Ki orokol utánam?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy lakásunk a nővéremmel fele - fele arányban. Haszonélvező nincs rajta.

Ha én meghalok, ki örökli a tulajdonreszem? A férjem vagy a nővérem? Nincs gyerekem(még).

És ha a nővéremmel lenne valami? Ő éppen válik, de még nem mondtak ki a válast. Ha vele történne valami ki orokolnè a lakást?

És ha esetleg mind a kettőnkkel akkor kire száll? az államra, vagy az önkormányzathoz? Esetleg a ferjekre?

Nyugi, nem akarunk csinálni semmi őrültséget, csak ezen gondolkodtam és gondoltam felteszem a kérdést 😃

Köszönöm szépen a válaszokat, és BUEK mindenkinek.

dec. 30. 21:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
70%
A házastárs mindenképpen örököl.
dec. 31. 16:57
 12/12 anonim ***** válasza:
76%

#9 "A lakást ketten vettük a nővéremmel. 50-50% tulajdonresz."

Akkor itt az ági öröklés nem jön szóba, innentől a lakás 50%-a, mint a te tulajdonrészed lesz csak örökölhető és ami még ezen kívül a tulajdonod és nem a pároddal közös szerzeményetek.

Örökölni a házastársad fogja ezt az 50% részt utánad, a testvéred öröklése itt csak akkor jöhet szóba ha külön végrendeletben hagysz rá belőle.

"Nővéremnek férje van de éppen válnak, gyerekük nem született, nővéremnek már nem is fog (kikellett venni a mehet pár éve).

Ha éppen válnak akkor is az ő ferjere szállna ha ne adj isten történik valami?"

Ha akkor történik amikor még házastársak, akkor a házastársa lesz az örököse, ha elváltak már akkor már nem. A válással már nm lesz örökös többet. A házasság alatt is van kitétel, hogy ha már életvitel szerűen régóta külön élnek akkor sem örököl a házastárs. De ez ebben az esetben még nem játszik szerintem.

Mivel vettétek a lakást és nem örököltétek vagy kaptátok ajándékba, így csak az számít hogy kié mekkora rész. A tulajdonrészét pedig a házastárs örökli ha nincs gyerek. Ha már van gyerek akkor a gyerek ÉS a házastárs öröklik egyenlő részben, ha nem ebben az ingatlanban laknak, csak mondjuk kiadjátok bérbe. A közösen lakott ingatlannál lenne úgy, hogy a gyerek örökli, a házastárs meg haszonélvezetet kap rá hogy élete végéig ott élhessen vagy használhassa.

Pont ebben az esetben nem kell végrendelet ha megfelel nektek a törvényes öröklés. Ahogy már írtam, a végrendeletben is csak annyira térhettek el, hogy a köteles rész akkor is a házastársé lesz.

dec. 31. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!