Anyukák, melyik lakást választanátok a helyünkben a kettő közül?
Lakásvásárlás előtt állunk, de a párommal nem jutunk döntésre. Van két lakás, egyik nekem tetszik jobban, a másik neki. Egy lányunk van, egy gyermeket tervezünk még.
"A" lakás:
- 3 hálószoba+nappali
- második emeleti, erkélyes (kb. 4 m2 lehet)
- frekventált helyen van, belvárosban, minden közel van, munkahely, ovi, suli, boltok,posta, orvos...
- elég lenne egy autót fenntartani
- szép állapotú
"B" lakás:
- 2 szoba+ nappalis, bár a nagyobb megosztható, de elég kicsik lennének a szobák megosztás után, kb. 8 m2
- földszinti, saját kertje van (kb.400 m2)
- lakóparkban van, távol a belvárostól, egy bolt sincs a közelben
- két autó kell mindenképpen
- nagyon szép állapotú
Árban nincs sok különbség, utóbbi kicsivel drágább, de még éppen belefér a keretbe...
A lakás
volt mind a kettő fajta de nekem a társasházi jobban bejött
Én is az A verzióra szavazok.
Hangszigetelést nem nagy összeg feltetetni, amikor egyébként is minimálisan tisztasági festés, bútorozás stb. van.
Egy 20-30 MFt-os lakásnál erre biztosan van (kellene ) lennie keretnek.
Nem a kisbabáknál lesz gond a külvárosi 2 autós megoldás majd, hanem ha mindkét szülő dolgozik már (esetleg pont a belvárosban, pénzintézetnél, multinál, közigazgatásban stb.)- és a munkaidőt, a DUGÓKAT kell összekombinálni a két gyerek két különböző intézménybe hordásával reggel és délután.
A havi költség (ha számít) mindenképpen több lenne a kertes házban- a kert fenntartása, a két autó és a havi benzinköltség miatt. Emellett van az az életkor a gyerekeknél, hogy akkor is kell nekik is bérlet, ha egyébként anya-apa autóval jár.
Aztán majd jönnek a különórás-szakkörös, sportolós idők is. Jellemzően ezek az elfoglaltságok nem a kertvárosi övezetben vannak, az is egy szép kis logisztika munka után, hogy egyiket elhozni, másikat elhozni, különórára vinni stb.
A kert varázsa is megszűnik már a kiskamaszoknak, kamaszoknak, de felértékelődnek a kortársak- a belvárosból már egyedül is elmehet a barátjához, a kertvárosból lehet, hogy nem, vagy csak sokkal nehezebb közlekedéssel, sok várakozással vagy átszállással stb.
A jó hírű tanintézmények (akár bölcsőde, óvoda is már!) sem a lakóparkban vannak általában.
A barátaink közül sokan költöztek kisgyermek(ek)kel igényes lakóparkokba. Már visszacsinálná a többség. Hacsak nem egy 2-3 lakásos kialakításról van szó mondjuk a 12. kerületben, hanem egy "modern kori lakótelepről" a 14., 15., 16., stb. kerületekben, akkor a hangszigetelés itt sem lesz túl jó, hidd el.
A szép és a nagyon szép állapotú lakásoknál gondolom pont ugyanannyi lenne a minimális festés, tisztasági festés, bútorkészítés stb.
A szomszédokat sehol sem tudja az ember túlságosan megválogatni (vagy változik a lakóközösség, ha a szomszéd költözik, jöhet utána egy elviselhetetlenebb is akár). Nagyobb lakóközösségekben gyakran előfordul egy-egy hárpia vagy paranoiás :) A lakóparkban is lesz szuperanyuka meg zugivó is talán.
Még egy dolog: a modern lakóparkokban általában fiatalabb közösség lakik- ami most jó és szép. később kisbabával nem biztos, hogy a szomszéd fiatal gyermektelen pár 3. lakásavató bulijához szeretnél asszisztálni...
Vagy: több a fiatal, több a kisgyermekes család- így kevesebb az esély a bölcsődei férőhelyre, a jó óvodákban az ismerősökkel már betelik a hely.
Az 5. kerületben pl. nagyon jó támogatási rendszerek vannak (pl. tnilányoknak ingyenes hpv-elleni, gyerekeknek bérlet)- ezt is érdemes mérlegelni (NEM a szociális segélyekre gondolok most természetesen).
Mostmár elmondanád kedves kérdező, hogy miért kérdezed?
Az infók alapján szerintem "A". Ami fontos hogy munkahelyhez, ovihoz melyik van közel. Bár ahogy írtad hogy a "B"-nél két autót kellene fenntartani, gondolom az messzebb esik mindentől. (persze változhat a munkahely és az iskola is később)
Jobb ha a gyerekek külön szobában vannak főleg nagyobb korban. Addig meg a "felesleges" hálószobába rakhatod a vaslódeszkát, ruhaszárítót. Bár a másodikról babakocsit lecipelni nem túl egyszerű, de megoldható (meg persze lehet hogy van lift is)
Én a B-re szavazok. Mi családi házban lakunk, kocsival 5 percre a várostól és minden mástól. Két autónk van szeretek vezetni, ez soha nem volt gond:-)
Gyermekeim 10 és 7 évesek, most várom a 3.-at. Nagyon jó, mikor munka, iskola, ovi után hazajövünk a mi kis nyugis házunkba. Hazafelé mindig beszaladunk a napi friss dolgokért a kisboltba, a nagybevásárlást csak alkalmanként ejtjük meg, mikor épp kedvünk van hozzá. Én panelben nőttem fel, ez sokkal jobb, a gyerekek is nagyon szeretik. Lehet jó időben sütögetni, senki soha nem unatkozik. Szóval eszembe sem jutott soha egyszer sem, hogy beljebb költözzünk. Amúgy 10 éve lakunk itt, mi építettük :-)
...a 23-as (hosszú) válaszoló vagyok.
Ha nem Budapest, akkor meg pláne az A verzió- ott akkor nincs olyan közlekedési alapzaj vagy porkoncentráció sem, ami pl. zavarhatna kisgyermeket, amiket az előző válaszolók írtak.
Jó lenne, ha még osztanál meg velünk infókat a településről is, mert úgy könnyebb megválaszolni :)
Én őszintén szólva egy C verziót keresnék.A 4 m2-es erkély nagyon pici,a belváros sem biztos,hoy a legjobb,viszont z se jó,ha mindentől távol van.
A lakás választás nagyon fontos dolog,én inkább keresnék egy úgymond tökéleteset.De hogy a kérdésre válaszoljak B-t választanám.
Azért kérdezem, mert nem tudunk dönteni, én az egyik irányba hajlok, párom a másik irányba. Egyébként mindkettő lakás tetszik nekünk, csak egyiküknek a kert a fontos, másikunknak meg a frekventált hely a nyerő!
Jó olvasni a személyes tapasztalatokat is! Sokat segít.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!