Építkeznétek vagy házat vennétek inkább?
Nem tudunk dönteni hogy mi lenne a jobb. Nyilván a pénz megvan az épitkezésre is de ha házát vennénk az olcsóbb lenne még a felújítással is. Szóval ha a pénz nem lenne akadály akkor ti mit csinálnátok?
Azt még hozzá tenném hogy ugyan azon a településen lenne mindegyik.
Ha nem akadály a pénz és az idő sem sürgetne, akkor építkeznék, mert akkor pontosan olyan lenne a ház, mint amilyenre szükségem lenne.
Viszont az is ott van mellette, hogy az ezzel járó sok-sok intézkedés, döntés, ellenőrzés, egyeztetés, várakozás, váratlan problémák megérnek e nekem ennyit.
Szóval van pro és kontra is.
Az új mindig jobb (a trehány kivitelezésről nem érdemes vitatkozni, mert használtan vett házzal is durván rá lehet szaladni az aknamezőre).
Szóval innentől ez csak pénz kérdése. Mennyit akarsz rászánni és milyen igényeid vannak.
Nekünk is ez volt az alternatíva. Aztán lett egy telek nagyon jó helyen és ez eldöntötte a kérdést. Építkeztünk és nem bántuk meg.
Az építkezésnek meg van az a hátránya, hogy sokáig tart és addig is laknod kell valahol. Azonban a ház tényleg olyan lesz amilyennek te szeretnéd és nem kell kompromisszumokat kötni csak mert valaki mást talált megfelelőbbnek amikor megtervezte.
Összességében kell nézni. Hol lenne a ház, mekkora lenne, milyen az épület, milyen az elosztása stb. stb. Ha ezek együtt az egyik verziónak kedveznek jobban akkor azt kell választani. Nekünk a telek eldöntötte, mert a közelben laknak barátaink, jó a közlekedés. Venni házat csak kicsit messzebb tudtunk volna. Az építkezés ideje alatt is tudtunk még pénzt hozzá tenni és már akkor beköltöztünk amikor nem volt teljesen kész, több éven át tartott még rendezni. Viszont ezzel valóban nagy házunk lehetett a nekünk fontos részekkel, mint pince, közvetlen a házba nyíló garázs, egy szintes lakótér, két bejárat stb. Amiket láttunk akár régi akár új építésűeket azok teljesen mások voltak.
Én építkeznék, HA lenne a generál kivitelezés teljes áránál másfél-kétszerese pénzem ÉS megengedhetném, hogy állandóan ott vagyok felügyelni.
Azért kell pénz több pénz, mert mindig elszalad, hidd el. A felügyelet pedig muszáj, manapság 10-ből 8 szaki nem azt nézi valami hogyan jobb, hanem, hogy neki hogyan kényelmesebb, olcsóbb, gyorsabb. Ez nem kritika ez kecskére káposztát kérdés. Ha nem értesz hozzá akkor kell keresni valakit aki odanéz naponta.
Ha nincs a munka felügyelve az pont akkora rizikó mint a használt ház, hogy egyszerűen valamit elszarnak, elspórolnak - tipikusan a vízszigetelés, vasalás, csövezés, kábelezés, szigetelés részletei, faszerkezet részletei.
Ha megkötsz egy generálszerződést x összegre, az x marad átadásnál is. A + költségeket általában a folyamatban lévő építkezésen történő utólagos módosítások, vagy az igények növekedése okozza.
A régi ház felújítása kényes kérdés, mert ez mindenkinél mást jelent. Ha új házat akarsz régi felújítotthoz viszonyítani, akkor azt ugyan arra az állapotra kell hozni. Különben sok értelme nincs hasonlítgatni.
Utóbbi esetben biztosan olcsóbb lesz az új. 2020-ban ezeket a köröket már lefutottam. Ekkor itt az lett az eredmény, hogy az új ház m2 ára, BB energetikával, telkestől, annyiba került kívülről készre, mint a régi ház illetékkel. Kívülről kész: komplett tető, bádogozás, nyílászárók, homlokzat szigetelés színezéssel.
(Ezt én eltoltam többlett költséggel az igényeim miatt + 10 cm szigeteléssel az AA energetika miatt, rejtett tokos alu redőnyokkel és rovarhálóval, színes alu bádogozással és eresz csatornával, nem alap szint választottam, és a vakolt tető párkány is extra volt.)
Belülre pedig ugyan az kell, csak a régi házra még rájön a bontási és sit eltüntetésének költségei is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!