Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nagy lakásból kicsibe (45 nm)...

Nagy lakásból kicsibe (45 nm) költözni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olyanok véleményére, tapasztalatára lenne szükségem, akik már megélték, hogy hatalmas terekből kicsibe kellett költözniük.

Családi okokból, amiket most nem részleteznék, 120 nm-ről költözünk szét két külön lakásba: mivel eddig két egybenyitott lakásban éltünk, nekem volt egy 20 nm-es nappalim és egy hálószobám, illetve mindenhez külön helyiség tartozott (mosókonyha, két gardrób stb.).

A helyzet az, hogy elég régóta nézegetjük, hogy hová költözhetnénk, és úgy döntöttem, hogy én mindenképpen új építésűbe szeretnék menni -- ebből viszont csak 45 nm-es lakásra telne, én pedig minimum 55 nm-ben gondolkodtam eddig, és ugyanezért a pénzért akár nagyobb használtat is kaphatnék.

Sok előnye lenne annak a lakásnak, amit kinéztem (ismerős hely, jó környék, közeli metró, kicsi forgalom + saroklakás), viszont félek, hogy nagyon kicsi lenne, és megfulladnék benne.

A bútorom is alig férne be, és régóta szeretnék egy franciaágyat, amiről így le kéne mondanom. Lenne egy étkező (6 nm), egy nappali (13,3 nm) és egy háló (10 nm). Ugyanakkor meglenne az előnye, hogy minden vadi új, lehetne burkolatot választani, ráadásul az építi a házat, aki azt a társasházat is építette, amiben most lakunk, és még semmi fatális nem volt, pedig 15 éves a ház.

Előny még, hogy lenne parkoló és tároló, ami használt lakásnál ritka, és már eléggé beleéltem magam a dologba.

Szerintetek milyen lenne ilyen relatíve kicsi helyen élni? Meg lehet szokni?

2015. aug. 20. 18:36
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Mivel elváltam, a lakást el kellett adnunk, a pénz elosztottuk, nem sok volt. Így beköltöztem egy, a mamától örökölt, 104 m2-es régi, nagyon rossz állapotban levő házba, sok régi bútor és más, sok év alatt összegyűlt holmi közé. Aztán sikerült telekárban eladni, a rengeteg vacakot kíméletlenül kiselejteztem (pedig ott születtem), a bútorokat is, kályhát, mindent. Találtam Budapest környékén egy 56 m2-es kis tetőteres házat, terasszal, ide már csak két három szekrényt és két asztalt, egy éjjeliszekrényt vittem, az összes többit megvettem elemes bútorként. Hagytak nekem benne kanapét, heverőket. Felül két félszoba, lent nappali és fürdőszoba, lépcső, amerikai konyha. Nem zsúfolt, bár még mindig van még mit selejtezni (sok régi könyv). Az udvaron van tároló és szerszámos kamra. Akár két személynek is elég lenne.
2015. aug. 21. 19:41
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok: az is hozzá tartozik a dolgokhoz, hogy a nagy házban (104 m2) annyi volt a holmi, hogy nem tűnik ez a mostani (56 m2) sokkal kisebbnek, ott is csak másfél szobát, WC-t és a konyhát tudtam használni. Minden más bútorokkal és dobozokkal volt tele. Nem volt nehéz megszokni, különösen úgy, hogy ez alig 13 éve épült és szó sincs beázásról és hasonlókról.
2015. aug. 21. 19:47
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

8-as, a megfulladást nyilván pszichológiai, nem fizikai értelemben gondoltam :-)

Többen is írtátok a bútorozás kérdését, ezen gondolkodni fogok, valószínűleg meg kell majd szabadulni bizonyos dolgoktól/jobban illeszkedőt venni.

Hogy a fűtést tisztázzuk: házközponti, egyedi szabályozás, egyedi mérés, tehát amennyit használsz, annyit fizetsz rendszer lenne.

Az áthallással kapcsolatban én nem különösebben aggódom, mivel saroklakás, egy falam lenne a szomszéddal, egyébként csak a fürdőm érintkezne valaki más fürdőjével, illetve az előszobám a kamrájával, tipikusan egyik se zajos tevékenység helye. A hálószobám egyik fala se érintkezne szomszéddal.

Írtátok, hogy többen is újrabútoroztatok, a régit sikerült valahogy eladni, vagy lomtalanítás lett a vége?

2015. aug. 21. 20:53
 14/20 anonim ***** válasza:
Hacsak nem értékes, faragott, koloniál bútorról van szó, gyakorlatilag eladhatatlan. 80 éves Bauhaus bútor, ónémet ötlábú asztal stb. se kellett senkinek. Akit megfizettem, hogy segítsen lomtalanítani, hozott oda kereskedőket, hiába. A végén a holmi kikerült az újba (10 % kifizetése után ezt lehet kérni az eladótól, különösen üres lakás vagy ház esetében). Visszafelé a költöztetők felrakták a régi bútort, a rossz heverőt, rossz foteleket szétverték. A használható a MÉH-be került, ahonnan válogatnak a segélyszervezetek, leégett lakásokba, vagy árvizes épületekbe viszik el. Vegyél KIKA vagy IKEA elemes bútort, az a teret nem nagyon foglalja, kis és nagy komódot, akasztós és rakodós szekrényt, könyvszekrényt, számítógépes asztalt, székeket (meg lehet rendelni a szállítást és az összerakást is). 14 darab került 400 ezerbe. (Akciós bútorokkal). Jó még pl. az óbudai Dol áruház is, gardrobszekrényt onnan vettem.
2015. aug. 22. 01:20
 15/20 anonim ***** válasza:

* Doló

[link]

[link]

2015. aug. 22. 01:23
 16/20 anonim ***** válasza:
2015. aug. 22. 01:30
 17/20 A kérdező kommentje:

IKEA bútorom van, csak a terjedelmesebb fajta, nem a minilakásokba tervezett :-/ A Kikára allergiás vagyok, korábban annyi rossz tapasztalatunk volt, hogy többet be nem teszem oda a lábam.

Köszi a beszámolót.

2015. aug. 22. 15:25
 18/20 anonim ***** válasza:

KIKA Spor német elemes bútor, ezt vettem és meg vagyok vele elégedve, kis lakásokba való.

Nem tudom, kaphatók-e még? Ehhez hasonlít.

[link]

2015. aug. 22. 18:25
 19/20 anonim ***** válasza:
Vagy ez: [link]
2015. aug. 22. 18:27
 20/20 anonim ***** válasza:
Mi 110 es házból költöztünk 50 nmes be.Kibirtuk 10 évig!Nem olyan borzalmas mint hiszed.
2015. okt. 2. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!