Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nyaraló harmada az enyém,...

Nyaraló harmada az enyém, beakarnak perelni, mert nem akarom eladni. Megnyerhetik?

Figyelt kérdés

Szüleinké volt, én szeretném megtartani, főleg a gyerekeim miatt, mert nagyon sok kedves emlék fűz minket oda.

Viszont a testvéreim, ahogy lezajlott a hagyatéki eljárás, csak a mielőbbi eladást sürgetik. (Mindketten pazarlóbb típusok, nincsenek jelentős megtakarításaik állandó jelleggel. )

És nem elég, hogy eladni akarják, ráadásul extrém áron tennék, arra hivatkozva hogy a környékbeli fejlesztések miatt hamarosan többet fog érni. Ez utóbbi lehetséges is, de azért az még odébb van.

Amennyit akarnak, annyit nem tudok fizetni a részük megváltásáért. Ami értékről a közjegyzőnél volt szó, még éppen ki tudnám fizetni, ha minden pénzem összeszedem, gyerekek megtakarításait is beletesszük...

Mondtam nekik, hogy állapodjunk meg egy korrekt árban, kifizettem azonnal, amit tudok, a többit engedjék részletekben... De erre sem hajlandóak. Azonnal kell nekik a teljes összeg.

Úgyhogy most ott tartunk, be akarnak perelni.

Azt mondják, úgy akarnak kitenni, hogy ami pénzt örököltünk, abból ők megtudják venni az én részemet (közös tulajdon megszüntetése pert útján). És majd én nélkülem eladják magasabb áron. Ez a tervük.

Hogyan akadályozhatom meg? Nemcsak, hogy akarom ellenére akarnak kitenni, még az én részem után is hasznot akarnak aratni...

Jogos, amit akarnak?

Ha mindenképpen ragaszkodom a részem megtartásához, akkor is elvehetik tőlem?

Folyt. Még egy dologgal:

ma 08:25
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Párom szülei is gondolkodnak.... Nekik van több kis mezőgazdasági földdarabjuk, ami vagy parlagon van, vagy bérben, arra jutottak, ezek eladásával segíthetnének nekünk. Illetve van még egy-két ötletük, hogy tudnának támogatni, csak némi idő kell ezekhez....

Egy ismerősöm azt javasolta, hagyjuk, had PERELJENEK BE!

Mert akkor árvita esetén a bírósági szakértő mondja meg az árat. Ez valószínűleg alacsonyabb lesz, mint amit a testvéreim tőlem akarnak jelenleg!

És inkább azt az árat fizessen meg nekik.

Ha pedig bíróság àltal kimondott árra sem egyezünk meg, árverés következik, ahol még mindig megtehetem az ő kettejük részét. Állítólag az árverés nyomottabb árakat hoz. Igaz ez???

Tudtok valamit az árverésekről???

ma 08:39
 2/12 anonim ***** válasza:
Szerintem az ismerősödnek igaza van.
ma 09:44
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Majd licitalhatsz a testveredek ellen, nyilvan ok is benne lesznek a lcitben.
ma 09:56
 4/12 anonim ***** válasza:
Elővásárlási jogod van sztem. A bírósági per meg jól elhúzódik, így nem egykettőre látnak mindebből pénzt. Ha gyors pénz kell nekik, az az, hogy veled megegyeznek.
ma 10:15
 5/12 anonim ***** válasza:
60%

Itt egy jó döntés van, az pedig az, hogy együttműködsz velük és közösen adjátok el a magas áron. Így jöhetsz csak ki jól a dologból.

A többi,hogy emlékek meg stb, blabla. Tök jó, megértem, tényleg, de az élet nem erről szól. El kell engedned, ha nincs rá pénzed. Nem biztos, hogy megéri az emlékek miatt beleölni minden vagyonod meg másokét is, a gyerekeid pénzét, stb.

Gondolkodj logikusan, előre is gondolkodj.

ma 10:16
 6/12 anonim ***** válasza:
Közös tulajdon bírósági úton való megszűntetésekor a bíróság árverezi el az ingatlant. Ami nagy bukta is lehet. Ez nem véletlenül az utolsó utáni megoldás a bíróság részéről is, mert ez esetben szinte mindig mindenki is bukik.
ma 10:24
 7/12 anonim ***** válasza:

Amit a hivatalos értékbecslő mond az az irányadó a bíróságnak. Te ez alapján kifizethetetd nekik a 2/3-ot, vagy ők neked az 1/3-ot. Ettől függetlenül lehet árulni drágábban, csak azt kell eldönteni árulni, vagy eladni akarjátok.

Perelhetnek!

A hagyatékin mindig alulértélekik az ingatlanokat, az sosem mérvadó. Ha túl alacsony akkor szokta kiküldeni a nav az értékbecsőjét. Szóval ez általában csak örökös általi bemondásra történik a hagyatéki tárgyalás.

ma 11:50
 8/12 A kérdező kommentje:
És az árverés maga hogy történik? Miért mindig ráfizetéses?
ma 12:10
 9/12 anonim ***** válasza:
Azzal sem kapod meg olcsóban, sőt még a végrehajtót is ki kell fizetni. Végrehajtáskor ilyen esetben a végrehajtó értékbecslője által meghatározott ár a mérvadó.
ma 12:39
 10/12 anonim ***** válasza:

Olyan nincs hogy csak téged kiraknak, ők meg ketten dragabban adják.

Ha megszunik a közös tulajdon, akkor ez rájuk is ervenyes.

ma 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!