Kertes ház vagy panel?
Ingatlan vásárlás előtt állunk és megy a dilemma.Férjem és én is panelban nőttünk fel,világ életünkben abban laktunk.
De most elgondolkoztunk a kertes házon.Viszont én félek tőle.
Ami mellette szól számomra:
Szabadabb élet.Itt mindenki egymás hegyén hátán lakik,hallom ha a szomszéd babája ordít,vagy ha a wc-t lehúzzák.A kertbe kimegyek napozhatok,bográcsozhatok,kiteregethetek,lehetek kicsit önellátó,zöldség,gyümölcs termesztéssel,állatot is tarthatok.A gyereknek is szabadabb...lehet saját játszótere,a kertben nyugodtan játszhatna stb...
Viszont a hátránya ami nekem elég nyomós,de nem tudom mennyire kell ettől félnem:
A kertes ház pénznyelő és ott mindig van munka!A fűnyírás,a hóhányás,a kert rendbe tétele.De ezek mellett súlyos a ház karbantartása.Ott ha valami történik az nem is összeg,egy tetőt megcsinálni sem kis pénz.Persze nem kell havonta/évente csinálni,de a kertes ház sosincs kész,azon mindig lehet valamit csinálni,újítani hogy ne essen szét.Vagy nem?
Én nem akarom egész életemet azzal tölteni hogy a házat csinálom.Itt a panelban a legnagyobb probléma normális kertek közt az lehet hogy kiég az izzó,vagy max a csapot meg kell csináltatni.De itt ha felújít az ember,ablakcsere,tapétázás,parketta,bútor egy jó 5-10 évig hozzá se kell nyúlnia,vagy még tovább.
A mostani lakásunkban 15 éve parkettáztak és tökéletes állapotú.Nem ázunk fel,nem potyog a vakolat,nem kell félnem nagy szélben elcsúszik a cserép,bedől a kémény stb stb...
Viszont maga a kertes ház vonz.Nagyszüleim kertesben laktak és imádtam ott lenni.Mai napig imádom a kinti létet,ha bejön a jó idő állandóan megyünk a szabadba,tehát még a kert gondozása nem is lenne probléma.Csak a ház fenntartása.
Rosszul gondolom?Nem olyan vészes?
A kertes házat amúgy városban vennénk,falu szóba sem jöhet.
Segítsetek dönteni :)
Nehéz kérdés ez,mert Te a panelt szoktad meg én meg a kertes házat,mert mindig ott éltem.
Jól soroltad fel az előnyöket és a hátrányokat.
Én soha nem tudnék panelben élni,lehet hogy többet kell költeni a házra ,de az megfizethetetlen amikor kimegyek a kertbe ahol a kutyus fogad,vannak házi állataim,veteményes.
Az is jó dolog amikor le kell vágni a füvet vagy el kell dobálni a havat.
fűnyírás,a hóhányás,a kert rendbe tétele.De ezek mellett súlyos a ház karbantartása.
Bizony bizony
Minden attól függ, mennyire igényes vagy. Pl. a kertre elég egy 30ezer forintos fűnyíró, amivel csak 5-ször átnyírod évente a füvet, de lehet milliós beruházással is, hogy automata öntözőt teszel fúrt kút, és hetente nyírod. Mindkettő jó.
Ugyan így van a minden mással. Tető is jó, ahogy van, egy két cserép javítással, de le is cserélheted milliókért. Fűtésnél az is jó, ha csak 1 kályhát beállítasz, vagy ráköltesz 2 millát.
A panelnél a semmitevés okán ugyan úgy el kell tölteni az idődet valahogy, ami pénzbe kerül. Edzés, pláza, mozi, italozás, belvárosi fagyizás, strandolás stb.
Nagyon reálisan látod a helyzetet!
Én is panelban laktam 30 évet. Aztán egy debreceni panelből, egy debrecen-józsai családi házba költöztünk.
2 km-re van a várostól, olyan mint a pesti aglomeráció.
Tegnap éppen egy kis kolbászos krumplilevest készítettem vacsorára. Nem volt benn petrezselyemzöld. Kiszaladtam, és szedtem egy csokorral a kertben.
Sok keresgéléssel olyan házat, olyan áron sikerült megvenni, hogy a ház és a kert felújítása után is maradt tartalék pénzünk. De ahogy a panelben elég 20 évente parkettát felújítani, úgy a családi házban is elég. Tehát nagyon ügyeljetek arra, hogy jó állapotút vegyetek.
A fiunk most 4,5 éves, van saját homokozója, hintája, és nagyokat szaladgál a füvön. Még a szőlő levelével is képes negyedórákat játszani a friss levegőn. Én sem konditerembe megyek, hogy a mozgásigényemet kielégítsem, hanem itt a kertben tornázok, és persze a kerti munka. Az idei tél hólapátolás szempontjából nem volt vészes. Mióta itt lakunk, még nyaralni sem vágyok annyira, mert nagyon élvezem a kertben való bóklászást, a gyerekkel való játszást, a virágoskert ápolását.
Csinálj 2 táblázatot, a panelre is és a kertes házra is írd össze az előnyöket és hátrányokat. Ne kapkodd el, adj több napot rá magadnak, és ha eszedbe jut még valami, írd hozzá. Aztán, mikor úgy gondolod, hogy teljes a lista, akkor elemezd hogy mit választanál, cserébe ezért, vagy azért...
Szingliknek, gyerek nélküli pároknak, karrieristáknak panel.
Gyerekekkel családi.
Ha azt veszed, közös költségként ráköltessz annyit egy panelra, mintha családi javítgatására költenéd. Több a dolog, de legalább nem lustul el az ember. Ha nincs is veteményes, akkor is sokkal jobban megéri. Pl én télen felöltöztetem az egyik gyereket, kirakom az udvarra, hogy ne melegedjen be, jöhet a következő, aztán én. Panelnál ez úgy néz ki, hogy mindenki izzadna mire leérünk a földszintre... A másik, hogy nem kell parkolót keresni, majd kilóméterekről behordani a nagybevásárlást... Ha főznöd kell, de a gyerek nyaggat, hogy menjetek játszótérre, akkor nem kell nem-et mondanod neki, mert kimehet az udvarra, te meg az ablakból szemmel tudod tartani és a munka is halad. Jó esetben nem hallod a szomszéd éjszakai tv nézését, mosását stb. Elférnek a biciklik az udvaron és még mikllió okot tudnék mondani a családi mellett. :)
próbálkozz egy olyan házzal ami piacképes, és ha nem sikerül visszamész a panelba.
persze ez a próba legalább is 2 milla, mert a költözés és az átíratás és az illeték legalább ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!