Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakásból házba hogyan?

Lakásból házba hogyan?

Figyelt kérdés

Lakásban élünk és kertes házat szeretnénk. Azok a házak, amik tetszenek, (nagy, nagy telek, új) azok egyszerűen elérhetetlennek tűnnek (30-40 milla), így nyilván fokozatosan kellene eljutni odáig. De mi lenne a jobb?

Ahol házat akarunk, ott telket lehet venni 3-5 millió között, de csak olyat, ahol a villany, gáz stb. max a telek előtt van, tehát még az sincs bent, többnyire be sincs kerítve, a kertépítést a nulláról kéne kezdeni. És akkor erre jön az építkezés. De ez rohadt drága lenne szerintem, mármint egy méretesebb háznál, mert házilag, barátilag csak parkettázni, festeni meg ilyesmizni tudunk, szóval ahhoz, hogy spóroljunk a munkán előbb gyakorlatilag be kell fejezni a házat. Szóval csak valami kicsi ház építése jöhetne szóba.

Vagy lehet venni kisebb (80-90m2 körüli) sor vagy ikerházat nem túl régit (utóbbi 10 évben épültek) 15-18 millió között, kisebb már rendezett telekkel (400-500m2).

Vagy vannak még 15-18 millió között jobbára 90-es években épült 130-150m2-es, amik aránylag jó állapotúak, nagy a kert (1000m2+), már szépen rendezett, némelyik már nyílászárócserélt, szigetelt. Ezeket szépen saját ízlésre szabhatnánk, totál gatyába rázhatnánk pár év alatt, és addig is méretben a 70m2-es és már nagyon kicsi lakásunkhoz képest tényleg nagy előrelépés lenne, talán jobban meg tudnánk az értéküket is növelni.

Ti melyik megoldást választanátok? Azt hiszem mindenképpen egy lépcsőfok lenne, a nagy és új házhoz vezető úton, nem végleges, de azért 5-6 évet biztos ott kéne tölteni és a lényeg az lenne, hogy utána minél könnyebb legyen (anyagilag) az újabb ugrás. De nem tudom melyik lenne a legésszerűbb.

2014. okt. 16. 15:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Építkezni most nagyon drága, inkább egy használt ingatlan (most olcsóbban jössz ki!) és azt az igényeid szerint felújítani.

Ikerházat, sorházat inkább ne, ha már házat akarsz.

Mi a bajod a '90 években épült házakkal? Én ezt választanám. Felújítani akár részletekben, közben ott lakva is lehet.

A 4-500 nm telek is épp elég munkát ad, ha nem gazdálkodni akarsz, pont elég.

2014. okt. 16. 17:15
 2/7 A kérdező kommentje:
Nekem semmi, de mindenki azt mondja, hogy "az régi" "túl nagy" stb. Pedig 70m2 kettőnknek is kicsi, 1-2 gyerekkel, külön szobákkal 130-150 m2-t tuti be lehet lakni. Nekem a 400-500 m2-es kert az azért kicsi, mert minden irányból tök közel van akkor a szomszéd. Meg ezeknél a régebbi házaknál már van pár gyümölcs fa is, de még mindig marad hely grillezőnek, medencének, gyepnek meg mindennek. De többen azt mondják, hogy inkább egy kisebb sorház, jó az. Bővebben nem nyilatkoznak. :)
2014. okt. 16. 17:52
 3/7 anonim ***** válasza:

"70m2 kettőnknek is kicsi" - ?? miért lenne kicsi? épp elég lesz télen fűteni! Jó elrendezés fontos, azt pedig tudod alakítani.

"Nekem a 400-500 m2-es kert az azért kicsi, mert minden irányból tökközel van akkor a szomszéd." - a sorháznál még közelebb van, és azt még alakítani, bővíteni is nehezebb.

2014. okt. 16. 18:06
 4/7 A kérdező kommentje:

Ketten lakunk 70m2-n csak tudjuk, hogy kinőttük-e vagy sem...

Az akkora telek pedig sorházhoz van. Én nagyobb telken nőttem fel. Nekem akkoránál kicsi, hogy körbebámul a szomszédság.

2014. okt. 16. 18:32
 5/7 anonim válasza:
100%

Miért szeretnél új házat?

A 90-es években épült családi házak általában tökéletesek a mai kor igényeinek is szerkezetileg. Nem mellesleg töredék áron hozzájutsz olyanhoz, amit fel sem kell nagyon újítani.

A mienk 67-ben épült, teljes víz, villanyvezetékezés, fürdőszobaátépítés, fűtésrendszer korszerűsítés stb szükséges volt.

De mivel elrendezésben, méretben és elhelyezkedésben tökéletes a ház, így ezt a kompromisszumot meg kellett kötnünk.

Sorház nálunk szóba sem jöhetett, az szerintünk nem sokban különbözik bármilyen társasháztól.

2014. okt. 17. 00:39
 6/7 A kérdező kommentje:

Igazából elég konkrét elképzeléseink vannak arról, hogy mi lenne a végső cél. Nagyjából mekkora, mi nem szeretnénk emeletest, elosztásra is elég konkrét, hogy milyen szeretnénk majd, de legalábbis mik legyenek benne, garázst duplát stb. stb. Ezek ilyen évek óta fennálló kívánságok és ezt legjobban saját építkezéssel lehetne elérni, vagy az új építésűek ilyenek. De anyagilag ez túl nagy ugrás egyszerre, viszont addig lakásban sem szeretnénk maradni.

Köztes lépésnek persze megteszi emeletes is stb. aztán lehet megszokjuk, de egyelőre úgy gondoljuk, hogy nem olyat szeretnénk örökre. Na meg nagy álom a passzív ház is.. Majd egyszer.

2014. okt. 17. 01:47
 7/7 anonim ***** válasza:

Mindig önálló családi házban éltem, de a régi rosszat el kellett adnom. A következők a tapasztalataim:

1. NE vegyetek semmiféle sorházat, osztatlan közöset, ikerházat, ha nem akartok állandóan bíróságra járni, közös lónak túrós a háta.

2. Tetőteres, sátortetős 10-15 éves házat nézzetek, akár kisebbet is, amelyiknek be lehet építeni a tetőterét.

2. A kertet gondozni is kell! Éppen elég a 150 négyszögöl (560 m2) is, nemhogy a duplája.

3. Ha nem akarsz kapcsolatot a szomszédokkal, építs 3 méteres betonkerítést, középkori erődöt, kamerákkal és szögesdróttal! Vagy sűrű tujasorral, nádazással stb. Az sem véd meg a betöréstől. Ahhoz a házba biztonsági rendszert kell beépíttettni.

4. A Dunakanyar tégla építésű, lapostetős, 50-70 m2-es szigetelt, hegyoldali volt hétvégi házait nagy telekkel érdemes megnézni. Van víz, villany, csatorna, gáz, amit akarsz. Csak az utak állapota gyalázatos.

2014. okt. 17. 13:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!