Van jelentősége annak, hogy a ház csak a férjem nevén lesz lakáshitellel vásárolt háznál? Vagy később változtatni kéne a tulajdonjogon?
Figyelt kérdés
Lakáshitelt vesz fel férjem, akkor tudtam meg, hogy én is adósként fogok feltüntetve lenni, mert máshogy nem lehet házasságban. Most ha valami történne vele, a házat úgyis én örökölném, mivel gyermekünk nincs. Válás esetén is osztódna gondolom, mivel házasság után szerzett. Akkor van bármi jelentősége hogy én is tulajdonos is legyek?dec. 5. 13:18
11/22 anonim válasza:
Mindenképpen jobb lenne, ha a valóban közös szerzemény közös néven lenne. Bármi történhet, pl. válás esetén a férjed valahogy bebizonyítaná, hogy az a házasság előtti különvagyonából lett véve, azért van csak az ő nevén. Ez egyszerűbb, mint gondolnád, persze csalás, de nehéz az ellenkezőjét bizonyítani. Vagy előkerül egy törvényes örököse, akiről nem is tudsz, és visz mindent. Miért lett így bejegyezve a tulajdonjog?
12/22 A kérdező kommentje:
Azért lett így a tulajdonjog, mert úgy volt hogy ő veszi fel a hitelt, akkor még nem tudtam hogy nekem is muszáj adósnak lennem. És amúgy valóban ő kereste meg a javát. De a 10-es válasza azért megijesztett: hogy még öröklés esetén sem lesz az enyém?? Vannak felmenői.
dec. 5. 15:42
13/22 anonim válasza:
A 11-ben is azt írtam, amit a 10-es, csak más szavakkal. Ha a házasság alatt kereste meg ő a "javát", akkor is közös szerzemény fele-fele. Van egy rossz érzésem, hogy eleve a gyerekeire gondolt, azért nem kerültél te rá a tulajdoni lapra.
Akkor most az a helyzet, hogy válás esetén -ha minden rendben megy- a tiéd lenne a fele. Ha a férjed elhalákozna, akkor a gyermekeié lenne a tulajdonjog, de te holtig tartó haszonélvezeti jogot kapnál.
14/22 A kérdező kommentje:
Jó 13 de maradjunk annyiban, hogy nincs gyereke.
dec. 5. 16:51
15/22 anonim válasza:
Szülei vannak? Akkor azt hiszem egyenlő arányban örökölnétek a halála esetén, ha még élnek akkor a szülők.
16/22 A kérdező kommentje:
Vannak igen. És akkor ők is fizetik a hitelt is? Vagy azt csak én mint adós?
dec. 5. 17:02
17/22 anonim válasza:
Az adósságot éppúgy öröklik, mint a vagyont.
18/22 anonim válasza:
Előző vagyok. A haszonélvezeti jog viszont így is megillet, tehát nem rakhatnak ki a lakásból.
Ettől függetlenül jobb lenne ezt ügyvéddel megbeszélni, ő tudna tanácsot is adni, ha valami teendő lenne.
19/22 anonim válasza:
Nálunk a társtulajdonost (a párom) is bevonta a bank adóstársnak (építési hitel), pedig csak egyedül akartam a hitelt felvenni. Ami szerintem abszurd, de kellett a pénz.
20/22 anonim válasza:
Mindenképpen jobb lenne, ha te is tulajdonos lennél. Mert mi van, ha egyszer kitalálja, hogy eladja. Ha az egész az ő nevén van, neked kell bizonyítani akár peres úton is, hogy neked is jár belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!