Nagy lakásból kicsibe (45 nm) költözni?
Sziasztok!
Olyanok véleményére, tapasztalatára lenne szükségem, akik már megélték, hogy hatalmas terekből kicsibe kellett költözniük.
Családi okokból, amiket most nem részleteznék, 120 nm-ről költözünk szét két külön lakásba: mivel eddig két egybenyitott lakásban éltünk, nekem volt egy 20 nm-es nappalim és egy hálószobám, illetve mindenhez külön helyiség tartozott (mosókonyha, két gardrób stb.).
A helyzet az, hogy elég régóta nézegetjük, hogy hová költözhetnénk, és úgy döntöttem, hogy én mindenképpen új építésűbe szeretnék menni -- ebből viszont csak 45 nm-es lakásra telne, én pedig minimum 55 nm-ben gondolkodtam eddig, és ugyanezért a pénzért akár nagyobb használtat is kaphatnék.
Sok előnye lenne annak a lakásnak, amit kinéztem (ismerős hely, jó környék, közeli metró, kicsi forgalom + saroklakás), viszont félek, hogy nagyon kicsi lenne, és megfulladnék benne.
A bútorom is alig férne be, és régóta szeretnék egy franciaágyat, amiről így le kéne mondanom. Lenne egy étkező (6 nm), egy nappali (13,3 nm) és egy háló (10 nm). Ugyanakkor meglenne az előnye, hogy minden vadi új, lehetne burkolatot választani, ráadásul az építi a házat, aki azt a társasházat is építette, amiben most lakunk, és még semmi fatális nem volt, pedig 15 éves a ház.
Előny még, hogy lenne parkoló és tároló, ami használt lakásnál ritka, és már eléggé beleéltem magam a dologba.
Szerintetek milyen lenne ilyen relatíve kicsi helyen élni? Meg lehet szokni?
Ha nagyon MUSZÁJ, akkor ki lehet bírni, de ott jól érezni magad nem fogod soha.
A helyedben ragaszkodnék a normális méretü nappali és hálóhoz, mert hidd el, igencsak borzasztó, amikor a saját lakásodban csak oldalazva tudsz elmenni a bútorok közt.
Nem fogsz örülni annak amit írok: ne menj új építésűbe. Inged-gatyád rámegy. A kivül szép ám de rohadt alma esete pont ezekre illik.
Előszőr is: 45 nm nagyon kicsi. a 10 nm-es hálóba max.1 ágy fér el. De ez még a kisebbik baj. A közös ktg az ilyen lakásoknál iszonyat magas, és fizetned kell nem csak a lakásra, hanem a tárolókra, és a garázsra is. Csak ezt "elfelejtik" közölni megvásárlás előtt.
A házközponti fűtés nem lesz két fillér. Ezt is jó ha bekalkulálod.
Ha egyedül mész 45 nm-be elég lesz, ha 2 ember, akkor kicsi. A 45nm-es lakásokat singli felnőtteknek találták egyébként ki, mert az élhető 1 személynek.
Köszönöm, nagyon hasznosak a hozzászólásaitok!
Nem írtam, de az étkező és a nappali egyben van, de enni a konyhában fogok, mivel egyedül vagyok, tehát a két helyiség kváiz egy tér, csak az étkező rész kb. fél méterrel keskenyebb.
Ezt is kihagytam, egyedül élek, és nincs kilátásban, hogy ezen változtassak + lenne terasz.
A közös költséggel számolok, a mostani lakásunknál is úgy fizetünk, hogy a tároló és a garázs területe után is.
A házközponti fűtés nálam a '48, abból nem engednék akkor se, ha használtba mennék, számomra ez nagyon fontos.
" félek, hogy
nagyon kicsi lenne, és megfulladnék
benne."
Mi laktunk, pontosabban felnőttünk ~100 nm csaladi házakban külön-külön a párommal. Aztan összeköltöztünk 27 nm lakásba majd később 42 nm-esbe. Sehol sem fulladtunk meg. Szellőztetni kell naponta, talán ez a titok. ;-)
A 27 szűkös volt, de szerintem 40+ nm az bőven élhető kategoria egy fiatal párnak, egyedül lakonak még sok is. Nem kell oldalazva közlekedni sehol, bár azt 27esben sem kellett. :D
Én 140 m2-ből költöztem 52 m2-be. Először nagyon furcsa volt, hiányzott a nagy tér. Három éve lakom itt, már megszoktam, de ha őszintén bevallom, a tágas tereket sokkal jobban szerettem.
Mi ketten lakunk benne, így kényelmes, de három embernek már nem, mert kerülgetjük egymást a fürdőszobában és a konyhában.
Az előző nagy lakás új építésű sorház volt, minden, de minden áthallatszott, ilyen szempontból rémes volt.
A mostani egy harminc éves, nagyon jól megépített tégla házban lévő lakás, szinte semmi nem jön át a falakon. Ezt érdemes jól megnézned majd.
A házközponti fűtés csak annyiban jó, hogy annyit fizetsz, amennyit fogyasztasz, de csak ha egyedi mérője van a lakásnak. Viszont a fűtést magát nem tudod szabályozni a lakásban, én biztosan egyedi fűtésűbe mennék, sokkal kényelmesebb, a saját igényeid szerint fűthetsz.
Költözéskor a bútorok kb. 70 %-át el kellett adnom, mert a jelenlegi lakáshoz túl nagyok voltak, alig maradt terem. Újra kellett bútoroznom szinte az egészet világosabb és sokkal kisebb bútorokkal, ez nem két fillér.
Szóval szerintem ezeket gondold át.
Egyedül felesleges is nagy lakásban lakni. Amikor én magamra maradtam, az 53 nm-est lecseréltem egy 35-ösre, hiszen egyedül minek kergessem magam ennél nagyobban??
Nappali, háló, erkély, kis konyha, fürdő, - egymagamnak bőven elég.
Az egyetlen probléma a sokk cucc volt, ami nem fért volna el, így drasztikus selejtezést csináltam költözés előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!