Ki orokol utánam?
Sziasztok!
Van egy lakásunk a nővéremmel fele - fele arányban. Haszonélvező nincs rajta.
Ha én meghalok, ki örökli a tulajdonreszem? A férjem vagy a nővérem? Nincs gyerekem(még).
És ha a nővéremmel lenne valami? Ő éppen válik, de még nem mondtak ki a válast. Ha vele történne valami ki orokolnè a lakást?
És ha esetleg mind a kettőnkkel akkor kire száll? az államra, vagy az önkormányzathoz? Esetleg a ferjekre?
Nyugi, nem akarunk csinálni semmi őrültséget, csak ezen gondolkodtam és gondoltam felteszem a kérdést 😃
Köszönöm szépen a válaszokat, és BUEK mindenkinek.
Ha van házastárs akkor a házastárs örököl, ha van gyerek is akkor a gyerekekkel együtt a házastárs örököl.
Ha egyedülálló és gyermektelen valaki akkor a szüleire száll vissza, ha nem élnek akkor jönnek a testvérek és egyéb rokonok az örökösödési sor szerint.
A végrendelet pedig nem tudja kizárni a házastársat az örökségből, csak az öröklés mértékét csökkentheti.
Ha most házas vagy akkor mindent a házastársad örököl utánad a törvény szerint végrendelet hiányában. Ha nem így szeretnéd akkor a végrendelettel a köteles rész felett adhatod másoknak a hagyatékodat. A köteles rész a törvény szerinti örökség 1/3 része, ezt mindenképpen megkapja a hivatalos örökös bármit is írsz a végrendeletbe.
Az #1 által említett ági öröklés akkor léphet be ha ez a vagyontárgy közvetlenül egy felmenőtől vagy testvértől származó vagyon, pl. ha a szüleitektől örököltétek ketten a lakást és a testvéred igényt is tart rá. Ilyenkor ez egyébként is magánvagyonnak minősül, válás esetén sem kapná meg a házastárs a felét. Ráadásul az ági vagyonra a házastársat haszonélvezet illeti meg, így akkor sem használhatja a testvéred simán csak úgy a lakást, még ha az övé is lesz. A haszonélvezetet megválthatja de ez majdnem olyan, mintha megvenné a részét a házastárstól.
Érdemes ügyvéddel beszélni és végrendeletet készíteni ha nem szeretnél vitát a testvéred és házastársad között. Egy végrendelet kisebb költség most, mint amennyibe később nekik kerülne az ügy tisztázása.
#6 "Egyedülálló, gyermekteleneknél oldalági öröklés van,"
Nem. A magyar jogban nem oldalágon megy az öröklés hanem felmenői egyenes ágon. Ha élnek a szülők akkor házastárs és gyerek hiányában a szülők fognak örökölni és nem a testvérek. A testvér csak akkor örököl ha a szülők nem élnek már.
"Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén annak leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói. "
Köszönöm a válaszokat. Hú bonyolult ahogy látom 😅
A lakást ketten vettük a nővéremmel. 50-50% tulajdonresz.
Édesanyánk pár hónapja halt meg, ő haszonélvezeti joggal rendelkezett.
Nekem van férjem de nincs gyerekünk (még, de tervben van)
Nővéremnek férje van de éppen válnak, gyerekük nem született, nővéremnek már nem is fog (kikellett venni a mehet pár éve).
Ha éppen válnak akkor is az ő ferjere szállna ha ne adj isten történik valami?
Azt hiszem ezek fényében megyünk és csinaltatunk végrendeletet😅
Igaz nem tervezünk meghalni, (én meg 30 sem vagyok, nővérem idősebb de neki is mesze van meg a vég reméljuk,) de jobb tisztában lenni a dolgokkal.
“Haszonélvező nincs rajta.”
De van!
Ti ketten, fele-fele.
Az egyenes ági örökösöd örökli a részedet: gyereked, unokád, de ha van bejegyzett élettársad, házastársad, ő is örököl arányosan.
A nővéred oldalági. Ő nem ötököl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!