-20% ot az ingatlanára akkor sem lesz saját lakása. Nekem is vannak rokonaim több országba, és persze van 1-2 aki hitelre tudott lakást venni, de csak ha a szülők segítettek, vagy örököltek. Arányaiban még drágábbak is az ingatlanok mint itthon és a lakosság 50-60 % bérel, már 30-40 éve… Van aki a költözés miatt de ez kb az 5%-a.

Azzal egyetértek, hogy a piacot szabályozni kellene, és nyilván annak akik a törvényeket hozzák ez nem érdeke, mert ők is ebből élnek. De szerintem lassan fognak ezzel valamit is kezdeni.

Azt meg nem gondolom, hogy olcsóbb lenne a bérlés. Ha én 50-60 MFt-ért veszek egy lakást, nehogy már 150ezerért akarják kivenni. Ha kell akkor fizessék meg. Ha nem kell akkor vegyenek maguknak, ha nincs pénzük így jártak… akkor meg minek húzzák az x-et a jobboldali kormànyokra..

2023. febr. 19. 11:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!