Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Bekoltozhetek-e ebbe az...

Bekoltozhetek-e ebbe az esetben egy orokolt hazba?

Figyelt kérdés
Sok tulalja van a haznak,evek ota nem lakik benn senki a lenyeg az lenne hogy nekem van a hazban tulajdonom az egyik szulom utan,anyukam par testvere lemondana a javamra ajandekozasi szerzodessel.Ebben az esetben hogy mindenkinel tobb reszem van a hazban bekoltozhetek e?
2014. aug. 9. 15:42
 1/4 anonim ***** válasza:

Igen, de lehet, hogy kérni fog tőled "bérleti díjat" a többi tulajdonos...

Nálunk 1/6 - 5/6 tulajdonban volt a testvéremmel közös a lakás, és így is fizetett nekem az 1/6-ra amíg meg nem vette tőlem, mert ő használta.

2014. aug. 9. 15:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Igen, beköltözhetsz, de mint előttem már írták, kérhetnek a saját részük után díjat.

Amennyiben az állagmegóvásban nem veszi ki rajtad kívül más a részét, akkor viszont egy vasat sem kell fizetned, csak legyen mindenről számlád. Még az is lehet, hogy nekik kellene fizetni érte.

2014. aug. 9. 17:47
 3/4 A kérdező kommentje:
Igazabol 10eve nem lakik benne senki,folyamatossan csak romlik a haz ezert gondoltak hogy segitenenek nekem csak hat mint minden csaladban nehez a megegyezes es van vita...
2014. aug. 9. 19:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Az nem lehet kérdés, hogy jogod van e beköltözni, mert igen, főleg úgy, hogy nem lakja senki.

Ha többen neked ajándékoznák a részüket, akkor meg főleg jogod van.

Mindenki a tulajdoni hányadának megfelelő bérleti díjat kérhetne a fennmaradó részekért (piaci bérleti díjakat kell figyelembe venni), de gondolom kell ráköltened, esetleg komfort fokozat emelés is fog történni, ha számlákkal tudod igazolni, hogy mennyit költöttél a házra, akkor azt természetesen le kell vonni. Valószínű, hogy jó sok évre elegendő lesz, hogy ne kelljen fizetned.

Engedélyt sem kell kérned senkitől a beköltözéshez, mert tulajdonosként jogod van bármikor bemenni. Aki birtokon belül van, annak nagyobb a tv-i védelme, úgyhogy ne is szólj előre senkinek, költözz. Ha annyira nem lehet a többiekkel megegyezni, akkor majd a bíróságon lehet vitatkozni. Nagy valószínűséggel neked lesz igazad, de amíg a per tart, addig senki nem költöztethet ki. Csak ha ilyen ítélet születik, ami nem valószínű.

Minden esetre húzd az időt, hogy később esetleg ki tudd vásárolni a tulajokat.

Meg természetesen számolj, hogy mennyit költöttél a házra, számold ki, hogy ha fizetned kell, akkor az fejenként mennyi lenne a többi tulajdonosoknak. Pl van 10 tulajdoni rész, amiből mondjuk 7 a tied. 3 marad. Kerek összeggel számolva, ha 100 ezer lenne a paci bérleti díj, akkor ugye 7 után nem kell megfizetni semmit, mert az a tied. A maradék 30at meg el kell osztanod 3 felé és azt kellene kifizetned.

De költöttél rá pl 1 M-t, akkor számold ki, hogy a 30 ezrével hány évig nem jár nekik semmi.

Nem tudom milyen állapotban van a ház, hogy így azonnal költözhető e, de én meglépném, még ha nomád körülmények lennének is egy ideig. Ha már ott vagy, akkor könnyebb a munkákat is elvégezni. És a lakás bejelentőhöz sem kell semmi, csak a tulajdoni lap, hogy be tudj jelentkezni. Ettől kezdve a tied a ház, nem rakhat ki senki. A rokonokkal meg ne foglalkozz, ha ilyenek, akkor nincs is rájuk szükséged.

2014. aug. 14. 11:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!