Most, vagy 50 éve volt könnyebb lakást vásárolni? Az alábbi adatok alapján válaszold meg!
Ajkai 4 emeletes, földszinti 53 m2 panel lakás (ma a város központban).
1979 évi adásvételi szerződés fő tételei:
Telekhasználatba vételi díj: 11.800.-
Lakás vételár: 445.200.-
Összesen: 457.000.-
Kedvezmények
- 2 gyermek után: 60.000.-
- munkásvevő: 80.000.-
összesen 140.000.-
Statisztikai hivatal szerint az átlag kereset 1979-ben: 3.877.-
Ez ma 417.000.-
Az én kezdő fizetésem bolti eladóként 1985-ben olyan 2.600.- volt. (Meg a jatt a zsebbe. Ha súgtam ismerősöknek mikor mi érkezik...)
Dehogy volt mindenki párttag, kötelező sem volt. Rendszerváltáskor volt kb. 800 ezer párttag, ezek jó része “karrier párttag” volt.
Lakáshoz jutni pedig akkor sem volt egyszerű, gondolj bele, rengetegen éltek több generációs háztartásokban, legtöbbször 3 generáció élt együtt, sokszor komfort nélküli házakban, lakásokban. Nyilván nem jó dolgukban, hanem kényszerből.
5.
Igen nagyapám párttag volt,mivel
ki akarták rúgni még fiatal korában a gödöllői egyetemről a származása, családi háttere miatt
Nagyapám szülei kulákoknak számítottak a "dolgozó nép ellenségeinek"
Egyik tanára javaslatára lépet be a pártba
Ennyire volt párttag( de utálta egész életében)
Apám pedig sose volt párttag
Ami biztos, ha ingyen adták könnyebb volt. Akinek pedig nem jutott éppen úgy meg kellett nekik dolgoznia érte, mint most. Nagyszüleim 1960ban építkeztek. Egyikük iskolai mindenes a másikuk tsz ben volt asztalos. Mellette megtermelték maguknak a zöldséget, gyümölcsöt, húst. Szabad idelyükben mamám takarította az iskolát, papám nyílászárókat csinált. Ezek mellett kalákába egymásnak építették a házakat. Mixer, beton keverő nem volt, kézzel keverték mindent! Ők tipikus falusiak voltak akik nem kaptak lakást, mint ahogyan senki sem a falunkban. Mint látható nem tudták mi az a pihenes, 1985ben lett csak tvjük.
Szoktak itt hivatkozni arra hogy régen 2 tanár is tudott lakást venni. Jelenleg erre szintén megvan a lehetőségük a bérkompenzációk miatt. Jelenleg 2 középiskolai szaktanár 7-800000 bruttót megkap. Így kettőjüknek havi nettó 1 millió simán megvan. Ebből pedig már lehet önerőre gyűjteni.
Véleményem szerint aki sokat dolgozik, spórol annak lesz is háza. Apa lakatos és maszekba is ezt csinálta, anya gyári munkás volt és napi 10 órát dolgozott, meg hétvégén minden szombaton sok éven keresztül. 1999ben meglett a ház is. Nekem is így lett. Nincs nagy titok benne csak sok munka és kitartás!
1992-ben 3 évig laktunk a szüleimnél (adtunk a rezsibe, de minimálisat fogadtak el). A férjem benzinkutas volt, akkor még jobban volt borravaló, nem volt bankkártyás fizetés. Én közben gyes-re mentem. 3 év után tudtunk 2 millióért házat venni. Ez ugye 32 éve volt.
Nem lehet összehasonlítani az 50 évvel ezelőtti helyzetet a mostanival. Régen nem volt csok, hitelt se vettek fel annyian mint most, sőt, falun soknak munkahelye se volt, gazdálkodtak.
Aki tudta régen is segítette a gyerekét, aki nem tudja most se segíti.
Az igények is különbözők. Mit hasonlítsunk össze?Egy falusi kádárkockát most is meg tudnak venni főleg falusi csokos, babavárós támogatással a fiatalok. Ha viszont a budapesti lakásárakat nézem ott nagy a változás, elég visszamenni 8-10 évre. Ami akkor megvehető volt sokak számára ma már elérhetetlen.
Régen inkább maradtak a szülőknél a fiatalok házasságkötés után, ma albérletbe mennek ami plussz kiadás, elvesz a megtakarításból.
30 éve tudtam kádárkockát venni 3 év spórolással, 5 éve a család össze (nekünk azóta is) spórolt pénze ráment egy budapesti lakásra, amit ma meg sem tudnánk venni. Viszont egy kistelepülésen egy utcát lehet venni kb egy budapesti lakás árán. Tehát fölösleges az összehasonlítás a lakáshoz jutás nehézsége vonatkozásában régen és most. Régen/most milyet/hol...
5: A kiutalás azt jelenti, hogy bérelhették.
Nem az övék volt.
NEM volt magántulajdon akkoriban, mert 1949-ben államosítás volt. Ez megvan neked?...
Ugyanakkor a hajléktalanság bűncselekmény volt, ahogy a munkakerülés is, mert mindenkinek utalt ki az állam lakást is, munkát is!
11: Ez így van, mi is 7-en éltünk egy két szoba+hallos lakásban, mielőtt felépült a közelben egy lakótelep, ahol "kaptunk" (vehettünk) egy kétszobás kislakást 3-an!
És a családban soha senki nem volt párttag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!