Tobb lakasbol fotostudio?
nem az a kérdés, hogy itt névtelenül és helyismeret nélkül mit gondolnak az emberek, hanem hogy a tényleges célközönséged mit gondol róla és főleg hajlandó-e fizetni érte. mindegy, hogy én Budapestről mit gondolok erről, ha ott a helyi viszonyok közt teljesen máshogy működnek a dolgok, mint az én véleményem.
az adott területen végezz piackutatást. először tisztázd, hogy egyáltalán ki a célközönséged? te is fotós vagy, aki a saját ügyfeleinek fotózásával töltené meg a stúdiót (minimum részben - milyen részben?), vagy te csak befektető/fenntartó volnál, aki kizárólag más fotósoknak adná bérbe a műtermet? ők hányan vannak, mekkora forgalmuk van, mennyire van szükségük ilyen lehetőségre? most hogy oldják meg ezeket a dolgokat? mennyit tudnának/akarnának fizetnéni érte? már ismered őket, vagy ezután kellene őket felkutatnod?
az sem mellékes szempont, hogy van-e más hasonló hely a szűkebb/tágabb környéken? ha van, akkor annak milyenek az adottságai, szolgáltatásai, kihasználtsága, árai és miért olyanok? ha nincs hasonló, akkor vajon volt-e rá kísérlet és mi lett vele? ha nem is próbálta senki, akkor vajon miért nem?
szerintem ez elég komoly beruházásnak hangzik, amit belátható időn belül ki kellene termelned a bevételből. túlzottan magas árakat viszont nem szabhatsz, mert azzal nem leszel túl versenyképes az igencsak árérzékeny magyar piacon. még ha nagyon különleges környezetet/szolgáltatásokat nyújtasz akkor sem biztos, hogy az ügyfelek/fotósok hajlandóak lesznek megfizetni ezek árát, vagy keresnek más alternatívát, vagy egyszerűen lemondanak róla, esetleg megoldják maguknak valahogyan (mindegy, hogy ugyanazt a színvonalat tudják-e hozni, vagy hogy esetleg nekik többe kerül, mint neked, ha a végeredmény az, hogy ők azt választják ahelyett, hogy neked fizessenek azért, amit kínálsz)
viszont, ha meg tudod találni azt a célközönséget, akinek erre van szüksége és fizetni is hajlandó érte annyit, hogy ki tudd termelni a költségeket, akkor működhet üzletileg. de szerintem mindenképpen alapos piackutatással kell kezdeni, aztán kicsiben indítani (csak egy/kisebb lakást kialakítani, beüzemelni és fokozatosan fejleszteni, terjeszkedni, ha van rá igény)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!