Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Maradjak otthon, vegyek...

Maradjak otthon, vegyek ingatlant, mit tegyek? 26N

Figyelt kérdés

26 éves nő vagyok, Budapesten élek és dolgozom. Van kb 1 millió forint megtakarításom, sajnos ezidáig nem annyira tudtam spórolni. Havi nettó 500k-t keresek, egyedülálló vagyok, nincs párom.

Ugyebár 40 év alatt elegendő 10% önerő a hitelhez. Nem tudom, mit tegyek, gyűjtsek a következő 1-2 évben, hogy legyen meg az önerő és vegyek fel 20-30 évre hitelt? Albérletre megmondom az oszintet, nem költeném a fizetésem felét, pláne hogy sosem lesz az enyém.

Szülők nem tudnak /akarnak/ támogatni, nagyszülői öröklés sem volt. Jelenleg otthon élek, havi 50k-t hazaadok a rezsire (kaját, ruhát, minden mást magamnak vásárolok).

Mit tennétek a helyemben? Az a baj, hogy muszáj egy célt kitűznöm, mert ha nincs cél, akkor hajlamos vagyok utazásokra költeni a pénzt (fel éve van annyi fizetésem, hogy tudjak normálisan utazni, és tavaly volt emiatt 3 utazasom is), viszont nyilván hosszú távon így nem lehet lakást venni. Viszont ha mindent félredobok és csak gyűjtök, akkor pedig úgy érzem, hogy itt vagyok 26 évesen és nem élem az életet. De nyilván valamit valamiért, tanácstalan vagyok. Jó lenne egy társ, akivel akár a költségeket tudnánk felezni, úgy albérletbe is sokkal szívesebben mennék. De hát társat találni sem olyan egyszerű...

tegnapelőtt 12:53
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Gyűjteném a pénzt önerőre, aztán meg vennék egy lakást, az ingatlan ára hosszú távon (mondjuk azon a távon amíg a hitelt kifizeted) nem fog csökkenni, ha meg találkozol valakivel, aki hasonlóképpen gondolkodott mint te, máris sokkal előrébb lesztek.
tegnapelőtt 13:10
 2/9 anonim ***** válasza:
11%

Budapest egy egész nagy város

Először is körbe néznék,hogy milyen önkormányzati lakás pályázatok vannak,mik a lehetőségek arra.

tegnapelőtt 13:20
 3/9 anonim ***** válasza:
86%

Én otthon lakva gyűjtöttem, és van saját 2 szoba + nappalis lakásom már egy ideje.

"Élni" 30 után is ugyanúgy lehet, mint 25+ al. Ha nem alapozod meg fiatalon a hátralévő életedet akkor könnyen belekeveredsz az életed végéig tartó albérletbe!

Nagyon jó érzés mikor évről évre egyre több pénzed marad magadra, mert a hiteled változatlan, a fizetésed pedig egyre több, te pedig megdolgoztál azért, hogy ezt élvezd.

Az albérlet ára pedig követi a fizetésedet, tehát évről évre egyre többet fogsz fizetni érte.

4 éve 135000-el kezem a törlesztést, most is ennyi csak jóval többet keresek. 4 éve azért ez nem számított jelentéktelen összegnek, mostanra meg fel sem tűnik, ha levonják. 170000 a legolcsóbb tűrhető állapotú albérlet felénk, 4 éve 120-130 körül voltak. 10 évnél már szerintem valami vicces összegnek fog tűnni. Már most évi szinten 5-600000 ft marad a zsebembe, amit a lakhatásamon spóroltam.

tegnapelőtt 13:48
 4/9 anonim ***** válasza:
66%
Azt írod, hogy nem segítenek a szüleid, pedig ez óriási segítség, hogy otthon lalhatsz és nem kell albérletet fizetned. Nem is érdemled meg ezt, mivel nem becsülöd, neked ez semmi...
tegnapelőtt 13:56
 5/9 anonim ***** válasza:
71%

26 vagyok. Kb 2 éve álltam át zero based budgetingre. Neked is ezt javaslom. Nekem ráment jópár nap amig utananéztem nekem mi a legfontosabb.

Minden költésemet felírtam honapokig es ez alapján vannak kategóriáim. Jelenleg 512t keresek.

Alberletet a csaladom fizeti ami orias szerencse

Rezsi 55e

Kaja 80e

Gyógyszerek 10e

Tisztitoszer, tisztalkodas, haztartasi cuccok 12e

Nyugdij megtakaritas 40e

Szorakozas vagy bármi eat out, peksuti, kavezo, jegkorcsolya stb 15e (pl ez a hatar nekem tizezreket sporol)

Kórusba jarom ott 5e a tagdij

3e netflix

10e tartós védelmi szamla (legyen felretett penzem ha valami oriasi nagy gaz tortenik)

110 lakásra félreteszek (folyamatosan nyomom be állampapírba hogy ne veszítsen az értekéből)

Sinking founds (nem havi kiadas de tudom h lesz es ha lesz akkor nagyobb. Arra havi szinten felreteszek h ne erintsen rosszul es kelljen zsiros kenyeret wnnem vagy a lalasmegtakaritast felelnem ha pl uj telefon kell stb). Ezekbe a kategoriakba virtualisan beosztom a penzem es tudom hogy ha kell bennuk kolteni akoor mennyi a keret

Telefon - havi 5e

Ruha- havi 8e (foleg turkalok - ami ido de orias megtakaritas viszint cipot pl ujonnan veszek es az 30e is lehet ha epp aktualis)

Szépség (kozmetikus, fodrász(nálam ez évi 2) havi 8e

Utazás havi 30 e (ebbol egy ev alatt lesz 360 ami ket 5 napos kulfoldi ut vagy 1 kulf 2 belfold, still megvannak az utazasaid)

6e karacsony (mert nem evvegen akarok hatast dobni attol h hany embernek kell ajandekot venni meg mennyibe kerul a dio stb)

4e ajandek (kb mindig van szulinap, nevnap, random kedvesseg csoki stb a baratoknak)

Na ez kb 401 ezer ft

Nekem a maradék kb 100 elmegy személyi edzésre, uszodára, úszóedzésre, magan énekórára, pszichológusra. Ezek a luxus dolgok kb amiket ugy dontok h megengedek magamnak

-------------

Konkluzio: ez a fizetes boven eleg arra hogy kielvezd a nagyobb fizetest, az utazast, atlag feletti szinvonalon elj es kb 220 ezret felretegyel lakasra (nalam az edzes mint luxus dolog meg akit tenylegesen felre is teszek). 3 ev alatt az 8 millio forint önerőre. A meglévő 1 meg elmegy adminisztratív költségekre.

Igazából amit tenned kell

- írni minden egyes koltest es rajonni hol megy el a penz (nekem ez az utazas alatti koltekezesek es a szabadido voltak pl)

- el kell dontened hogy mire mennyi pénzt szánsz és beosztani és tartani magad egy kerethez. Kicsi életmódátalakítás kell ehhez - mi pl a barátommal imádunk sétálni. Befektettem 2 termoharisnyába es egesz telen kb ingyen voltak a randik. Igy kevesebb penzbe kerult a szorakozas kategoriam

- ha neked pl a ruhara vagy kozmetikumokra megy el (gyakori dolog) ott is peiorizálni, határt szabni. Lesni az akciokat, csak azt venni ami elfogyott es olcso alternarivakat hasznalni. Akar egy turkalo akar sokkal kevesebb ruha de az minosegi. Ez rajtad áll

- kituzni osszegeket, celokat es hataridoket

A javaslatom 26 eves nokent hogy elvezd amig otthon lakhatsz es ezt hasznald arra tudatosan hogy minel hamarabb sajat lakasod lehessen es ne mas zsebet kelljen tomnod egy alberletben

Szóval éljenek a célokn, a kategóriak és a tudatosság (tényleg írj fel 3 hónapig mindent amire koltesz és hidd el utána sokkal jobb lesz az életminőséged és több is marad majd).

Az szerintem pedig a legjobb dolog az életben es a biztonságos lét alapja ha valaki megengedhet magának egy saját helyet. És nem, ehhez nem kell feladni pl az utazásokat

tegnapelőtt 14:45
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Maradj otthon, amíg van rá lehetőség! 1 millió Ft sajnos nem akkora összeg manapság ingatlanvásárlás szempontjából. Az albérlet meg csak vinné el a potenciálisan megtakarítható pénzt.

500 ezer Ft nem rossz fizetés, ebből mennyit tudsz egy hónapban félretenni?

tegnapelőtt 15:20
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, először nézz körbe a bérlakások piacán és nézd meg mennyit fizetnek a szüleid rezsire! Akkor látni fogod, hogy ez a havi 50 ezer hatalmas segítség tőlük, hiszen ennek 4-5-szörösét kellene költened ha egy nagyon kicsi és nagyon nem jó lakást szeretnél egyedül bérelni.

Nézz ki egy átlagos kis bérlakást amilyenben már el tudnád képzelni, hogy átköltözöl. Annak nézd meg a bérleti díját és hogy kb. mennyit kellene még rezsire fizetned. A fiamék nagyon kedvezményesen bérelnek ketten egy lakást vidéki nagyvárosban, nekik most 180 ezer a bérleti díjuk és még vagy 45 ezer a havi rezsijük egy 2 szobás régi, de felújított lakásra. A másik gyerekem másik városban tanul egyetemistaként, neki 120 ezer plusz kb. 35 ezer rezsi amit fizetünk egy másfél szobásért, de van lakótársa akivel feleznek.

Budapesten magasabbak a bérleti díjak. ha látod mennyi lenne ha külön költöznél akkor a szüleidnek adott 50 ezren felül minimum ennyit tegyél félre minden hónapban alapból. Ezen felül még ha tudsz akkor többet, de persze ne úgy hogy semmire ne maradjon pénzed. ha a szüleidnél laksz és nyilván velük is eszel gyakran, akkor havi nettó 500-nak akár a felét is el tudod rakni könnyedén (50 abból megy a szüleidhez). persze így nem lesz pénzed minden nap Starbucks-ban kávézni vagy nagyon költekezni, de meg tudod oldani. Így már jelentős összeget tudnál félretenni 1-2 év alatt és azzal már lehet utána valahová elindulni. Most ilyen kis önerővel nem fogsz tudni hitelre sem lakást venni, mert csak a mindenféle költségek kifizetése ennél többet vinne el.

De a legfontosabb, hogy az emberek nem egyedül szoktak lakást venni maguknak, az általában akkor sikerül amikor már társa is van az illetőnek ha nem tudnak pénzzel is segíteni a szülők.

A célod legyen most az, hogy megpróbálsz annyit takarékoskodni, mintha egyedül kellene élned és utána nézel hogyan fektesd be ezt a pénzt hónapról hónapra, hogy ne veszítsen az értékéből. Érdemes utána nézni a bankok befektetési számláinak, nekünk is van és a havonta oda utalt megtakarításunkat mindig hozzáteszi a többihez és úgy kamatozik tovább, kicsit jobb kamattal mintha csak úgy ott lebegne a számlánkon. Mellé megnézheted az állampapírokat, más hasonló befektetési formákat és tervezd meg a számodra legelőnyösebb módját a pénzed elhelyezésének, hogy az adott időben veszteség nélkül tudj majd hozzáférni amikor szükséged lesz rá.

Ezt követő cél lehet, hogy majd megpróbálsz venni valamit és majd ha lesz már több milliód akkor érdemes megnézni hogy milyen hitelek vannak, milyen lakásokat tudnál megvenni, mi az a hitel amit még simán ki tudnál fizetni.

A lényeg, hogy ne innen akarj azonnal álmaid lakásába lépni mert az nem fog menni. Az apró lépcsőfokokat kell előbb megválasztanod és azokat meglépned és majd sok év múlva ott lesz a végén az a vágyott szép lakás is. Egyszerűbben: a lábad elé nézz a következő lépésedre és ne valahova az elérhetetlen távolba és akkor nem bukni fogsz hanem sikeresen eljutsz ahová akarsz!

tegnapelőtt 17:06
 8/9 A kérdező kommentje:
6-os, havonta 200-250-t teszek félre. De csak 3 hónapja spóroloky sajnos nyáron eléggé megszaladtak a kiadások, meg ősz elején is.
tegnap 21:27
 9/9 anonim ***** válasza:
25%

Ha csak egy milliód van, nem gondolkodnék lakás vásárláson.

Öttel sem.

Kb 50% önerő kell ahhoz, hogy a törlesztő egálban legyen egy hasonló lakás bérleti díjával, ha Budapesten akarnál venni. Lehet, hogy 30 éves hitelnél más az arány, de akkor meg még inkább a bankot fizeted.

Legegyszerűbb lenne bepasiznod.

A legjobb korban vagy hozzá, és megoldás lenne minden problémádra.

Nem annyira nehéz normálisat találni, ha egy kis energiát rászánsz és aktív vagy.

ma 00:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!