Szerintetek miért várja el ami fiatalság, hogy a szüleik még egy lakásra való önerőt, vagy esetleg egy lakást vegyenek nekik?
Az én közvetlen, de távolabbi környezetemben sem jellemző. A baráti körömből is mindenki saját maga oldotta meg. Örökölni fogunk egyszer, de ezt nem szeretnénk hamar, sőt minél később! Én a 30-40 éves korosztályba tartozom, azaz a szüleink nagy része még messze van a nyugdíjtól is.
Úgy látom, a mai 20+ évesek alapnak veszik a saját lakást, pedig ez sosem járt alanyi jogon, senkinek sem.
A házak, lakások is elég változó méretűek, és állapotúak, kinek mire volt lehetősége. Ami fura, közülünk senki sem várta el a szüleitől az anyagi támogatást. Bár mi még akkor jártunk általános iskolába, mikor osztották a körmöst, és a kokit. Sőt, ha kaptunk egyet, biztosan megérdemeltük. Otthon pedig el sem mertük mondani, mert még jól megvetek volna minket.
Csokot csak 1 család használta ki, mi többiek arra jutottunk, 3 gyereket nem engedhetünk meg magunknak. Így tehát mi sem kaptunk ingyen pénzeket, sőt a babavárót senki sem használta fel. Ez új téma lehetne.
Még talán egy fontos infó, átlagosan 28-35 évesek voltunk, mikor meglettek a saját ingatlanaink. 2017-2023 között vásároltuk, vagy építettük ezeket.
Az én családomban a szüleim és a testvéreik mind otthob lakhattak, amíg epítkeztek, kaptak telket nászajándékba és a lagzit is a szülők fizették, pedig egyszerű emberek voltak, nem is lehettek volna mások a rendszerváltás elött.
Na, hát ha ők ennyi mindent kaptak, legalább egy sz*ros lakásönerőt összekaparhattak volna, ehelyett a mi generációnk, lasd tesóim és unokatesóim is, egy nagy büdös semmit nem kaptunk.
33 F vagyok
Annyi utálom,ezt a bezzeg a mi időnkben.... dumát
A mai huszonévesek semmivel se jobbak vagy rosszabbak a mi korosztályunknál.
Nekem is volt annak idején huszonéves link,drogos, lúzer életképtelen ismerőseim,akik 35 évesen se vitték semmire
De voltak dolgos,szorgalmas, tehetséges ismerőseim is
Vannak mindenféle emberek korosztálytól függetlenül.
Arról senki sem tehet,hogy mikor és hová születik
36 vagyok, 33 voltam mikor építkeztünk, tehát ez nem régi dolog, meg azért is írtam direkt korosztályokat, és egy intervallumot mikor történtek az ingatlan szerzések.
Amit ki akartam hozni, talán az, hogy egyetlen pár sem pályakezdőként szerezte meg első, és eddig az egyetlen ingatlanát, hanem sok év munka után. Jó vicc még egyre gyűjteni a 20-25 éves hiteleink mellett.
A bandából nekem, és egy haveromnak van bsc diplomája, így mi ketten később álltunk munkába, de mindenki más szakmunkást vagy szakközepet végzett, esetleg van 1-2 tecnikus is, de nem vagyok benne biztos.
Én 8 évig dolgoztam mire építkezni tudtam, és 5-10 év munka után szereztük átlagosan az ingatlanokat. Közülünk csak a csokos család nem megnyerte ezeket az extrém áremelkedéseket. A többiek közül voltak akik nagyon, és voltak akik kevésbe. Havi szinten láttuk, ahogy egyre kevesebbet ér a pénzünk.
"Úgy látom, a mai 20+ évesek alapnak veszik a saját lakást, pedig ez sosem járt alanyi jogon, senkinek sem."
Úgy gondolom, ez a megállapítás nem igaz. Vélhetően csak elkeseredettek ahogy figyelemmel kísérik az ingatlanok drágulását, és nem látják hogy 30-35 éves korukra valamilyen ingatlanra sikerül összespórolniuk.
Kérdező, én szintén a te korosztályod vagyok, 33 évesen vettem meg a házat 8év gyűjtögetés után. Azt viszont számomra is világos, hogy nekem már nem került olyan kaliberű ingatlan, mint a 10-15 évvel idősebb korosztálynak ennyi idősen hasonló végzettség, munkatapasztalat, stb. esetén. Azt is látom, hogy amilyent én vettem és amennyiért, olyat pl. ma nem lehetne venni annyi pénzért, de talán a kínálat is rosszabb.
Ezekből azért számomra az következik, hogy átlagosan az ingatlanhelyzet csak romlik valamennyit, nemde?
Nagyon sokat változott az elmúlt 20-30 évben az emberek életmódja, értékrendszere. Teljesen más a fontos egy mai fiatalnak, mint a 90-es évek idején.
Pl. régen ha életedben 1x eljutottál a tengerhez te voltál a király, ma meg csórónak tartanak ha csak a horvátokhoz tudsz évente 1x elmenni.
Régen jó volt a trabant, 70-80km/h utazóval, 50 ezer után motorgenerállal.
Ma 15 millió egy "alap" autó, amivel évente mennek 30 ezret.
Régen nem lepődött meg a csajod, ha reggel nem csak anyukáddal hanem a nagyival is összetalálkozott a konyhában (mert nála is ott lakott a nagypapi a kisszobában)
Ma meg vérgáz ha nincs 25 évesen 2 szobás saját lakásod.
Az igények nem követik a lehetőségeket és ebből komoly társadalmi feszkó van.
Erre még rájön az erőforrások szűkössége, a Föld nem lett nagyobb, sőt éppen ellenkezőleg, a környezet egyre ramatyabb állapotban van. Minden szűkül, kevesebb, nehezebben hozzáférhető, szépen húzza felfelé az árakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!