Hitel vagy albérlet? Melyik a jobb döntés?
Relatív. Attól függ milyen munkahelyed van, és mit akarsz valójában.
Albérletben, ha jó a meló megszedheted magadat, és könnyebb lesz később lakást vásárolni. De én egyből lakást biztosan nem vennék. Főleg, ha egyedül vagyok.
Hitel: röghöz köt, sokáig. Hitellel terhelt lakást nehéz eladni, vagy áron alul tudod csak. Nem tudsz mozogni, ha máshol kapsz melóhelyet, akkor sokkal nehezebb életed lesz. Saját tulajdon, bármikor átalakíthatod, felújíthatod. Ha lecsökken a fizetésed, nem tudsz hirtelen olcsóbb fenntartású, kisebb lakásba költözni. Ha nagyobb lakás kell, szintén nem tudsz csak úgy költözni.
Albérlet: mobil. Jóformán egy hónap múlva gond nélkül lakhatsz az ország másik végében, vagy külföldön, ha éppen úgy jön ki a helyzet. Cserébe hosszú távon lehet, hogy többet fogsz ráfizetni, és kevésbé biztosabb (a tulaj bármikor felmondhatja a szerződést, és akkor egy hónap múlva költöznöd kell). Nem csinálhatsz átalakítást, de költözhetsz kisebbe/olcsóbba, vagy jobban tetszőbbe, anyagi lehetőségeidhez mérten.
Sok mindentől függ, ráadásul mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai a pénzügyi részén túl. Érdemes számolgatni és az előnyök hátrányok mérlegelése után, annak függvényében, hogy mik a terveid és milyen irányba megy az életed a köv. években. Az alábbi linken egy jó cikk erről, egy excel fájl is letölthető, ahol a paramétereknek megfelelően kiszámolja/értékeli a lehetőségeket.
Ha hosszú távra tervezel (~10 év) az adott városban, akkor hitel. Ha rövid távra vagy még nem tudod, akkor albérlet.
Az albérletnek egyébként egyetlen előnye van, hogy "rugalmas". Olyan értelemben, hogy bármikor otthagyhatod.
Szerintem sokkal több a hátránya. Sosem érzed majd olyan jól magad benne, nem alakíthatod, nem újíthatod fel ahogy jólesik És bármikor kirakhatnak váratlanul. Az albérleti díj meg megy a "kukába".
6-7 évig albérletes voltam, pár éve hiteles, nem levegőbe beszélek.
"ahol a paramétereknek megfelelően kiszámolja"
azért vannak a paraméterek, hogy átírd a te adataidnak megfelelően, de persze a számolás is átírható, hogy hozzászámoljon/levonjon olyat is amit még szeretnél. Mint írtam, hogy pénzügyi részén túl vannak más dolgok, ami az élethelyzetből adódik és pénzként nem is tudod beleszámolni. Ezért elképzelhető, hogy u.azokkal a pénzügyi feltételekkel egyikek a vásárlás másnak a bérlés a célszerűbb.
6-os és 9-es vagyok:
a 9-es hozzászólás főleg 7-esnek szólt.
8-as: érdemes számolni: tudok olyanról aki hitelt vett fel, csak most számolt ki, hogyha albérletben lakott volna mostanáig akkor 8MFt plusz lett volna. Ha megfelelő konstrukcióval és összeggel a vásárlás lehet a jobb. Ehhez számolni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!